Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów - chaveiro

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów

Post »

Magdo tak na parterze, w sumie to jakoś nie obawiam się to dość wysoki parter, a odstęp między prętami z "balustrady" jest dość mały także nie bardzo byłoby jak rękę włożyć, a co dopiero wyjąć doniczkę 7x7, a ilość to w sumie taka sama lub bardzo podobna do tych zdjęć zbiorowych wcześniejszych, przybyło od tamtego czasu przede wszystkim takich małych, które mieszczą się w doniczkach 4x4

Dziękuję za odwiedziny.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

super wybarwione czerwone echinocereusy na pierwszej fotce , szkoda że z tyłu a nie na pierwszej linii frontu

trochę bym zmienił rozstawienie , tzn od balustrady mamilarie , a np ariaki i leuchtenbergie mogą spokojnie iśc do tyłu, dla takich małych to nawet lepiej
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku dziękuję za dobrą radę - poprzestawiam (dobre rady zawsze mile widziane)

na otarcie łez po nie zobaczonym kwitnieniu telokaktusa
Astrophytum asterias hybr.
dzień pierwszy w pełnym słońcu
Obrazek

dzień drugi troszkę w cieniu
Obrazek

w ostatnich tygodniach niezmordowany
Turbinicarpus polaskii - La Bonita
Obrazek

oraz Turbinicarpus polaskii (n.n.) (od paweu) (nie całkiem otwarty z powodu wczesnej pory)
Obrazek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

(dobre rady zawsze mile widziane)
z tym to różnie bywa, bo już tu widziałem na szczęście nie pod moim adresem i nie w Twoim wątku jak ktoś chciał dobrze a został zjechany za "krytykę" , ale jeśli pozwolisz to na temat takiego żwirku na wierzchu to są też głosy , że to nie jest takie dobre , z jednej strony to dobra ochrona szyjki korzeniowej , z drugiej pod taką warstwą żwirku potrafi się utworzyć niezłe błocko którego wcale nie widać.Ponoć problem ten zna dobrze gleboznawstwo , polega to na tym, że duże ziarenka żwiru mają słabą siłę podsiąkania wody i przez to nie podsiąka ona do powierzchni i nie odparowuje wystarczająco skutecznie.Standardowy przykład to dwie rurki szklane o różnej średnicy w naczyniu o tym samym poziomie wody.W rurce o malutkiej średnicy woda podnosi sie znacznie wyżej ponad poziom niż w rurce o dużej średnicy . :D
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku ja tam nie mam nic do krytyki i ewentualnych rad, co do tego żwirku to jakoś nie zauważyłem złego skutku póki co, sam substrat jest bardzo przepuszczalny i mało w nim próchnicy, woda bardzo szybko przez te doniczki przelatuje no i druga sprawa nie podlewam za często co 2-3 tygodnie więc nie podejrzewam żeby robiło się pod nimi jakieś "błocko"
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OK, chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi jakie może byc zagrożenie jak ktoś lubi sobie podlać , może komuś sie przyda moja rada
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p
Od: 5 sty 2011, o 08:15

Post »

ejacek pisze:OK, chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi jakie może być zagrożenie jak ktoś lubi sobie podlać , może komuś sie przyda moja rada

Dobrze, że o tym mówisz. Dlatego uważam, że jeśli ktoś chce mieć żwirek, musi skomponować taki substrat, by szybko przesiąkał. Ja niestety mam talent do robienai tych, aż nadto przesiąkających i przez to muszę częściej podlewać, a na to niestety brak czasu :oops: Wyprowadziłam się i nie mam ich pod ręką :( Więc moje mammillarie cierpią na brak wody. Istną saharę mają. Od rana do późnego wieczora 100% słoneczko :) Frithia się pogniewała i teraz stoi za cereusem, delikatnie w cieniu :)
Fanka Mammillarii :) Pozdrawiam Kasia.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajne turbiniaczki. Za meksykiem nie przepadam, ale chyba będę musiał w parę zainwestować i postawić koło lofek, bo jak mniemam to bliskie kuzynostwo.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku wiem o co chodzi, wiadoma sprawa trzeba wiedzieć jak podlewać, to jedna z zasad dobrej hodowli nie tylko kaktusów,a le wszystkich roślin

Kasiu wiem coś na temat niebytności w większej ilości czasu w kolekcji ja pracuję od 9 do 21 czasami przez cały tydzień (poza weekendem) więc u mnie też mają się różnie te kaktusy moje

Czarny - sąsiedzie witam u mnie, no turbiniaki fajne bo mało miejsca zajmują i bardzo ładnie kwitną ten mój T.polaskii od kilku tygodni nieprzerwanie chociaż tylko po jednym kwiatku, ale cieszy to, że ciągle, no i fakt można powiedzieć, że to "kuzynostwo" lofek
Mariusz "Chaveiro"
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Mariusz,bardzo fajno ci to wszystko kwitnie,można na czy oczy zawiesić ;:138
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Leszku, ogólnie może ilościowo nie jest to jakaś zastraszająca liczba, ale ważne że kwitną nawet jeżeli od dwóch, czy trzech tygodni to jeden kaktusik. W porównaniu z innymi osobami na forum i ich kaktusami to mnie kwitnie tylko mały ułamek tego co mam, ale i tak cieszą oko
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też uwielbiam turbinikarpusy, astrofyta i lofofory.
Piękne masz Mariusz perełki w swojej kolekcji.

A odnośnie żwirku. Myślę, że doświadczony kaktusiarz może sobie nawet i agrowłókninę położyć, czy korą podsypać a i tak będzie wiedział jak podlewać. No może trochę z tą korą przesadziłam :D .
Jedynie początkujący powinni unikać takich gadżetów.
A i tak każdy zrobi co chce, bo to jego prawo.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwono dzięki za tak miłe słowa.

Co do tych żwirków itp. to fakt faktem każdy robi jak chce i co chce, ja też kupiłem na początku taki co mi się podobał bo był biało-szary okazało się, że to grys więc go zmieniłem, miałem też taki bordowo-brązowy też ładny, ale nie było pewności co to jest więc zostało to wszystko zmienione na zwykłe kamyki (uświadomili forumowicze) i u mnie się to sprawdza nie mam jakiś większych problemów z tym no i oczywiście substrat musi być przepuszczalny, co do podlewania to trzeba to robić z głową szczególnie w naszym klimacie, a już w ostatnim czasie to bardzo nawet trzeba uważać do południa temp. po 30*C+, a po południu deszcze burze i spadek temp. do 15-20*.

Edit: jeżeli wczoraj w mroku wieczoru przy latarce dobrze zauważyłem to zbliża się kwitnienie Kreinzia gulzowiana (a propos jak długo na niej utrzymują się kwiaty?)
Mariusz "Chaveiro"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”