Keiki (nowy przyrost) - porady
-
- 1000p
- Od: 6 lip 2008, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Keiki (nowy przyrost) - porady
Witam Wszystkich.
Proszę o doradzenie odnośnie storczyka, który rośnie jak szalony ale tylko w liście i keiki.
Co z nim zrobić rozsadzić? Dodam że inne storczyki mi kwitną, a ten przyrasta tylko w liście. Traktuje go tak samo jak inne, raz w tygodniu namaczam i zraszam. Stoi na południowym parapecie gdy świeci zbyt mocne słońce cieniuje.
Proszę o doradzenie odnośnie storczyka, który rośnie jak szalony ale tylko w liście i keiki.
Co z nim zrobić rozsadzić? Dodam że inne storczyki mi kwitną, a ten przyrasta tylko w liście. Traktuje go tak samo jak inne, raz w tygodniu namaczam i zraszam. Stoi na południowym parapecie gdy świeci zbyt mocne słońce cieniuje.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Chyba czas najwyższy rozsadzić tego storczyka. Jest dobra pora. Jeśli keiki mają już po 3-4 korzonki spokojnie można wykonać ten zabieg.
- 2iza
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 13:27
Ale on fikuśny, tylko z tego co widzę to nie wszystkie mają korzenie. Oddziel od matki tylko te z wykształconym systemem korzeniowym.
-
- 200p
- Od: 2 sty 2015, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Według mnie keiki
Pozdrawiam ~ Monika - Skalniaczekk :- )
Mój parapet
Mój parapet
-
Monika właśnie mam taką cichą nadzieje, że to keiki ale nie jestem pewna...
-
- 1000p
-
Asiu bezpieczniej będzie jak poczekasz aż korzonki będą dłuższe. Moim zdaniem są zbyt małe i krótkie by rozsadzić storczyki.
Zdecydowanie są za malutkie. Niestety czasem trzeba sporo cierpliwości, żeby keiki wytworzyło tak duże korzonki, żeby bezpiecznie można było je rozdzielić. Kiedy widzę Twojego storczyka, przypomina mi się moja walka z podobnym problemem. Warto poczekać, a kwiatek pięknie się odwdzięczy. Zawsze później można kwiatuszka komuś podarować
-
- 1000p
Dzięki dziewczyny:) tak zrobię poczekam aż korzonki osiągną kilka cm i wtedy rozsadzę.
- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam do Was pytanie- wczoraj zakupiłem storczyka z przeceny, niestety okazało się, że jest zaatakowany przez grzyb mniej więcej w połowie pędy i złamał się niestety. Ten czubek ma dwa liście bo jeden był zaatakowany mam nadzieję, że się ukorzeni natomiast "pozostałość" ma zdrowy system korzeniowy i trzy liście. Tak się zastanawiam czy wypuści właśnie basal keiki czy ktoś miał taki przypadek?
- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję Ci bardzo lena163 za tego posta to znaczy jest spora nadzieja jeszcze, że uratuję tego storczyka Bardzo mi poprawiłas nastrój