Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów - chaveiro
- chaveiro
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów
Magdo tak na parterze, w sumie to jakoś nie obawiam się to dość wysoki parter, a odstęp między prętami z "balustrady" jest dość mały także nie bardzo byłoby jak rękę włożyć, a co dopiero wyjąć doniczkę 7x7, a ilość to w sumie taka sama lub bardzo podobna do tych zdjęć zbiorowych wcześniejszych, przybyło od tamtego czasu przede wszystkim takich małych, które mieszczą się w doniczkach 4x4
Dziękuję za odwiedziny.
Dziękuję za odwiedziny.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
super wybarwione czerwone echinocereusy na pierwszej fotce , szkoda że z tyłu a nie na pierwszej linii frontu
trochę bym zmienił rozstawienie , tzn od balustrady mamilarie , a np ariaki i leuchtenbergie mogą spokojnie iśc do tyłu, dla takich małych to nawet lepiej
trochę bym zmienił rozstawienie , tzn od balustrady mamilarie , a np ariaki i leuchtenbergie mogą spokojnie iśc do tyłu, dla takich małych to nawet lepiej
- chaveiro
Jacku dziękuję za dobrą radę - poprzestawiam (dobre rady zawsze mile widziane)
na otarcie łez po nie zobaczonym kwitnieniu telokaktusa
Astrophytum asterias hybr.
dzień pierwszy w pełnym słońcu
dzień drugi troszkę w cieniu
w ostatnich tygodniach niezmordowany
Turbinicarpus polaskii - La Bonita
oraz Turbinicarpus polaskii (n.n.) (od paweu) (nie całkiem otwarty z powodu wczesnej pory)
na otarcie łez po nie zobaczonym kwitnieniu telokaktusa
Astrophytum asterias hybr.
dzień pierwszy w pełnym słońcu
dzień drugi troszkę w cieniu
w ostatnich tygodniach niezmordowany
Turbinicarpus polaskii - La Bonita
oraz Turbinicarpus polaskii (n.n.) (od paweu) (nie całkiem otwarty z powodu wczesnej pory)
- ejacek
z tym to różnie bywa, bo już tu widziałem na szczęście nie pod moim adresem i nie w Twoim wątku jak ktoś chciał dobrze a został zjechany za "krytykę" , ale jeśli pozwolisz to na temat takiego żwirku na wierzchu to są też głosy , że to nie jest takie dobre , z jednej strony to dobra ochrona szyjki korzeniowej , z drugiej pod taką warstwą żwirku potrafi się utworzyć niezłe błocko którego wcale nie widać.Ponoć problem ten zna dobrze gleboznawstwo , polega to na tym, że duże ziarenka żwiru mają słabą siłę podsiąkania wody i przez to nie podsiąka ona do powierzchni i nie odparowuje wystarczająco skutecznie.Standardowy przykład to dwie rurki szklane o różnej średnicy w naczyniu o tym samym poziomie wody.W rurce o malutkiej średnicy woda podnosi sie znacznie wyżej ponad poziom niż w rurce o dużej średnicy .(dobre rady zawsze mile widziane)
- chaveiro
Jacku ja tam nie mam nic do krytyki i ewentualnych rad, co do tego żwirku to jakoś nie zauważyłem złego skutku póki co, sam substrat jest bardzo przepuszczalny i mało w nim próchnicy, woda bardzo szybko przez te doniczki przelatuje no i druga sprawa nie podlewam za często co 2-3 tygodnie więc nie podejrzewam żeby robiło się pod nimi jakieś "błocko"
- ejacek
OK, chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi jakie może byc zagrożenie jak ktoś lubi sobie podlać , może komuś sie przyda moja rada
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
ejacek pisze:OK, chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi jakie może być zagrożenie jak ktoś lubi sobie podlać , może komuś sie przyda moja rada
Dobrze, że o tym mówisz. Dlatego uważam, że jeśli ktoś chce mieć żwirek, musi skomponować taki substrat, by szybko przesiąkał. Ja niestety mam talent do robienai tych, aż nadto przesiąkających i przez to muszę częściej podlewać, a na to niestety brak czasu Wyprowadziłam się i nie mam ich pod ręką Więc moje mammillarie cierpią na brak wody. Istną saharę mają. Od rana do późnego wieczora 100% słoneczko Frithia się pogniewała i teraz stoi za cereusem, delikatnie w cieniu
Fanka Mammillarii Pozdrawiam Kasia.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajne turbiniaczki. Za meksykiem nie przepadam, ale chyba będę musiał w parę zainwestować i postawić koło lofek, bo jak mniemam to bliskie kuzynostwo.
