Storczykowy kącik

Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczykowy kącik

Post »

Lauro ależ mnie zaskoczyłaś tą Vandą denisoniana :shock: Gratuluję wspaniałego kwitnienia - ciekawe jest u nich to, że tak różnie wybarwione kwiaty mogą mieć. Twoja jest w innym odcieniu niż moja, ciekawa jestem czy pachnie podobnie :wink: Nie zauważyłam natomiast, żeby w trakcie kwitnienia jej kwiaty rosły, jak to się dzieje u innych vand.
Jesteś chyba jedyną osobą u której widzę tak obfite kwitnienie Phalaenopsis vanosa ;:138 Przepiękna masdevallia ...
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, cieszę się, że podzieliłaś się swoim doświadczeniem odnośnie koszyków dla vand :) Bardzo chciałabym to zobaczyć. Ja przed umieszczeniem moich roślin w tych koszykach konsultowałam się z Alą, która dla mnie jest specjalistką w tym temacie. Tak jak pisałam na razie ten eksperyment dobrze się sprawdza, a co będzie dalej czas pokaże.
Natalko, dziękuję :D
Kasiu, właśnie to jest fenomen tych kwiatów, że tak różnie zakwitają. Nasze vandy pochodzą z tego samego źródła, a kwiaty mają różne. Twoja jest chyba żółta a moja bardziej zielona, nakrapiana.
Phal. vanosa faktycznie ostatnio się rozszalała i znowu tworzy nowe pąki :)
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Laura1806 pisze:Renatko, dziękuję :D Koszyki z włókna wprowadzam do uprawy vandowatych od maja. Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że dobrze się sprawdzają. Włókno dłużej utrzymuje wilgotność, więc podlewam przez namaczanie raz w tygodniu. W okresie zimowym robię to jeszcze rzadziej, ale częściej spryskuję. Miałam problem z korzeniami z powodu przenawożenia, ale w tych doniczkach system korzeniowy pięknie się regeneruje. Korzenie przerastają włókno i świetnie to wygląda. Teraz jeszcze za wcześnie na wysuwanie wniosków, mam jednak nadzieje, że przy dłuższym stosowaniu też będę zadowolona :)
Lauro dziękuję za rady ;:196 , muszę koniecznie poszukać takich koszyków.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Lauro, ależ wspaniałe kwitnienia :!:
Vanda denisoniana o oryginalnych kwiatach i w ciekawym kolorze. W dodatku ma nakrapiany wzorek i jeszcze pachnie...nie za dużo szczęścia naraz ? :D
Czy pokazałabyś w całości ten koszyczek z włókna w którym rośnie Vanda ?
Phal.venosa i Masdevallia princeps również zachwycają. Bardzo lubię Twój wątek ;:215
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lauro bardzo się cieszę, że Vanda zakwitła u Ciebie. ;:138
Sprawdzałam kwitnienie zeszłoroczne i ona ma taki kolor. Bardzo obficie Ci zakwitła. Gratuluję.
Mam nadzieję, że i pozostałe też Ci zakwitną.

Phalaenopsis venosa chociaż nie należy do moich faworytów to jednak u Ciebie robi wrażenie. :heja
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p

Post »

Wszystkich odwiedzających pozdrawiam ŚWIĄTECZNIE ;:196
Asiu, na Twoje życzenie vandy w koszykach :)
Mój mały storczykowy kącik:

Obrazek

Moje dwie piękności razem :D Trudno mi zdecydować, która piękniejsza :uszy

Obrazek

Denisoniana w pełni kwitnienia:

Obrazek

Cały czas tak samo zachwyca :wink:

I kolejne kwitnienie Polystachya fallax. Pierwsze aż tak obfite :D

Obrazek

Obrazek

Niestety nie potrafię zrobić jej dobrego zdjęcia, które oddałoby jej prawdziwe piękno :oops:
:wit
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Witaj storczykowy kącik piękny ,i nie jest wcale mały :D ,piękne kwitnienia,vandy w koszyczkach fajnie wyglądają :wit
Pozdrawiam Iwona
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Wow Lauro vandy w tych koszach robią wrażenie czym kosz jest wypełniony czy to tylko włókno kokosowe czy coś masz jeszcze w środku? A pollystachia, cóż jest obłędna, poluję na nią od jakiegoś czasu ale jak na razie bezskutecznie :(
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p

Post »

Dziękuję ;:196
Kasiu, Polystachya jest dostępna w storczykach na zamówienie u OG. Gorąco polecam :D
Vandy nie mają w koszykach podłoża, tylko samo włókno na wierzchu doniczki. Może z czasem zacznę powoli zasypywać korzenie grubym podłożem, ale trochę się tego obawiam. One dopiero teraz regenerują się po błędach uprawowych jakie popełniłam, więc teraz wolę dmuchać na zimne :wink:
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Bardzo ładnie wyglądają vandzie w koszyczkach ;:138 Za dwa dni wybieram się do Praktikera i oby udało mi się taki jeden duży znaleźć :wink:
Pozostali podopieczni jak zawsze śliczni ;:138
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
PolishGal
100p
100p
Od: 20 gru 2011, o 18:37

Post »

sliczne masz storczyki, pierwszy raz u ciebie widzialam vandy i mialam ochote sobie kupic ale czytalam ze ciezko je hodowac wiec zrezygnowalam, ale za to u Ciebie będę je podziwiac :D
'Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into...'
Moje storczykowe początki.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Lauro, dziękuję za zdjęcie koszyczków z Vandami :) Tak się przypadkiem złożyło, że musiałam odwiedzić LM
i tam zobaczyłam je 'na żywo'. Twój storczykowy kącik wcale nie jest taki mały jak piszesz. To busz z Vandami w roli głównej.
Niesamowicie dużo ich masz i bardzo zdrowo wyglądają. Czy latem je werandujesz ?
Zgadzam się z Tobą, że Polystachii bardzo trudno zrobić dobre zdjęcie. Wkrótce będę się gimnastykować z moją ;:177
Obydwa 'botaniki' piękne ;:224
Awatar użytkownika
2spanielki
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lis 2011, o 16:24

Post »

Denisoniana... aż brak mi słów ;:180 ;:180 ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”