Zieleńce Pawła
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zieleńce Pawła
Pawle
Dobiłeś mnie tą liczbą 400 odmian
Jeszcze dużo mamy do kolekcjonowania.
Twoje krzyżówki są bardzo udane i masz rękę do tego.
Powinieneś się zawodowo tym zajmować
Zdjęcie z angielskiego ogrodu jest cudne, tylko smutno będzie to wyglądać ,jak przekwitnie.
Dobiłeś mnie tą liczbą 400 odmian
Jeszcze dużo mamy do kolekcjonowania.
Twoje krzyżówki są bardzo udane i masz rękę do tego.
Powinieneś się zawodowo tym zajmować
Zdjęcie z angielskiego ogrodu jest cudne, tylko smutno będzie to wyglądać ,jak przekwitnie.
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
Agnieszko tak. Jeszcze dużo odmian nam brakuje a wspomniany wyżej ogród ma imponujący zbiór
Taka rabata Astrowa to marzenie, zawsze można połączyć z Astrami rośliny wiosenne, letnie, trawy by było kolorowo cały rok. W ogrodzie Old Court Nurseries na rabacie Astrowej podejrzewam że, rośnie kolekcja Przebiśniegów bo tę też mają bardzo bogatą.
Kocham wszystko co rośnie w ogrodzie ...no może poza podagrycznikiem,szczawikiem różkowatym i pokrzywą ale
Asterki i Skalne Róże mną zawładnęły
Starczy już o Astrach....lato było gorące i suche bez podlewania ogród by nie przetrwał
Taka rabata Astrowa to marzenie, zawsze można połączyć z Astrami rośliny wiosenne, letnie, trawy by było kolorowo cały rok. W ogrodzie Old Court Nurseries na rabacie Astrowej podejrzewam że, rośnie kolekcja Przebiśniegów bo tę też mają bardzo bogatą.
Kocham wszystko co rośnie w ogrodzie ...no może poza podagrycznikiem,szczawikiem różkowatym i pokrzywą ale
Asterki i Skalne Róże mną zawładnęły
Starczy już o Astrach....lato było gorące i suche bez podlewania ogród by nie przetrwał
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paweł jesteś Mistrzem astrów! Twoja kolekcja i Twoje krzyżówki robią wrażenie. Chylę czoła!
Patrząc na to mniejsze zdjęcie rabaty astrowej to w pierwszej chwili pomyślałam, że to floksy szydlaste Fajnie, że zechciałeś podzielić się z nami tym cudnym widokiem i wiedzą. Ja wciąż mam kłopot z rozróżnieniem astrów nowoangielskich od nowobelgijskich
Mam jeszcze pytanie - co to za roślina na zdjęciu pod białym epimedium. To krzew czy bylina?
Patrząc na to mniejsze zdjęcie rabaty astrowej to w pierwszej chwili pomyślałam, że to floksy szydlaste Fajnie, że zechciałeś podzielić się z nami tym cudnym widokiem i wiedzą. Ja wciąż mam kłopot z rozróżnieniem astrów nowoangielskich od nowobelgijskich
Mam jeszcze pytanie - co to za roślina na zdjęciu pod białym epimedium. To krzew czy bylina?
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
I czerwony w ostatnim rządku.Nie mogę go dopasować do żadnej rośliny.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- pitertom
- 500p
tu.ja Izo dziękuję za pochwały
Astry nowoangielskie różnią się zdecydowanie od nowobelgijskich...mają wąskie i długie liście i pokryte meszkiem, mają też inne kłącza, mniej się rozłażą po ogrodzie i też są jednymi z najwyższych jeśli chodzi o Astry 150cm i więcej.
Ta rośliną o którą pytasz to Żylistek wysmukły variegata tzn miał jakąś nazwę, ale wyparowała on ma bardziej żółto zielone listki i jest raczej karłowaty. Zdjęcie jeszcze niżej To Tawuła van houtte'a 'Pink Ice' w ubiegłym roku pięknie zakwitła bo nie było przymrozków.
magry Janku ta czerwona roślina to Ipomopsis rubra wysiałem ją wiosną i jeden egzemplarz zakwitł,kwitnie późno jesienią...podobno jest to roślina 2 letnia, kwitnie w drugim roku uprawy i sama się wysiewa. Siewki u mnie przetrwały. Dorasta do 120cm - taka urocza roślinka, zobaczymy jak długo pozostanie u mnie w ogrodzie
Astry nowoangielskie różnią się zdecydowanie od nowobelgijskich...mają wąskie i długie liście i pokryte meszkiem, mają też inne kłącza, mniej się rozłażą po ogrodzie i też są jednymi z najwyższych jeśli chodzi o Astry 150cm i więcej.
