Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2
Witajcie, opowiem o moim hostowisku. Na grządce przy trawniku, o powierzchni ok.10 m2 postanowiłam 3 lata temu posadzić hostowisko. Zaczęłam więc skupować z różnych źródeł, wysyłkowych i w centrach ogrodniczych hosty i na tych moich 10 m2 posadziłam ponad 50 małych host. W I roku żałowałam że tak mało posadziłam, w II było świetnie a teraz jest kłębowisko liści bez żadnego sensu i uroku. Co będzie za rok-nie chcę myśleć.. Zaczynam kombinować, że może je zlikwiduję i założę tam warzywnik
ania1590
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A to pośpiesz się, bo wykopywanie kęp host nie jest zajęciem łatwym ani przyjemnym... ;)
Pozdrawiam - BabajAGA
Jeśli chcesz je wywalić, to możesz to zrobić zawsze. Jeśli jednak chcesz je podzielić i posadzić, to lepiej na wiosnę, bo ukorzenią się przed mrozami. Jeśli chcesz je po prostu przesadzić, to zrób to teraz, bo w w roku po posadzeniu mogę nie wyglądać zbyt dekoracyjnie. Powodzenia.
- tralaluszy
Tak łatwiej będzie.ania1590 pisze:Może lepiej na wiosnę?, powiedz że tak.
Pozdrawiam - BabajAGA
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Ja mam podobnie. Liść żółty na niebieskim. Mimo, że dwa lata temu była bieda, ostatniego lata mój kot urządził sobie pod liśćmi Host niezły pokoik chroniący przed upałem ...
-
- 100p
- Od: 26 maja 2011, o 11:22
Jak uprawiając ogródek zostałam doktorem Jekyllem i mister Hyde'm! Kucam sobie przed First Lady i normalnie pytam - "I jak kochanie?" A tutaj głos- no, nic nowego. Skoczyłam ze strachu- a za mną M. i Oliwka(suka) z największym miśkiem w ryju!!. I jak tu mieć normalne ciśnienie?Albo hasło z wysokości tarasu - "I gdzie ty znowu idziesz z tą łopatą??". Naprawdę rozważałam poważnie, czy nie wbogacić nasadzeń o bieluń dziędzierzawę, ale po przestudiowaniu wszystkich serwisów kucharskiech nie znalazłam stosownego przepisu na jej zastosowanie w kuchni. Niby jestem na pozór osobą w miarę przystosowaną społecznie, zbieram po deszczu dżdżownice z kostki ( bo zeżrą ptaki albo wypali je słońce) ale z drugiej strony z zimną krwią morduję żółte ślimaki sekatorem.Pozdrawiam, Danka
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ja się Tobie wcale nie dziwię. W sobotę poszlam na rabatę dyń i tak stalam nad nimi chyba z piętnaście minut i wyzywalam. Czemu tak pomalu rosną, że dam je kurom i tyle będzie ich życia. A jak tż krzyknąl gdzie jestem, to ja do niego grzecznie "z przyjaciólmi rozmawiam". Zdębial biedaczek, bo nie widzial, żeby ktoś do nas wchodzil. A niech mu tam.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Ja tez należę do wielkich miłośniczek dżdżownic, bardzo je przepraszam, jeśli przy kopaniu zdarzy mi się jakąś przepołowić.
Waleria
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
A ja jestem wredna baba i jak znajdę dżdżownicę, to daję ją moim żólwiom.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Moja Teściowa, dobra kobieta, rzucała dżdżownice swoim kurkom, dobre jajeczka były.
Waleria
- tralaluszy
Mam tak samo.Waleria pisze:Ja też należę do wielkich miłośniczek dżdżownic, bardzo je przepraszam, jeśli przy kopaniu zdarzy mi się jakąś przepołowić.
Pozdrawiam - BabajAGA
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
I ja też. A może one, przecięte, jakoś się regenerują
Pozdrawiam. Gosia