Truskawkki cz.2
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy przykrywać truskawki ?
ostatnia szansa
Życzę smacznego
No to może właśnie to zróżnicowanie gleby powoduje nierównomierny wzrost sadzonek.
Życzę smacznego
No to może właśnie to zróżnicowanie gleby powoduje nierównomierny wzrost sadzonek.
brak polskich znaków
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Byłam na działce...już widać pierwsze, male owoce
Spróbuję z sianem. Albo hmm... ciekawe, czy grube, suche trociny na czas owocowania mogłyby zastąpić słomę, albo kora...
Słomę jest ciężko zdobyć w dzisiejszych czasach. Może od babci by się udało
Dzięki za rady.
Sezon truskawkowy tuż, tuż...
Spróbuję z sianem. Albo hmm... ciekawe, czy grube, suche trociny na czas owocowania mogłyby zastąpić słomę, albo kora...
Słomę jest ciężko zdobyć w dzisiejszych czasach. Może od babci by się udało
Dzięki za rady.
Sezon truskawkowy tuż, tuż...
- majs
justus27
Zapewne znów usłyszę ja tak robię od kilku lat i jest ok, albo co mini to nie makro.
Siano to naprawdę ostatnia rzecz jaką można podścielić pod truskawki, siano a zwłaszcza mokre jest szczególnie podatne na grzyby powodujące szarą pleśń.
Nie powinno się też podścielać materiałów które utrzymują wilgoć, czy intensywnie pachną, ponieważ truskawka bardzo łatwo przejmuje obce zapachy.
Jeśli nie mamy dostępu do słomy, to ewentualnie zastosować wełnę drzewną można to spokojnie kupić- nie mylić z normalnymi wiórami z tartaku czy stolarni.
Pozdrawiam.
Zapewne znów usłyszę ja tak robię od kilku lat i jest ok, albo co mini to nie makro.
Siano to naprawdę ostatnia rzecz jaką można podścielić pod truskawki, siano a zwłaszcza mokre jest szczególnie podatne na grzyby powodujące szarą pleśń.
Nie powinno się też podścielać materiałów które utrzymują wilgoć, czy intensywnie pachną, ponieważ truskawka bardzo łatwo przejmuje obce zapachy.
Jeśli nie mamy dostępu do słomy, to ewentualnie zastosować wełnę drzewną można to spokojnie kupić- nie mylić z normalnymi wiórami z tartaku czy stolarni.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
majs
Plewiłam truskawki i trawę wrzuciłam w międzyrzędzia a teraz mam podścielić słomą i mam pytanie czy zebrać czy można przysypać słomą ?
Jak dotąd nie ma oznak pędraków ( w ubiegłym roku o tym czasie "buszowały" a krzaki schły)..czyli Dursban pomógł po pryskane po zbiorze i wczesna wiosną . Na plesn też były raz w piątek ponownie , bo na razie jest deszcz
Krzaki są zdrowe oby tylko przymrozku nie było bo straszą że następna noc "kryzysowa" i dlatego nie dawałam słomy myślę rzucić na truskawki a potem poprawię
Plewiłam truskawki i trawę wrzuciłam w międzyrzędzia a teraz mam podścielić słomą i mam pytanie czy zebrać czy można przysypać słomą ?
Jak dotąd nie ma oznak pędraków ( w ubiegłym roku o tym czasie "buszowały" a krzaki schły)..czyli Dursban pomógł po pryskane po zbiorze i wczesna wiosną . Na plesn też były raz w piątek ponownie , bo na razie jest deszcz
Krzaki są zdrowe oby tylko przymrozku nie było bo straszą że następna noc "kryzysowa" i dlatego nie dawałam słomy myślę rzucić na truskawki a potem poprawię
- majs
juda
Zostaw zielsko niech leży pod słomą, owoce nie będą z nim miały kontaktu.
Truskawki zbyt wcześnie podścielone słomą, zaznaczam podścielone słomą są bardziej wrażliwe na przymrozki. Obsypane słomą będą miały ciepło jak po pierzynką
Zostaw słomę rozgarniesz po kryzysie
Pozdrawiam.
robale wybite, zbiory będą większe
Zostaw zielsko niech leży pod słomą, owoce nie będą z nim miały kontaktu.
Truskawki zbyt wcześnie podścielone słomą, zaznaczam podścielone słomą są bardziej wrażliwe na przymrozki. Obsypane słomą będą miały ciepło jak po pierzynką
Zostaw słomę rozgarniesz po kryzysie
Pozdrawiam.
robale wybite, zbiory będą większe
brak polskich znaków
-
majs za szybką odpowiedż Czyli moja intuicja dobrze zadziałała z tą słomą
No w tamtym roku nie miałam rewelacji , więc mam nadzieje że teraz mi zrekompensują , oby pogoda dopisała
No w tamtym roku nie miałam rewelacji , więc mam nadzieje że teraz mi zrekompensują , oby pogoda dopisała
- majs
juda
Z tym towarem już tak jest, raz na raz pod wozem niestety.
nie zapomnij ich dobrze jakby nie padało a będzie już dużo zielonych owoców, ma to duży wpływ na ich wielkość.
Z tym towarem już tak jest, raz na raz pod wozem niestety.
nie zapomnij ich dobrze jakby nie padało a będzie już dużo zielonych owoców, ma to duży wpływ na ich wielkość.
brak polskich znaków
-
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 18:30
Re: Truskawki - cz.2
a jak tam z ceną truskawek słyszałem ze na dzien dzisiejszy Wielkopolska: 10zł-16zł/kg
ehh ta ortografia
-
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 18:30
Czy ktoś ma doczynienia z taśmą kroplującą i może polecić cos dobrego słyszałem o T-tape jaka powinna byc scianka itp moze ktos cos poleci..
ehh ta ortografia
- majs
Ja nie pomogę, aczkolwiek chwalą ludziska ten sposób nawadniania.
brak polskich znaków
-
Patrze w prognozy .. i ta noc może być z przymrozkami , truskawki posypałam słomą
A ja, tradycyjnie, białą włókniną po truskawkach. Ale mało ich mam (truskawek), więc to żaden wysiłek.
... a w ogródku fajnie jest ... to podśpiewuję ja, Zosia
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Też słyszałam o przymozkach. Dziś, nie miałam, jak przykryć... Ale jutro - włóknina - obowiązkowo.