Kolcowój chiński, jagody goji (Lycium chinense) Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jagody goji ( kolcowój pospolity )
No to by jeszcze bardziej namotać z nazewnictwem firma Vilmorin wprowadziła do sprzedaży nasiona Kolcowoju szkarłatnego (brak nazwy łacińskiej). Dopisali tylko Jagody goji.
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkarłatny to lycium barbarum
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szkarłatny lepiej brzmi niż pospolity, ale to to samo.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
No już przynajmniej wiem, że dość łatwo będzie odróżnić kolcowój chiński od zwyczajnego (pospolitego,szkarłatnego ) po kształcie liści. Moja mądra książeczka podaje, że liście i pędy zawierają hyoscyaminę-trujący związek używany w homeopatii. Kolcowój jest ceniony do zadarniania gleby i powstrzymywania jej erozji na skarpach, zboczach i urwiskach. Występuje pod łacińskimi nazwami Lycium barbarum ale także L. halimifolium Mill. a także L. vulgare L. lub L. flaccidum Koch. W Lubartowie w Parku Miejskim rośnie go sporo ale owoców chyba nie widziałem.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Jeżeli ktoś ma czas i pieniądze to polecam pojechać do szkółki Państwa Krzewińskich. Sprzedają tam jagody goji sprowadzane z chin. Sam rozmawiałem z właścicielem i lycium chinensis jest jego ulubionym tematem dlatego w 2012 w lecie miał na stanie 40000 sadzonek w donicach 2 lub 3 litrowych. Sadzonki jak na mój gust I klasy. Zakupiłem dwie sadzonki które na jesień miały już ponad 2m wysokości. W tym roku na pewno zakwitną i zaowocują. Postaram zamieścić foto.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
jeżeli zakupisz suszone owoce jagód goi to z tych owocków można sobie wyhodować roślinki ale czy w naszym klimacie będą owocować,nie wiem,nikt jeszcze nie pochwalił się zdjęciami z własnej uprawy.
-
W lubartowskim parku rośnie ich sporo. Jeden egzemplarz jest nawet sporym krzewem. Widać mnóstwo zaschniętych kwiatów ale resztek po owocach nie ma. Albo zjadły ptaki albo owoce się nie zawiązują.
eldo oglądałem dzisiaj na blogu Roberta Sadowskiego zdjęcia owocującego u niego w ogródku kolcowoju ale jest to odmiana uprawna "New Big" (kwitnie na biało!).
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co możecie powiedzieć o Jagoda Goji ´Goliat´ ? Czy to jakaś nowa odmiana wielkoowocowa?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
wpisuję się do wątku aby nie zgubić, też myślę o kupnie tej rośliny a może sama z nasionek wyhoduję
pozdrawiam, Magda
Między domem a pracą są małe zakamarki szczęścia.
Między domem a pracą są małe zakamarki szczęścia.
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
W ubiegłym roku wyhodowałam kilka roślinek z nasion kupionych w sklepie ze zdrową żywnością.Niestety nie przewidziałam,ze są one ogromnym przysmakiem czerwonych potworów ślimaczych .W jedną noc pozbyłam się 5 roślinek 40 cm.Ponieważ mieszkam w okolicy opanowanej przez plagę ślimorów luzytańskich muszę sobie odpuścić.Z moich doświadczeń hodowlanych -ważne,żeby doniczka była wysoka,bo goji mają długi korzeń i przestają w pewnym momencie rosnąć.
Pozdrawiam!!!
- Brysiak
- 100p
- Od: 30 cze 2012, o 11:03
- Kontakt:
Nie tylko ślimaki pewna zielona gąsiennica w 1 noc zjadła mi z 200 siewek ale zutylizowałem potwora ... no na króliki uważajcie - też lubi kolcowoje
- Brysiak
- 100p
- Od: 30 cze 2012, o 11:03
- Kontakt:
Jak coś poszukuję ziemi pod plantacje - daje sadzonki. Jakieś nieużytki itp. - proszę pisać na pw.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
też planuję kupić sadzonkę,ale doczytałam gdzieś ,że są różne odmiany...niektóre o owocach gorzkich inne słodkich,np.New Big.Jakieś Wasze spostrzeżenia?