Adenium - Róża pustyni cz.3
Re: Róża pustyni cz.3
Jedno moje marcowe ma dopiero 1/2cm, ale o tego chuchraczka dbam najbardziej, pewnie będzie miał najładniejsze kwiatki
Ja swoje nawożę na zmianę nawozem do roślin kwitnących, azotanem wapnia, azotanem potasu, czasami siarczanem żelaza dla koloru liści - roztwór 0.1%. Za dużo azotu powoduje rozrastanie się liści i wydłużanie pędów.
Ja swoje nawożę na zmianę nawozem do roślin kwitnących, azotanem wapnia, azotanem potasu, czasami siarczanem żelaza dla koloru liści - roztwór 0.1%. Za dużo azotu powoduje rozrastanie się liści i wydłużanie pędów.
- eikoden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tego co wyczytałem roślinka nie potrzebuje azotu, też się pisze na nasionka. Szczegóły na pw.
Ale trzeba przyznać, że okazy zdrowe i ładne, byle tak dalej....
Ale trzeba przyznać, że okazy zdrowe i ładne, byle tak dalej....
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Na nasionka też się pisze a i jak znajdę trochę czasu to wstawię zdjęcia swoich 5 róż 2 niestety sporo mniejsze bo im korzonki podgniły ale trzy rosną bardzo dobrze .
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnes - Twój plan jest bardzo dobry i bez zastanowienia wykonaj go natychmiast.
"Wyciągnięcie" rośliny o ok. 1 cm z ziemi pozwoli schować wystające korzenie, pokarze więcej "pnia" a i spowoduje jego dalsze puchnięcie. Przez ok. tydzień należy jedynie unikać gorącego, palącego słońca.
"Wyciągnięcie" rośliny o ok. 1 cm z ziemi pozwoli schować wystające korzenie, pokarze więcej "pnia" a i spowoduje jego dalsze puchnięcie. Przez ok. tydzień należy jedynie unikać gorącego, palącego słońca.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Dziękuję za spojrzenie fachowym okiem
Nawóz mam z firmy biopon do kaktusów, NPK 2,5 : 6,2 : 6,3
Przez ostatnie jakieś 20 dni nie była nawożona, bo nie było mnie w domu i dziadek trochę przelał mi wszystkie sukulenty, ale dochodzą do siebie
Nawóz mam z firmy biopon do kaktusów, NPK 2,5 : 6,2 : 6,3
Przez ostatnie jakieś 20 dni nie była nawożona, bo nie było mnie w domu i dziadek trochę przelał mi wszystkie sukulenty, ale dochodzą do siebie
- zbyshq
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2011, o 17:40
Ja jak poleje adenia nawozem ( rozcieńczonym dużo bardziej niż do innych kwiatków) to mam przyrost adeniów zgłowy na jakieś 2-3 tygodnie. Nie wiem czemu tak się dzieje, powinno być chyba odwrotnie, ale mniejsza z tym, oto moje adenka wysiane pod koniec lutego:
Zastanawiam się nad ich wyciągnięciem z ziemi żeby uciąć główny korzeń i pozostawić te boczne jednak to chyba by ich całkiem opóźniło w rozwoju. Chyba poczekam z tym do jesieni jak już nie będą rosły. Mam nadzieje że nie zastane wtedy u nich samego jednego grubego korzenia.
Zastanawiam się nad ich wyciągnięciem z ziemi żeby uciąć główny korzeń i pozostawić te boczne jednak to chyba by ich całkiem opóźniło w rozwoju. Chyba poczekam z tym do jesieni jak już nie będą rosły. Mam nadzieje że nie zastane wtedy u nich samego jednego grubego korzenia.
- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- ArkadiuS
- 200p
- Od: 25 lut 2011, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zbyshq - nic na razie nie kombinuj, skoro wyglądają jak wyglądają, znaczy że jest im dobrze. Naprawdę rewelacyjne grubaski a i wzrost imponujący. Na oko mają z 10 cm ?? Prawda ?
Zastanów się tylko nad zmianą podłoża, bo to wygląda mi na zwykłą ziemię ogrodową. No chyba że tak tylko na zdjęciu wyszło. Co się tyczy nawożenia, to wiele zależy od samego nawozu. Mój pierwszy nawóz to był substral do kaktusów, podlewałem nim już 2-3 tygodniowe siewki i teraz po 4 miesiącach wyglądają rewelacyjnie. Używałem też "Astvitu" - naturalny nawóz. Niby lepszy bo właśnie naturalny, ale efekty są słabiutkie ... niestety. Może działa na marchew i ziemniaki, ale nie na Adenia.
Ja swoje zamierzam przyciąć w wieku 6 miesięcy, czyli 4 września ^^. Teraz niech jeszcze zażywają słońca chociaż i o to czasami w naszym kraju ciężko.
P.S
Ile mają obwodu ?
