Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
VITKO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2011, o 08:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus beniamina - choroby i szkodniki

Post »

Pleśń w donice pojawiała się kiedys i w moich benjaminach. Proponuje zmiennić ziemie, lub podlać jakiś środkiem chwastobójczym. Kiedyś gdy jeszcze miałem pleśń w moich doniczkach, podlałem je środkiem o nazwie Karte czy coś podobne to tylko dym pozostał z pleśni - wyglądało to jakby ziemia się paliła:-) ale kwiat przeżył. Co do występowania licznych szkodników to takze polecam je czymś spryskać. Odrazu odradzam stosowania tzw. uniwersalnych nabłyszczaczy - po kilku tygodniach, nie zostanie wam nic z roślinki. jeśli stosować jakiś nabłyszczacz to tylko nakierowny do odpowiedniego gatunku. POZDRAWIAM ;:7
Awatar użytkownika
fiołek afrykański
100p
100p
Od: 22 wrz 2008, o 10:53

Post »

też mam taki "wosk" na moim beniaminku w tym samym miejscu, ale ogólnie nic mu nie jest wręcz przeciwnie, robaków żadnych nie widać .
a Twojemu coś poza tym dolega??
goslava
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2011, o 12:02

Post »

wlasnie nic nie dolega jemu tylko myslalam ze cos zaczyna sie dziac z nim jak zobaczylam te kulki wosku, ani mu liscie nie leca wrecz przeciwnie, wypuszcza nowe i jest ciemno-zielony, ale nie zmienia to faktu ze jednak będę go obserwowac:) dziekuje :D
goslava
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

a powiedzcie mi czy powinnam go przesadzic (niedawno go przesadzalam) bo ma korzenie naziemne czy cos takiego, sami zobaczcie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Chyba za płytko go posadziłaś.
Kupując doniczką zawsze idę z miarą.
Na oko ciężko trafić :wink:
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34

Post »

Witajcie, mam 2 beniaminki i przyznam, że też u mnie jest nalot woskowy tuż u nasady liści (brak jakichkolwiek objawów interwencji szkodników). Konsultowałam to z osobą która beniamina hoduje już kilkanaście lat i ma wysokiego do sufitu, i dowiedziałam się, że jest to normalny objaw. Co jest przyczyną? nie wiem, chyba trzeba zapytać samego zainteresowanego.
W każdym bądź razie nie powinno to nas niepokoić
Awatar użytkownika
lilithbb
100p
100p
Od: 12 gru 2010, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spryskiwałam kwiaty karate i Benjaminy mi padają :evil:
goslava
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

jeśli benjamin stał dalej od okna i z jednej strony ma mniej liści bo swiatła mniej miał to czy po postawieniu go w jaśniejszym miejscu i odwróceniu stroną z mniejszą ilością liści w stronę światła ilość liści sie wyrówna? zaczna na łysych badylkach puszczać listki?
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34

Post »

Myślę, że się wyrówna, ale na to potrzeba czasu. Ważne żeby nie stał w ostrym słońcu
ninotka
50p
50p
Od: 18 maja 2011, o 08:20

Fikus benjamin choruje ?

Post »

Witam mam pewien problem z fikusem.Jestem jego posiadaczką od około tygodnia .Wcześniej stał na klatce schodowej u moich rodziców ok. 2 lat rzadko był podlewany ,aż jakieś 2 miesiące temu uschły mu prawie wszystkie liście i opadły zrobiło Mi się go szkoda :cry: , że tak go tam traktują i postanowiłam go przygarnąć.Po przyniesieniu go do domu okazało się że ktoś próbował trzymając go za pień przenieść lub wynieść i miał pourywane korzenie ;:223 :cry: , wyrzuciłam starą ziemię dałam nową i posadziłam do tej samej doniczki . Po tygodniu nic się nie poprawia dostał jakiś plam żółtych i jest jakiś pokiereszowany :( .Oglądałam go i nie zauważyłam żadnych robaczków jedynie na jednym listku taką małą kropelkę brązowej kleistej mazi.Prosze napisać czy jest jeszcze jakaś szansa na uratowanie benjaminka :? .Dodaje zdjęcia może to jakiś grzyb lub coś innego proszę o pomoc ;:180 .
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Re: Fikus benjamin choruje ?

Post »

Szansa jest zawsze. Nie napisałaś jak dużo stracił tych korzeni - ile mu ich zostało ?
Strata liści na pewno została spowodowana przeniesieniem do mieszkania. Zdecydowanie należało by zwiększyć wilgotność wokół niego - "psikać" go chociażby co dzień. Powinien odbić.
Mnie osobiście taki "kostur" się nie podoba - ale to dopiero w przyszłości można pomyśleć o zmianie jego wyglądu.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Boxx
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 maja 2011, o 15:49

Post »

Zastosuj tez jakiś nawóz do fikusów. Jeśli będziesz go podlewać to pamiętaj, nie przelej rośliny - one nie lobią jak jest dość morko. Jeśli zacznie wypuszczać nowe listki obetnij suche gałązki. Roślina wtedy będzie lepiej wyglądać :)
ninotka
50p
50p
Od: 18 maja 2011, o 08:20

Post »

Zakładając że miał pełną doniczkę korzeni to stracił prawie połowę.Liście stracił zanim go zabrałam do domu teraz już nie traci raczej tam jakiś listek jeden lub dwa spadły ,ale bardziej mnie martwią te żółte plamy na liściach.Zraszam go codziennie tak jak resztę moich kwiatków.Oprócz tego stoi tak jak palma na podstawce z kamykami wypełnionej wodą tak aby korzenie nie stały w wodzie.Stosuje nawóz florovit do roślin zielonych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”