Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?
Ta przerywana pewnie też trochę korzeni straciła.
Starałam się być bardzo delikatna, ale może.... no mam nadzieję, że ruszy, oby bo odkąd posiałam to nawet kupnej mi się nie chce tylko czekam....
-
- 50p
- Od: 6 maja 2013, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kurcze, a moja nie pikowana, nie przerywana, ale wreszcie ruszyła . W tym roku 4 odmiany na próbę - żeby za rok wiedzieć co siać Do tej pory zimno na zewnątrz było, więc pierwszy rząd rzucony pod folię, która oczekuje na pomidory.
Siana w gruncie nigdy nie była przerywana a urodzaj był zawsze. To przerywanie rzeczywiście potrzebne??
Siana w gruncie nigdy nie była przerywana a urodzaj był zawsze. To przerywanie rzeczywiście potrzebne??
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
Tak, potrzebne, chyba, że siejesz bardzo rzadko. Przerywane mają dużo więcej miejsca, nie muszą rywalizować między sobą o światło, wodę, związki pokarmowe itp. U mnie nie przerywana zawsze miała spore liście ale korzeń mały, a przerwana szła w korzeń, nie w liście. Ja to robię tak, że czekam aż wszystkie trochę podrosną i mają jeszcze małe korzenie, wtedy przerywam i małe korzenie zużywam na potrzeby bieżące, a pozostałym daję możliwość rozrostu korzeni. A staram się siać raczej rzadko, w tym roku wypróbowałem nasion na taśmie (moim zdaniem super się to sprawdza) ale i tak musiałem odrobinę przerzedzić. Pozjadałem malutkie rzodkiewki a resztę (po około 2 tygodniach) już pomału wyjadamukasz pisze:To przerywanie rzeczywiście potrzebne??
Pozdrawiam Mateusz
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 12:54
Liście mi nie podchodzą ale liścienie są pyszne. Jak Szczaw smakują. Ja przerywam swoją rzodkiewke i dodaje liścienie do sałatki
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Na samym początki chcę zaznaczyć, że jestem laikiem zarówno na forum jak i w ogrodnictwie, więc bądźcie wyrozumiali
Jaki mam problem? Otóż pierwszy raz w życiu posadziłam rzodkiewkę w moim nowym ogrodzie (zresztą nie tylko, pierwszy raz w życiu posadziłam cokolwiek!) i na początku ładnie mi wzeszła, a dziś dopiero zauważyłam, że na listkach są małe dziurki i biały nalot. Podobne objawy jednak w trochę mniejszym stopniu są też na rukoli. Zamieszczam zdjęcia listków oraz owada, których ostatnio jest tam mnóstwo, może to one są przyczyną tych szkód. Bardzo proszę o pomoc i radę jak się z tym uporać, bo jestem załamana
Na samym początki chcę zaznaczyć, że jestem laikiem zarówno na forum jak i w ogrodnictwie, więc bądźcie wyrozumiali
Jaki mam problem? Otóż pierwszy raz w życiu posadziłam rzodkiewkę w moim nowym ogrodzie (zresztą nie tylko, pierwszy raz w życiu posadziłam cokolwiek!) i na początku ładnie mi wzeszła, a dziś dopiero zauważyłam, że na listkach są małe dziurki i biały nalot. Podobne objawy jednak w trochę mniejszym stopniu są też na rukoli. Zamieszczam zdjęcia listków oraz owada, których ostatnio jest tam mnóstwo, może to one są przyczyną tych szkód. Bardzo proszę o pomoc i radę jak się z tym uporać, bo jestem załamana
Jako ochronę przed robalami polecam okrycie agrowłókniną. Można zrobić jakiś stelaż, mniej lub bardziej fachowy i na tenże stelaż zarzucić agro. Myślę że jedyny rozsądny środek to zapobieganie pogryzieniom
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Miszle nie zrażaj się, wysiej nową, może ten szkodnik już nie będzie żerował ?
Pierwszy raz coś takiego widzę.
To nie reguła,lecz wyjątek.
Pierwszy raz coś takiego widzę.
To nie reguła,lecz wyjątek.
miszle
Zobacz 18 stronę, to pchełki, lubią skakać , otej porze roku to norma, włóknina to dobry pomysł.
Zobacz 18 stronę, to pchełki, lubią skakać , otej porze roku to norma, włóknina to dobry pomysł.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
miszle ja po wykarczowaniu łąki na działce brata miałam też tak pociętą rzodkiewkę. Ale korzonki miała potem spore. Ale podziurkowały mi większą, więc rosła dalej, a robaków to nawet wtedy nie zauważyłam. Zasiej jeszcze raz, może w innym miejscu?
Dzisiaj moją rzodkiewkę odkryłam (była pod włókniną). Za kilka dni ją przerwę, bo oczywiście znowu za gęsto wyrosła.
Dzisiaj moją rzodkiewkę odkryłam (była pod włókniną). Za kilka dni ją przerwę, bo oczywiście znowu za gęsto wyrosła.
Pchełki lubią przede wszystkim liście , jak są małe to mogą zjeść całą roślinę, ale nie jedzą korzeni, za to włóknina dodatkowo ochroni cię przed robaczkami , które żerują na korzonkach, możesz ją trzymać tak do drugiej pary liści
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja corocznie sieję rzodkiewką pod włókniną, nie daje żadnej konstrukcji tylko na płasko i kładę cegłówki po bokach. Rzodkiewka bardzo dobrze sobie radzi z podnoszeniem włókniny, potrafi nawet wyrosnąć pod cegłówką i na ścieżkach gdy nasionko zdmuchnie wiatr podczas siania. Włókniny nie zdejmuję praktycznie do końca.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
ja też sieje pod włókniną i jest do końca nawet przy plewieniu nie muszę robić, bo rzodkiewka urośnie i chwasty jej nie zaduszą