Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )

Post »

Powiem tak,szalu nie ma,mnie smakowalo,ale juz mojemu mezowi nie ,kwestia gustu ;:333
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pozostaje tylko pogratulować.
Mnie w tym roku nie zaowocowało i mam wątpliwości, czy w ogóle przeżyje do wiosny. :cry:
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje 2 pepina też już dojrzały,jedno jeszcze wisi na krzaczku.Były b.soczyste,lekko słodkie w smaku melonowe.Mojej rodzinie smakowały,więc w przyszłym roku bardziej przyłożę się o uprawy.Kiedyś już tu pisałam...kilka lat temu uprawiałam pepino,ale wtedy lepiej o nie dbałam i krzak cały był obsypany owocami.Też owocowały późno,ale bez problemu dojrzały w domu.Fakt,trzeba mieć miejsce do przechowania.A to jeden z owoców:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A co z nasionkami :?: . Pobierz, chociaż malutko ich widzę :( .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
ewa-s
500p
500p

Post »

Nie pomyślałam o nasionach :oops: ale jest jeszcze jeden owoc/sprezentowany synowi/,obiecał obejrzeć nasiona i jak będą dojrzałe zostawi :)
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

W tym roku też posiałam pepino bardziej chyba z ciekawości co z tego wyjdzie. Zachowała się tylko jedna sadzonka, która rosła bardzo ładnie, dorobiła się nawet jednego kwiatka który i tak opadł. Także w tym roku owoców nie było. Postanowiłam zabrać do domu i przezimować w miarę chłodnym pomieszczeniu (temp max +10). Niestety ciutkę się spóźniłam z przynoszeniem i roślina trochę mi podmarzła. Na razie stoi zasadzona w donicy i zobaczę czy coś z tego odbije, bo same suche badyle mam ;:218

Znalazłam zdjęcie z sierpnia:
Obrazek Obrazek

Oczywiście pod koniec sezonu pepino urosło dwa razy tyle co na fotce.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Liście podobne do papryki :roll: . Na fotce Ewy wygląda bardzo smakowicie :)
Ewa,ile lat ma Twoje pepino?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie też tylko suchelce zostały.
Przed świętami zaliczyło kosz, nie było żadnych oznak życia.
Po wyrzuceniu ziemi z doniczki tylko nitkowate korzenie zostały, tak więc szanse prawie żadne.
ewa-s
500p
500p

Post »

ewa-s pisze:Moje były trochę zaniedbane,bo pewnie byłoby więcej owoców.Kilka razy przesuszone i tylko 3 razy podlane nawozem w płynie.Kilka lat temu miałam pepino,które było wręcz obsypane owocami,które dojrzały w domu i były bardzo smaczne.Zrezygnowałam wtedy z uprawy,bo strasznie zaatakował je mączlik podczas zimowania w domu.
Ten na razie nie ma szkodników,zobaczymy jak będzie dalej i jeśli smak będzie dobry,to będę nadal je uprawiać.Obecne pepino było wysiane w sierpniu ub.roku i przechowane przez zimę, jako mała sadzonka i mimo zaniedbań wydało kilka owoców,więc nie jest tak źle.
Przy wczesnym siewie wiosennym/w marcu/pepino powinno zakwitnąć i zaowocować tego samego roku,ale wymaga częstego podlewania i systematycznego nawożenia/jeśli rośnie w donicy,w gruncie nie trzeba tyle nawozić/.Tak przesuszenie jak i przelanie podłoża,czy niedożywienie, powoduje opadanie kwiatów,lub małych zawiązków.Moje kwitło obficie i dobrze się zapowiadało,ale właśnie moje zaniedbanie spowodowało opadnięcie zawiązków :oops:
Teraz jest przycięte,opadły wszystkie liście,ale pięknie wypuszcza nowe młode listki :D
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

Jeśli chodzi o mnie to swoje pepino siałam dokładnie 12.01 (mam porobione notatki :) ), za miesiac zostało przepikowane a potem z racji słabego wzrostu jeszcze raz pikowałam 14.04. Po 20.05 posadziłam roślinę w tuneliu foliowym a wtedy ruszyła już z kopyta. Doczytałam, że powinno się jej obrywać wilki i prowadzić na jeden lub dwa pędy. Na początku szkoda było mi cokolwiek obłamywać, z racji tego że miałam tylko jedną sadzoneczkę i bałam się że może się zmarnować, ale jak już się rozrosła to prowadziłam na dwa pędy. Rosła razem z pomidorami, ogórkami, papryką w tunelu, na pewno nie była przesuszona ani zalana, ponieważ tunel mam na lekko wilgotnym terenie, więc ani razu nie był podlewany a rośliny rosły znakomicie. Lecz skoro kwiatek opadł to pewnie popełniłam jakiś błąd, myślę tak sobie że cokolwiek mogło jej brakować to właśnie nawozu, a pomidorów też nie nawoziłam a miałam obfite zbiory. Ale warzywa z owocem chyba nie ma co porównywać :D Jak przezimuje (liczę na cud) to spróbuje jeszcze raz w następnym roku, a jak nie to dam sobie spokój.

A tu mała sadzonka w tunelu:
Obrazek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Nabieram ochoty na uprawę tej roślinki. Muszę się rozejrzeć za nasionami :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Pepino wybiłem sobie z głowy ;:14 po kilku latach prób.Masz jednak moje błogosławieństwo Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”