Zieleńce Pawła

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zieleńce Pawła

Post »

Pawle
Dobiłeś mnie tą liczbą 400 odmian :(
Jeszcze dużo mamy do kolekcjonowania. ;:108
Twoje krzyżówki są bardzo udane i masz rękę do tego.
Powinieneś się zawodowo tym zajmować :D
Zdjęcie z angielskiego ogrodu jest cudne, tylko smutno będzie to wyglądać ,jak przekwitnie.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p
Od: 17 lut 2011, o 20:42

Post »

Agnieszko tak. Jeszcze dużo odmian nam brakuje a wspomniany wyżej ogród ma imponujący zbiór ;:224
Taka rabata Astrowa to marzenie, zawsze można połączyć z Astrami rośliny wiosenne, letnie, trawy by było kolorowo cały rok. W ogrodzie Old Court Nurseries na rabacie Astrowej podejrzewam że, rośnie kolekcja Przebiśniegów bo tę też mają bardzo bogatą.
Kocham wszystko co rośnie w ogrodzie ...no może poza podagrycznikiem,szczawikiem różkowatym i pokrzywą :) ale
Asterki i Skalne Róże mną zawładnęły ;:108
Starczy już o Astrach....lato było gorące i suche bez podlewania ogród by nie przetrwał

ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paweł jesteś Mistrzem astrów! Twoja kolekcja i Twoje krzyżówki robią wrażenie. Chylę czoła! ;:180
Patrząc na to mniejsze zdjęcie rabaty astrowej to w pierwszej chwili pomyślałam, że to floksy szydlaste ;:224 Fajnie, że zechciałeś podzielić się z nami tym cudnym widokiem i wiedzą. Ja wciąż mam kłopot z rozróżnieniem astrów nowoangielskich od nowobelgijskich :oops:
Mam jeszcze pytanie - co to za roślina na zdjęciu pod białym epimedium. To krzew czy bylina?
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

I czerwony w ostatnim rządku.Nie mogę go dopasować do żadnej rośliny.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p

Post »

tu.ja Izo dziękuję za pochwały ;:196 :oops:
Astry nowoangielskie różnią się zdecydowanie od nowobelgijskich...mają wąskie i długie liście i pokryte meszkiem, mają też inne kłącza, mniej się rozłażą po ogrodzie i też są jednymi z najwyższych jeśli chodzi o Astry 150cm i więcej.
Ta rośliną o którą pytasz to Żylistek wysmukły variegata tzn miał jakąś nazwę, ale wyparowała :) on ma bardziej żółto zielone listki i jest raczej karłowaty. Zdjęcie jeszcze niżej To Tawuła van houtte'a 'Pink Ice' w ubiegłym roku pięknie zakwitła bo nie było przymrozków.

magry Janku ta czerwona roślina to Ipomopsis rubra wysiałem ją wiosną i jeden egzemplarz zakwitł,kwitnie późno jesienią...podobno jest to roślina 2 letnia, kwitnie w drugim roku uprawy i sama się wysiewa. Siewki u mnie przetrwały. Dorasta do 120cm - taka urocza roślinka, zobaczymy jak długo pozostanie u mnie w ogrodzie
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Paweł za wykład. Z tego wynika, że mam tylko jednego nowoangielskiego. Jest wysoki, ale ma piękny kolor.
Żylistek brzmi ciekawie. A jeszcze jak karłowaty to wręcz zachęcająco. Mam dwa żylistki (różne) i jestem z nich bardzo zadowolona. Chyba rozejrzę się z tym Twoim ;:224
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Pawle

W każdym ogrodzie-wątku jest coś co przykuwa naszą uwagę bardziej i w czym póżniej się zakochujemy. Masz wspaniałą kolekcję rojników, ja mam chyba tylko jakieś trzy odmiany, sukulenty to wyższa szkoła jazdy ;:138 ;:138 , kompozycje doniczkowe letnie urocze, chyba zgapię ;:180 kolekcja sasanek, astrów-marcinków i różnych ciekawych roślinek- super. Wpadło mi w oko Epimedium o fioletowych kwiatach piękne. Po prostu jest ślicznie u Ciebie, będę zaglądać :wit
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p