Ta rośliną o którą pytasz to Żylistek wysmukły variegata tzn miał jakąś nazwę, ale wyparowała on ma bardziej żółto zielone listki i jest raczej karłowaty. Zdjęcie jeszcze niżej To Tawuła van houtte'a 'Pink Ice' w ubiegłym roku pięknie zakwitła bo nie było przymrozków.
magry Janku ta czerwona roślina to Ipomopsis rubra wysiałem ją wiosną i jeden egzemplarz zakwitł,kwitnie późno jesienią...podobno jest to roślina 2 letnia, kwitnie w drugim roku uprawy i sama się wysiewa. Siewki u mnie przetrwały. Dorasta do 120cm - taka urocza roślinka, zobaczymy jak długo pozostanie u mnie w ogrodzie
- tu.ja
Dzięki Paweł za wykład. Z tego wynika, że mam tylko jednego nowoangielskiego. Jest wysoki, ale ma piękny kolor.
Żylistek brzmi ciekawie. A jeszcze jak karłowaty to wręcz zachęcająco. Mam dwa żylistki (różne) i jestem z nich bardzo zadowolona. Chyba rozejrzę się z tym Twoim
Żylistek brzmi ciekawie. A jeszcze jak karłowaty to wręcz zachęcająco. Mam dwa żylistki (różne) i jestem z nich bardzo zadowolona. Chyba rozejrzę się z tym Twoim
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Pawle
W każdym ogrodzie-wątku jest coś co przykuwa naszą uwagę bardziej i w czym póżniej się zakochujemy. Masz wspaniałą kolekcję rojników, ja mam chyba tylko jakieś trzy odmiany, sukulenty to wyższa szkoła jazdy , kompozycje doniczkowe letnie urocze, chyba zgapię kolekcja sasanek, astrów-marcinków i różnych ciekawych roślinek- super. Wpadło mi w oko Epimedium o fioletowych kwiatach piękne. Po prostu jest ślicznie u Ciebie, będę zaglądać
W każdym ogrodzie-wątku jest coś co przykuwa naszą uwagę bardziej i w czym póżniej się zakochujemy. Masz wspaniałą kolekcję rojników, ja mam chyba tylko jakieś trzy odmiany, sukulenty to wyższa szkoła jazdy , kompozycje doniczkowe letnie urocze, chyba zgapię kolekcja sasanek, astrów-marcinków i różnych ciekawych roślinek- super. Wpadło mi w oko Epimedium o fioletowych kwiatach piękne. Po prostu jest ślicznie u Ciebie, będę zaglądać
- pitertom
- 500p
tu.ja Izo jeśli będzie jakiś ukorzeniony odrost żylistka variegata to chętnie się podzielę
Krychna Krysiu witaj u mnie dziękuję za pochwały.Epimedium które tak Ci się podoba to odmiana 'Lilafee'
Kilka roślin tarasowo-doniczkowych z sezonu 2018
Begonie pendula - pasuje im częściowo ocienione stanowisko w tym roku chyba powtórzę kompozycję
Lagerstroemia Indica pierwszy raz zakwitła
Ołownik uszkowaty biały i niebieski
Kordylina Australijska 'Red Star'
Kampelia Zenonia variegata
Clerodendrum ugandense
Tecoma stens
Kufea ognista
Galtonia biaława
Lantana pomarańczowa
Agapant biały
Krychna Krysiu witaj u mnie dziękuję za pochwały.Epimedium które tak Ci się podoba to odmiana 'Lilafee'
Kilka roślin tarasowo-doniczkowych z sezonu 2018
Begonie pendula - pasuje im częściowo ocienione stanowisko w tym roku chyba powtórzę kompozycję
Lagerstroemia Indica pierwszy raz zakwitła
Ołownik uszkowaty biały i niebieski
Kordylina Australijska 'Red Star'
Kampelia Zenonia variegata
Clerodendrum ugandense
Tecoma stens
Kufea ognista
Galtonia biaława
Lantana pomarańczowa
Agapant biały
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Pawle
Bardzo ciekawe Twoje tarasowce
Jak kordylinę zimujesz Mi krótko żyła.
Lagestoemia bardzo interesująca, pierwszy raz widzę Cleodendrum również
Masz może na zbyciu cufeę
A begonie przechowujesz, czy co roku nowe
Bardzo ciekawe Twoje tarasowce
Jak kordylinę zimujesz Mi krótko żyła.
