Storczykowy kącik
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczykowy kącik
Lauro ależ mnie zaskoczyłaś tą Vandą denisoniana Gratuluję wspaniałego kwitnienia - ciekawe jest u nich to, że tak różnie wybarwione kwiaty mogą mieć. Twoja jest w innym odcieniu niż moja, ciekawa jestem czy pachnie podobnie Nie zauważyłam natomiast, żeby w trakcie kwitnienia jej kwiaty rosły, jak to się dzieje u innych vand.
Jesteś chyba jedyną osobą u której widzę tak obfite kwitnienie Phalaenopsis vanosa Przepiękna masdevallia ...
Jesteś chyba jedyną osobą u której widzę tak obfite kwitnienie Phalaenopsis vanosa Przepiękna masdevallia ...
Małgosiu, cieszę się, że podzieliłaś się swoim doświadczeniem odnośnie koszyków dla vand Bardzo chciałabym to zobaczyć. Ja przed umieszczeniem moich roślin w tych koszykach konsultowałam się z Alą, która dla mnie jest specjalistką w tym temacie. Tak jak pisałam na razie ten eksperyment dobrze się sprawdza, a co będzie dalej czas pokaże.
Natalko, dziękuję
Kasiu, właśnie to jest fenomen tych kwiatów, że tak różnie zakwitają. Nasze vandy pochodzą z tego samego źródła, a kwiaty mają różne. Twoja jest chyba żółta a moja bardziej zielona, nakrapiana.
Phal. vanosa faktycznie ostatnio się rozszalała i znowu tworzy nowe pąki
Natalko, dziękuję
Kasiu, właśnie to jest fenomen tych kwiatów, że tak różnie zakwitają. Nasze vandy pochodzą z tego samego źródła, a kwiaty mają różne. Twoja jest chyba żółta a moja bardziej zielona, nakrapiana.
Phal. vanosa faktycznie ostatnio się rozszalała i znowu tworzy nowe pąki
- renatas
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 paź 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lauro dziękuję za rady , muszę koniecznie poszukać takich koszyków.Laura1806 pisze:Renatko, dziękuję Koszyki z włókna wprowadzam do uprawy vandowatych od maja. Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że dobrze się sprawdzają. Włókno dłużej utrzymuje wilgotność, więc podlewam przez namaczanie raz w tygodniu. W okresie zimowym robię to jeszcze rzadziej, ale częściej spryskuję. Miałam problem z korzeniami z powodu przenawożenia, ale w tych doniczkach system korzeniowy pięknie się regeneruje. Korzenie przerastają włókno i świetnie to wygląda. Teraz jeszcze za wcześnie na wysuwanie wniosków, mam jednak nadzieje, że przy dłuższym stosowaniu też będę zadowolona
Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Lauro, ależ wspaniałe kwitnienia
Vanda denisoniana o oryginalnych kwiatach i w ciekawym kolorze. W dodatku ma nakrapiany wzorek i jeszcze pachnie...nie za dużo szczęścia naraz ?
Czy pokazałabyś w całości ten koszyczek z włókna w którym rośnie Vanda ?
Phal.venosa i Masdevallia princeps również zachwycają. Bardzo lubię Twój wątek
Vanda denisoniana o oryginalnych kwiatach i w ciekawym kolorze. W dodatku ma nakrapiany wzorek i jeszcze pachnie...nie za dużo szczęścia naraz ?
Czy pokazałabyś w całości ten koszyczek z włókna w którym rośnie Vanda ?
Phal.venosa i Masdevallia princeps również zachwycają. Bardzo lubię Twój wątek
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lauro bardzo się cieszę, że Vanda zakwitła u Ciebie.
Sprawdzałam kwitnienie zeszłoroczne i ona ma taki kolor. Bardzo obficie Ci zakwitła. Gratuluję.
Mam nadzieję, że i pozostałe też Ci zakwitną.
Phalaenopsis venosa chociaż nie należy do moich faworytów to jednak u Ciebie robi wrażenie.
Sprawdzałam kwitnienie zeszłoroczne i ona ma taki kolor. Bardzo obficie Ci zakwitła. Gratuluję.
Mam nadzieję, że i pozostałe też Ci zakwitną.
Phalaenopsis venosa chociaż nie należy do moich faworytów to jednak u Ciebie robi wrażenie.
