Stapeliowate (stapelia, orbea,caralluma itp.)
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Stapeliowate (stapelia, orbea,caralluma itp.)
Kwiat robi naprawdę gigantyczne wrażenie!
Ale i pędziska widać, że ma wielgachne
Ale i pędziska widać, że ma wielgachne
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- onectica
Ja bym nie przesadzała teraz. I tak będzie miała stres związany ze zmiana warunków.
Postaw w jasnym chłodnym miejscu i bardzo uważaj z podlewaniem. Na pewno zmieni wygląd w najbliższym czasie, więc sie nie zdziw. A bliżej wiosny, jak już przywyknie, wymień substrat na bardziej przepuszczalny i niech zdrowo rośnie
Postaw w jasnym chłodnym miejscu i bardzo uważaj z podlewaniem. Na pewno zmieni wygląd w najbliższym czasie, więc sie nie zdziw. A bliżej wiosny, jak już przywyknie, wymień substrat na bardziej przepuszczalny i niech zdrowo rośnie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 wrz 2013, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładnie rozrośnięty egzemplarz, aczkolwiek patrząc na proporcje to zastanawiam się czy to aby nie jakaś Duvalia (tyz piknie)
- janek45
Kaktusiarz gdy kupowałem na all pisało tam i nawet był przy niej kwiatek ORBEA VARIEGATA STAPELIA PSTRA.
Ten o którym piszesz też wygląda ładnie , co by nie było ,oby pięknie kwitło.
Ten o którym piszesz też wygląda ładnie , co by nie było ,oby pięknie kwitło.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Zgadzam się w całej rozciągłości! A jeżeli był kwiat to identyfikacja w zasadzie na 100%janek45 pisze:Kaktusiarz ...co by nie było ,oby pięknie kwitło.
W podobnej formie widywałem również na all... u Iksora i coś tam...2006 podobną kupiłem również u mnie we Wrocławiu na Hali Targowej ( tu kuriozum jako muchołówka ) i sam jestem ciekaw co z tego się wykluje
- stapeliowaty
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
To niedobrze, że tak się wyciąga. Chyba ma zbyt żyzne podłoże, ale teraz nie najlepszy okres na przesadzanie. Postaw ją w chłodnym, widnym pomieszczeniu i zmniejsz podlewanie do minimum. Jeżeli masz taką możliwość, to zacznij ją doświetlać, bo inaczej wiosną będzie brzydko wyglądać i nie będzie kwitnąć
- janek45
Ma okno południowe innego miejsca nie mam ,tylko okna południowe, ziemia jest ta w której ja kupiłem.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Proponuję w miarę możliwości "podnieść" doniczkę w górę, nawet tak aby dno było równo z ramą okna, jeżeli pod parapetem jest grzejnik to proponuję odizolować styropianem (jeżeli nie na zewnątrz bo czasem pojawia się "zgrzyt estetyczny" to przynajmniej wewnątrz osłonki; najlepiej na tyle wyższej; aby za jednym zamachem osiągnąć docelową wysokość).
Zastanowiłbym się również nad ograniczeniem podlewania, aż zauważysz objawy więdnięcia pędów (u mnie variegata zimą jest trzymana zupełnie na sucho za wyjątkiem egzemplarzy z większymi pąkami lub zawiązujących owoce).
Zastanowiłbym się również nad ograniczeniem podlewania, aż zauważysz objawy więdnięcia pędów (u mnie variegata zimą jest trzymana zupełnie na sucho za wyjątkiem egzemplarzy z większymi pąkami lub zawiązujących owoce).
- janek45
Podlewać podlewam ja skromnie, jedynie co rusz zraszam. Stała na parapecie okna na którym mam zabudowany balkon.
Teraz przestawiłem ją na parapet, gdzie ma maximum światła, okno południowe, słonko gdy wyjdzie bije prosto na nią.
Pod parapetem mam kaloryfer, jak przeważnie każdy z nas. Doniczkę dałem wyżej, oddzielając parapet od doniczki.
Teraz przestawiłem ją na parapet, gdzie ma maximum światła, okno południowe, słonko gdy wyjdzie bije prosto na nią.
Pod parapetem mam kaloryfer, jak przeważnie każdy z nas. Doniczkę dałem wyżej, oddzielając parapet od doniczki.
- onectica
Jeżeli masz chłodniejsze miejsce, to ją przestaw, nawet jeżeli miałaby mieć mniej światła. Nie zraszaj, od czasu do czasu - jak pędy będą już wyraźnie podwiędnięte (zmarszczone) troszkę podlej.
Te jasne długie (nowe) końcówki, to niepożądany widok, właśnie do tego powinno się zimą nie dopuszczać (tzw. wyciąganie się)
Te jasne długie (nowe) końcówki, to niepożądany widok, właśnie do tego powinno się zimą nie dopuszczać (tzw. wyciąganie się)
- janek45
Dzięki Lucy za poradę.