Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
Re: Juka ogrodowa
Witam proszę o informację czy te rośliny ( posadzone tydzień temu ) jeszcze się przyjmą ? One ponoć nie lubią za wilgotno ale rozumiem że skoro posadzone to należy obficie podlewać ? ( roślinki miały malutkie korzonki - tylko po jednym lub 2 ))to są rośliny z podziału - rozrosły się znajomej i podzieliła . Na innym forum zasugerowano żeby przyciąć jej liście ale nie słyszałam żeby ktoś to robił , a jak robić to jak krótko? Wsadziłam do zwykłej ziemi , czy może powinna być kwaśna?
Uploaded with ImageShack.us
duduś
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
podlewaj, nie obcinaj, o ziemi nie powiem, ale powiem ze moja mała sadzonka na drugi rok zakwitła co jest w zasadzie niespodzianka.
Witam!Mam problem z juką .Ma już kilkia lat i teraz po raz pierwszy wypuściła pąki kwiatowe,ale dolne liście zzółkły.Srodkowe rozety są zielone nie wiem czy to normalne czy popełniłam jakis błąd.
Re: Yucca Karolińska
Moja została wsadzona jako jednopędowa w 2009 roku
nie była dzielona ani razu ze względu na lenistwo naliczyłam 13 kwiatów- miło będzie popatrzec
W tym roku chyba już czas ją podzielić- rośnie jak widać przykryta korą w glebie klasy VI i nie narzeka ,że ma złe stanowisko
nie była dzielona ani razu ze względu na lenistwo naliczyłam 13 kwiatów- miło będzie popatrzec
W tym roku chyba już czas ją podzielić- rośnie jak widać przykryta korą w glebie klasy VI i nie narzeka ,że ma złe stanowisko
Pozdrawiam. Ewa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 cze 2012, o 10:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mewa, koniecznie wrzuć zdjęcie jak zakwitnie, będzie cudny widok
Moja też w tym roku pierwszy raz zakwitnie, jutro cyknę zdjecie
Moja też w tym roku pierwszy raz zakwitnie, jutro cyknę zdjecie
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie pierwszy raz zakwitnie jedna z jukk, nie mogę się doczekać Moje egzemplarze radzą sobie różnie. Jedna zmarniała do zera, zbrązowiały wszystkie liście Ponieważ było mi jej bardzo żal, oberwałam wszystkie te liście i taką łysą wsadziłam w kąt, odbiła pięknie, jest teraz zieloniutka i sprężysta
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
A moja najwieksza puściła pęd kwiatowy i tak machnęłam ręką że pękł jak zapałka I tyle się nacieszyłam
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
Witam.
Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na szybkie pytanie . Jeśli w złym miejscu to z góry przepraszam i prosze o skasowanie wątku zaraz po otrzymaniu odpowiedzi.
Mam do zrobienia kilka bukietów okolicznościowych, do których chciałam wykorzystać kwiaty z mojego ogródka. O ile zachowanie większości po obcięciu jest mi znane, o tyle zupełnie nie wiem jak mogłaby się zachować Juka. Mam 3, wszystkie są obecnie w fazie kwitnienia, maja piękne białe kwiaty na sztywnej, mocnej łodydze. Gdyby się to udało to miałabym znakomitą bazę do stworzenia dużych, dostojnych bukietów.
Nigdy niestety nie widziałam Juki w takowym zastosowaniu, a szkoda mi jest obcinać kwiat tylko w celu przetestowania jego zachowania w wazonie z wodą.
Czy ktokolwiek z Was ma takie doświadczenia, ew. wiedzę, jak zachowuje się Juka po obcięciu i czy jest sens robić z niej bukiet z przybraniem, etc ? Czy jest szansa, że postoi kilka dni, ew. czy "pączki" w wazonie się rozwiną, czy też od razu opadnie ?
Z góry dziękuję.
Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na szybkie pytanie . Jeśli w złym miejscu to z góry przepraszam i prosze o skasowanie wątku zaraz po otrzymaniu odpowiedzi.
Mam do zrobienia kilka bukietów okolicznościowych, do których chciałam wykorzystać kwiaty z mojego ogródka. O ile zachowanie większości po obcięciu jest mi znane, o tyle zupełnie nie wiem jak mogłaby się zachować Juka. Mam 3, wszystkie są obecnie w fazie kwitnienia, maja piękne białe kwiaty na sztywnej, mocnej łodydze. Gdyby się to udało to miałabym znakomitą bazę do stworzenia dużych, dostojnych bukietów.
Nigdy niestety nie widziałam Juki w takowym zastosowaniu, a szkoda mi jest obcinać kwiat tylko w celu przetestowania jego zachowania w wazonie z wodą.
Czy ktokolwiek z Was ma takie doświadczenia, ew. wiedzę, jak zachowuje się Juka po obcięciu i czy jest sens robić z niej bukiet z przybraniem, etc ? Czy jest szansa, że postoi kilka dni, ew. czy "pączki" w wazonie się rozwiną, czy też od razu opadnie ?
Z góry dziękuję.
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
Re: Juka ogrodowa a bukiet
Stosowałam do wystroju Kościoła stała kilka dni ,efekt był wspaniały.
Świetnie
Równolegle poszperałam trochę w sieci i znalazłam informację, że cięcie wykonuje się w chwili, gdy połowa kwiatów na łodydze jest rozwinięta, a połowa nie. Co oznaczałoby, że obecnie jest doskonały moment, abym je wykorzystała do bukietów. Już zacieram ręce. Te 'badyle' są dość solidne, więc powinny wyjść naprawdę dostojne kompozycje
Równolegle poszperałam trochę w sieci i znalazłam informację, że cięcie wykonuje się w chwili, gdy połowa kwiatów na łodydze jest rozwinięta, a połowa nie. Co oznaczałoby, że obecnie jest doskonały moment, abym je wykorzystała do bukietów. Już zacieram ręce. Te 'badyle' są dość solidne, więc powinny wyjść naprawdę dostojne kompozycje
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
Tak,zapomniałam dodać jak są w połowie rozwinięte kwiaty
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
A ja już nie wiem co robić z moją,dobrych kilka lat,a może nawet już 10 rośnie,ale wciąż jest niewielka,a w zeszłym roku obumarła i wyrosły 2 nowe,ale co z tego jak dotąd ani jednego kwiatu
Kwiaty to resztki Raju.