Lagestoemia bardzo interesująca, pierwszy raz widzę Cleodendrum również
Masz może na zbyciu cufeę
A begonie przechowujesz, czy co roku nowe
- pitertom
- 500p
Agnieszko Kordylinę, Lagerstroemię, Clerodendrum przechowuję w chłodniej, słabo doświetlonej piwnicy 10C. Kordylina australijska musi być zimowana w chłodzie. Kiedyś próbowałem zimować ją w domu w cieple, to zaczęła się wyciągać, blednąć a liście usychały. Latem to ona może stać na zewnątrz w palącym słońcu i to jej służy. Lagerstroemię kiedyś dawno wysiałem, tylko jedna wzeszła i mam ją do tej pory, aż raczyła zakwitnąć
Clerodendrum to wdzięczna piękna roślina - kwiaty ma jak niebieskie motyle
Kufea ognista w tym roku nie przezimowała, jest nieco kapryśna, ale można kupić jej nasiona i wysiewać inna nazwa to Lepnota
Clerodendrum to wdzięczna piękna roślina - kwiaty ma jak niebieskie motyle
Kufea ognista w tym roku nie przezimowała, jest nieco kapryśna, ale można kupić jej nasiona i wysiewać inna nazwa to Lepnota
- tu.ja
Dzięki Paweł za dobre chęci. Tymi niebieskimi "tarasowcami" mnie powaliłeś. Cudowne. Szkoda, że nie mam miejsca na zimowanie takich roślin. Begonie lubię i dość często sadzę. One radzą sobie nawet w cieniu.
- hortensjomanka
- 100p
- Od: 4 gru 2018, o 11:59
Paweł begonie super:)
Ale chciałam się dopytać o Clerodendrum ugandense. Co to za cudna roślinka, kwiatuszki jak motylki:). Trudna jest w uprawie? Jak zimuje?
Ale chciałam się dopytać o Clerodendrum ugandense. Co to za cudna roślinka, kwiatuszki jak motylki:). Trudna jest w uprawie? Jak zimuje?
W ogródku Hortensjomanki
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
- pitertom
- 500p
Pelagia72, tu.ja Agnieszko, Izo begonie bulwiaste pendula inaczej kaskadowe bo tylko te uprawiam...bulwy zimuję w piwnicy,po wykopaniu i obeschnięciu przysypuje je suchym żwirkiem i tak idą na regał spać Wiosną nie pędzę ich jakoś wcześniej...sadzę w kwietniu bezpośrednio do skrzynek i do tunelu,po Zośce na miejsce docelowe
W tym roku myślę że będą jeszcze inne kolory:pomarańczowy,różowy,biały
Hortensjomanka Małgosiu Klerodendrum ugandyjskie nie jest jakoś bardzo kłopotliwe,też zimuję w chłodnej piwnicy - zrzuca liście na zimę. W maju znów trafi do ogrodu na słoneczko, wypuści listki i latem zlecą się niebieskie motyle
Roślinę można też uprawiać na parapecie w domu, zalecane gdy roślina jest młoda. Co roku robię sadzonki z młodych pędów więc jeśli będziesz chciała to zapraszam na pw
Jak już tarasowe to nie może zabraknąć Pelargonii
Mr Wren
White Splash
Allure Light Pink
Golden Glam
Mangles Variegated a za nią Friesdorf
Biała NN
Maverick Star
Mini Czech
Richard Hodgson
Gwen Levinton
Caroline Schmidt
Jeanne
Fantasia Strawberry Sizzle
Tony Newman
Preston Park
Orange Glitter
Arctic Star
Firesdorf
Fairy Phlox
cdn.
W tym roku myślę że będą jeszcze inne kolory:pomarańczowy,różowy,biały
Hortensjomanka Małgosiu Klerodendrum ugandyjskie nie jest jakoś bardzo kłopotliwe,też zimuję w chłodnej piwnicy - zrzuca liście na zimę. W maju znów trafi do ogrodu na słoneczko, wypuści listki i latem zlecą się niebieskie motyle
Roślinę można też uprawiać na parapecie w domu, zalecane gdy roślina jest młoda. Co roku robię sadzonki z młodych pędów więc jeśli będziesz chciała to zapraszam na pw
Jak już tarasowe to nie może zabraknąć Pelargonii
Mr Wren
White Splash
Allure Light Pink
Golden Glam
Mangles Variegated a za nią Friesdorf
Biała NN
Maverick Star
Mini Czech
Richard Hodgson
Gwen Levinton
Caroline Schmidt