- chaveiro
Jacku wiem o co chodzi, wiadoma sprawa trzeba wiedzieć jak podlewać, to jedna z zasad dobrej hodowli nie tylko kaktusów,a le wszystkich roślin
Kasiu wiem coś na temat niebytności w większej ilości czasu w kolekcji ja pracuję od 9 do 21 czasami przez cały tydzień (poza weekendem) więc u mnie też mają się różnie te kaktusy moje
Czarny - sąsiedzie witam u mnie, no turbiniaki fajne bo mało miejsca zajmują i bardzo ładnie kwitną ten mój T.polaskii od kilku tygodni nieprzerwanie chociaż tylko po jednym kwiatku, ale cieszy to, że ciągle, no i fakt można powiedzieć, że to "kuzynostwo" lofek
Kasiu wiem coś na temat niebytności w większej ilości czasu w kolekcji ja pracuję od 9 do 21 czasami przez cały tydzień (poza weekendem) więc u mnie też mają się różnie te kaktusy moje
Czarny - sąsiedzie witam u mnie, no turbiniaki fajne bo mało miejsca zajmują i bardzo ładnie kwitną ten mój T.polaskii od kilku tygodni nieprzerwanie chociaż tylko po jednym kwiatku, ale cieszy to, że ciągle, no i fakt można powiedzieć, że to "kuzynostwo" lofek
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Mariusz,bardzo fajno ci to wszystko kwitnie,można na czy oczy zawiesić
poz.Leszek
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- chaveiro
Dzięki Leszku, ogólnie może ilościowo nie jest to jakaś zastraszająca liczba, ale ważne że kwitną nawet jeżeli od dwóch, czy trzech tygodni to jeden kaktusik. W porównaniu z innymi osobami na forum i ich kaktusami to mnie kwitnie tylko mały ułamek tego co mam, ale i tak cieszą oko
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też uwielbiam turbinikarpusy, astrofyta i lofofory.
Piękne masz Mariusz perełki w swojej kolekcji.
A odnośnie żwirku. Myślę, że doświadczony kaktusiarz może sobie nawet i agrowłókninę położyć, czy korą podsypać a i tak będzie wiedział jak podlewać. No może trochę z tą korą przesadziłam .
Jedynie początkujący powinni unikać takich gadżetów.
A i tak każdy zrobi co chce, bo to jego prawo.
Piękne masz Mariusz perełki w swojej kolekcji.
A odnośnie żwirku. Myślę, że doświadczony kaktusiarz może sobie nawet i agrowłókninę położyć, czy korą podsypać a i tak będzie wiedział jak podlewać. No może trochę z tą korą przesadziłam .
Jedynie początkujący powinni unikać takich gadżetów.
A i tak każdy zrobi co chce, bo to jego prawo.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- chaveiro
Iwono dzięki za tak miłe słowa.
Co do tych żwirków itp. to fakt faktem każdy robi jak chce i co chce, ja też kupiłem na początku taki co mi się podobał bo był biało-szary okazało się, że to grys więc go zmieniłem, miałem też taki bordowo-brązowy też ładny, ale nie było pewności co to jest więc zostało to wszystko zmienione na zwykłe kamyki (uświadomili forumowicze) i u mnie się to sprawdza nie mam jakiś większych problemów z tym no i oczywiście substrat musi być przepuszczalny, co do podlewania to trzeba to robić z głową szczególnie w naszym klimacie, a już w ostatnim czasie to bardzo nawet trzeba uważać do południa temp. po 30*C+, a po południu deszcze burze i spadek temp. do 15-20*.
Edit: jeżeli wczoraj w mroku wieczoru przy latarce dobrze zauważyłem to zbliża się kwitnienie Kreinzia gulzowiana (a propos jak długo na niej utrzymują się kwiaty?)
Co do tych żwirków itp. to fakt faktem każdy robi jak chce i co chce, ja też kupiłem na początku taki co mi się podobał bo był biało-szary okazało się, że to grys więc go zmieniłem, miałem też taki bordowo-brązowy też ładny, ale nie było pewności co to jest więc zostało to wszystko zmienione na zwykłe kamyki (uświadomili forumowicze) i u mnie się to sprawdza nie mam jakiś większych problemów z tym no i oczywiście substrat musi być przepuszczalny, co do podlewania to trzeba to robić z głową szczególnie w naszym klimacie, a już w ostatnim czasie to bardzo nawet trzeba uważać do południa temp. po 30*C+, a po południu deszcze burze i spadek temp. do 15-20*.
Edit: jeżeli wczoraj w mroku wieczoru przy latarce dobrze zauważyłem to zbliża się kwitnienie Kreinzia gulzowiana (a propos jak długo na niej utrzymują się kwiaty?)