Post »

tu.ja Izo jeśli będzie jakiś ukorzeniony odrost żylistka variegata to chętnie się podzielę :wink:

Krychna Krysiu witaj u mnie :wit dziękuję za pochwały.Epimedium które tak Ci się podoba to odmiana 'Lilafee'

Kilka roślin tarasowo-doniczkowych z sezonu 2018

Begonie pendula - pasuje im częściowo ocienione stanowisko w tym roku chyba powtórzę kompozycję

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lagerstroemia Indica pierwszy raz zakwitła

Obrazek

Obrazek

Ołownik uszkowaty biały i niebieski

Obrazek

Obrazek

Kordylina Australijska 'Red Star'

Obrazek

Kampelia Zenonia variegata

Obrazek

Clerodendrum ugandense

Obrazek

Obrazek

Tecoma stens

Obrazek

Kufea ognista

Obrazek

Galtonia biaława

Obrazek

Lantana pomarańczowa

Obrazek

Agapant biały

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Pawle
Bardzo ciekawe Twoje tarasowce :D
Jak kordylinę zimujesz :?: Mi krótko żyła.
Lagestoemia bardzo interesująca, pierwszy raz widzę :oops: Cleodendrum również :D
Masz może na zbyciu cufeę :?:
A begonie przechowujesz, czy co roku nowe :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p

Post »

Agnieszko Kordylinę, Lagerstroemię, Clerodendrum przechowuję w chłodniej, słabo doświetlonej piwnicy 10C. Kordylina australijska musi być zimowana w chłodzie. Kiedyś próbowałem zimować ją w domu w cieple, to zaczęła się wyciągać, blednąć a liście usychały. Latem to ona może stać na zewnątrz w palącym słońcu i to jej służy. Lagerstroemię kiedyś dawno wysiałem, tylko jedna wzeszła i mam ją do tej pory, aż raczyła zakwitnąć :wink:
Clerodendrum to wdzięczna piękna roślina - kwiaty ma jak niebieskie motyle :)
Kufea ognista w tym roku nie przezimowała, jest nieco kapryśna, ale można kupić jej nasiona i wysiewać inna nazwa to Lepnota
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Paweł za dobre chęci. Tymi niebieskimi "tarasowcami" mnie powaliłeś. Cudowne. Szkoda, że nie mam miejsca na zimowanie takich roślin. Begonie lubię i dość często sadzę. One radzą sobie nawet w cieniu.
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p
Od: 4 gru 2018, o 11:59

Post »

Paweł begonie super:)
Ale chciałam się dopytać o Clerodendrum ugandense. Co to za cudna roślinka, kwiatuszki jak motylki:). Trudna jest w uprawie? Jak zimuje?
W ogródku Hortensjomanki :)
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p

Post »

Pelagia72, tu.ja Agnieszko, Izo begonie bulwiaste pendula inaczej kaskadowe bo tylko te uprawiam...bulwy zimuję w piwnicy,po wykopaniu i obeschnięciu przysypuje je suchym żwirkiem i tak idą na regał spać :wink: Wiosną nie pędzę ich jakoś wcześniej...sadzę w kwietniu bezpośrednio do skrzynek i do tunelu,po Zośce na miejsce docelowe :wink:
W tym roku myślę że będą jeszcze inne kolory:pomarańczowy,różowy,biały

Hortensjomanka Małgosiu Klerodendrum ugandyjskie nie jest jakoś bardzo kłopotliwe,też zimuję w chłodnej piwnicy - zrzuca liście na zimę. W maju znów trafi do ogrodu na słoneczko, wypuści listki i latem zlecą się niebieskie motyle :D
Roślinę można też uprawiać na parapecie w domu, zalecane gdy roślina jest młoda. Co roku robię sadzonki z młodych pędów więc jeśli będziesz chciała to zapraszam na pw

Jak już tarasowe to nie może zabraknąć Pelargonii :D

Mr Wren
Obrazek
White Splash
Obrazek
Allure Light Pink
Obrazek
Golden Glam
Obrazek
Mangles Variegated a za nią Friesdorf
Obrazek
Biała NN