Wszystkich odwiedzających pozdrawiam ŚWIĄTECZNIE
Asiu, na Twoje życzenie vandy w koszykach
Mój mały storczykowy kącik:
Moje dwie piękności razem Trudno mi zdecydować, która piękniejsza
Denisoniana w pełni kwitnienia:
Cały czas tak samo zachwyca
I kolejne kwitnienie Polystachya fallax. Pierwsze aż tak obfite
Niestety nie potrafię zrobić jej dobrego zdjęcia, które oddałoby jej prawdziwe piękno
Asiu, na Twoje życzenie vandy w koszykach
Mój mały storczykowy kącik:
Moje dwie piękności razem Trudno mi zdecydować, która piękniejsza
Denisoniana w pełni kwitnienia:
Cały czas tak samo zachwyca
I kolejne kwitnienie Polystachya fallax. Pierwsze aż tak obfite
Niestety nie potrafię zrobić jej dobrego zdjęcia, które oddałoby jej prawdziwe piękno
- iwka2
- 500p
- Od: 1 mar 2009, o 15:43
Witaj storczykowy kącik piękny ,i nie jest wcale mały ,piękne kwitnienia,vandy w koszyczkach fajnie wyglądają
Pozdrawiam Iwona
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wow Lauro vandy w tych koszach robią wrażenie czym kosz jest wypełniony czy to tylko włókno kokosowe czy coś masz jeszcze w środku? A pollystachia, cóż jest obłędna, poluję na nią od jakiegoś czasu ale jak na razie bezskutecznie
Dziękuję
Kasiu, Polystachya jest dostępna w storczykach na zamówienie u OG. Gorąco polecam
Vandy nie mają w koszykach podłoża, tylko samo włókno na wierzchu doniczki. Może z czasem zacznę powoli zasypywać korzenie grubym podłożem, ale trochę się tego obawiam. One dopiero teraz regenerują się po błędach uprawowych jakie popełniłam, więc teraz wolę dmuchać na zimne
Kasiu, Polystachya jest dostępna w storczykach na zamówienie u OG. Gorąco polecam
Vandy nie mają w koszykach podłoża, tylko samo włókno na wierzchu doniczki. Może z czasem zacznę powoli zasypywać korzenie grubym podłożem, ale trochę się tego obawiam. One dopiero teraz regenerują się po błędach uprawowych jakie popełniłam, więc teraz wolę dmuchać na zimne
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Bardzo ładnie wyglądają vandzie w koszyczkach Za dwa dni wybieram się do Praktikera i oby udało mi się taki jeden duży znaleźć
Pozostali podopieczni jak zawsze śliczni
Pozostali podopieczni jak zawsze śliczni
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- PolishGal
- 100p
- Od: 20 gru 2011, o 18:37
sliczne masz storczyki, pierwszy raz u ciebie widzialam vandy i mialam ochote sobie kupic ale czytalam ze ciezko je hodowac wiec zrezygnowalam, ale za to u Ciebie będę je podziwiac
'Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into...'
Moje storczykowe początki.
Moje storczykowe początki.
Lauro, dziękuję za zdjęcie koszyczków z Vandami Tak się przypadkiem złożyło, że musiałam odwiedzić LM
i tam zobaczyłam je 'na żywo'. Twój storczykowy kącik wcale nie jest taki mały jak piszesz. To busz z Vandami w roli głównej.
Niesamowicie dużo ich masz i bardzo zdrowo wyglądają. Czy latem je werandujesz ?
Zgadzam się z Tobą, że Polystachii bardzo trudno zrobić dobre zdjęcie. Wkrótce będę się gimnastykować z moją
Obydwa 'botaniki' piękne
i tam zobaczyłam je 'na żywo'. Twój storczykowy kącik wcale nie jest taki mały jak piszesz. To busz z Vandami w roli głównej.
Niesamowicie dużo ich masz i bardzo zdrowo wyglądają. Czy latem je werandujesz ?
Zgadzam się z Tobą, że Polystachii bardzo trudno zrobić dobre zdjęcie. Wkrótce będę się gimnastykować z moją
Obydwa 'botaniki' piękne
Pozdrawiam, Joanna
- 2spanielki
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lis 2011, o 16:24
Denisoniana... aż brak mi słów