Zastanów się tylko nad zmianą podłoża, bo to wygląda mi na zwykłą ziemię ogrodową. No chyba że tak tylko na zdjęciu wyszło. Co się tyczy nawożenia, to wiele zależy od samego nawozu. Mój pierwszy nawóz to był substral do kaktusów, podlewałem nim już 2-3 tygodniowe siewki i teraz po 4 miesiącach wyglądają rewelacyjnie. Używałem też "Astvitu" - naturalny nawóz. Niby lepszy bo właśnie naturalny, ale efekty są słabiutkie ... niestety. Może działa na marchew i ziemniaki, ale nie na Adenia.
Ja swoje zamierzam przyciąć w wieku 6 miesięcy, czyli 4 września ^^. Teraz niech jeszcze zażywają słońca chociaż i o to czasami w naszym kraju ciężko.
P.S
Ile mają obwodu ?
-
- 100p
- Od: 20 sty 2011, o 20:29
2011.02.18 - 2 tygodniowe adenia w lutym wyglądają teraz tak :<patrz zdjęcie ponieżej>
2011.07.19 - 5 miesięcy i 1 dzień.
Grubaski moje Przed przesadzeniem Przed przesadzeniem grubaski
Po przesadzeniu. Porównanie będzie za 2-3 tygodnie czy dużo podrosły.;)
Arku jutro zmierzę obwód.To Ci powiem.Zdjęcie nie oddaje real wymiaru;)
Grubaski moje Przed przesadzeniem Przed przesadzeniem grubaski
Po przesadzeniu. Porównanie będzie za 2-3 tygodnie czy dużo podrosły.;)
Arku jutro zmierzę obwód.To Ci powiem.Zdjęcie nie oddaje real wymiaru;)
- zbyshq
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2011, o 17:40
Z moich adeniów na zdjęciu najwyższy ma 8 cm, a w obwodzie 5 cm. Nawozu, a był to Biopon uniwersalny, dostały odkąd żyją 2 razy i po każdym razie przestawały rosnąć tak naokoło 2 - 3 tygodnie. Nawóz rozrzedzałem o wiele bardziej niż w instrukcji.
Jeśli chodzi o ziemię to mam zwykły torf na pół z piaskiem. Jak będę przesadzał to do ziemi kaktusowej chyba. Ciekawi mnie jak tam u nich pod ziemią, ale szkoda mi ich ruszać w środku lata. Qodmira, koniecznie poinformuj nas ile czasu minęło od przesadzenia gdy Twoje 'buraczki' z powrotem ruszą ze wzrostem.
Jeśli chodzi o ziemię to mam zwykły torf na pół z piaskiem. Jak będę przesadzał to do ziemi kaktusowej chyba. Ciekawi mnie jak tam u nich pod ziemią, ale szkoda mi ich ruszać w środku lata. Qodmira, koniecznie poinformuj nas ile czasu minęło od przesadzenia gdy Twoje 'buraczki' z powrotem ruszą ze wzrostem.
-
- 100p
- Od: 20 sty 2011, o 20:29
Okej okej nie ma sprawy zapewne szybko i to dość szybko mam takie miejsce że dla adenium to raj
- ArkadiuS
- 200p
- Od: 25 lut 2011, o 20:26
Zainspirowany osiągami waszych roślinek - postanowiłem pomierzyć i swoje ^^
Wybrałem 4 najładniejsze. Wszystkie siane 4 marca 2011. Identyczne warunki.
I tak: (wysokość x obwód)
1. 5 x 5.5
2. 5.5 x 5.5
3. 7.5 x 6
4. 8.5 x 5
Średnia : 6,625 x 5.5
Nieźle jak na 4,5 miesiąca :P
Wybrałem 4 najładniejsze. Wszystkie siane 4 marca 2011. Identyczne warunki.
I tak: (wysokość x obwód)
1. 5 x 5.5
2. 5.5 x 5.5
3. 7.5 x 6
4. 8.5 x 5
Średnia : 6,625 x 5.5
Nieźle jak na 4,5 miesiąca :P
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
A dziękuję Dwa dni temu wyszedł z łupinki nasiennej mój zdecydowany rekordzista w otyłości. Choć ma dopiero parę dni, to jest bardziej "tłusty" od tych miesięcznych Jeszcze całkiem zielony, ale widzę w nim już swojego pupilaArkadiuS pisze:Fajniutki ten grubasek na 1 zdjęciu. Pięknie wybarwiony i otyły jak na tylko 1 miesiąc ^^
Wielkie gratki takiego okazu.
ArkadiuS, jeśli dobrze pamiętam, to Ty używasz ziemi substral. W ogrodniczym mi powiedzieli, że ta ziemia jest z dodatkiem nawozu i przez pół roku od posadzenia, nie trzeba roślinek dodatkowo zasilać. Czy Ty się tego trzymasz? Póki co, nie mam potrzeby nawożenia, jednak zastanawiam się, czy za 2-3 miesiące nie spróbować...