Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

jerry pisze:Kiedyś robiłem próbę podkiełkowania fasoli szparagowej.
Rurki do kiełkowania fasoli ? :shock: Po co sobie utrudniać życie ?. Każdy chyba kiedyś moczył fasolę na " fasolkę po bretońsku". Zalać w naczyniu emaliowanym porcje fasoli do siewu przegotowaną letnia wodą tak, by woda przykryła fasolę. Następnego dnia zlać nadmiar wody i nakryć garnek pokrywka lub folią. Od czasu do czasu wstrząsnąć garnkiem tak, by fasola się wymieszała. Trzymać do momentu zauważenia kiełków. Wysiewać w wilgotną glebę a jeżeli jest sucho podlewać zasiew do czasy pojawienia się roślinek.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A dlaczego nie lepiej kupić doniczki fi 11, czy 12 za kilkanaście groszy za sztukę, pomidory powinny mieć jak najbardziej szerokie na spodzie (walec), w spiczastych źle rozwijają korzenie.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ekopom-
To ma być tylko w razie nadciągających przymrozków, będę chciała w połowie kwietnia wysadzić pomidory do tunelu.
Tunel ma pow. 50-parę m kw.

Myślałam o jakimś ogrzewaniu niezbyt kosztownym.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

Szerokie na spodzie będą kartony po mleku rozcięte na pół.Trzeba tylko zrobić otwory na odpływ wody.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

jokaer, ja bym na takiej małej powierzchni zastosowałbym: podwójną folię po bokach, a także jest taka cienka folia do podwieszania, trzeba utrzymać wilgotną ziemię, wówczas więcej ciepła pozostanie po słonecznym dniu i dodatkowo można mieć w zanadrzu grzejnik na gaz, taka butla 11kg wystarczy na kilkanaście nocy. Także chyba dobrym sposobem, jak to robi Tadeusz, wstawić beczki z wodą , w dzień się nagrzewa, a w nocy oddaje ciepło.
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kaja pisze:Widziałam program w BBC,w którym ogrodnik amator w rolki po papierze toaletowym sadził rozsadę,ale były to pory i kukurydza,a więc rośliny szczupłe.
Twierdził,ze ta tektura w glebie świetnie się rozpulchnia.Ja nie uprawiam ani porów,ani kukurydzy więc nie stosowałam.
Trzeba by było włożyć do naczynia z wodą i sprawdzić praktycznie.
Grania pisze,że pleśnieją.Może w Wielkiej Brytanii są bardziej ekologiczne.
Miał także wzdłuż ścieżki posadzony żywokost i pod każdą sadzonkę pomidora dawał porządną garść tego ziela.
Twierdził,ze bardzo to pomaga we wzroście pomidorów,ponieważ zawiera dużo potasu lub fosforu (nie pamiętam czego).
Żywokost zawiera dużo potasu ;:223
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p
Od: 19 mar 2011, o 14:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tamtym roku rodzice sadzili pomidory do nieogrzewanej folii 22 kwietnia. Folia na noc była tylko zamykana. Pomidorki przetrwały:) W tym roku przejmując interes zmieniliśmy folię na nową (tamta już parę lat miała). Pomidory już zasialiśmy.
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

forumowicz pisze:Fajny pomysł. Siej Michał, będziesz miał piękną rozsadę.
Tak powinienem Ci napisać, bo Ty się zaliczasz do początkujących. Ale ponieważ nie jestem złośliwy napiszę:
- Nie wiem jakiego Ty używasz papieru toaletowego, bo ten ogólnie dostępny, to ma za małą średnicę
rurek na które jest nawinięty. Będzie Ci rozmiękał, bo przecież to jest tylko papier a pomidor musi mieć stale wilgotno. Poza tym papiery toaletowe są wybielane SO3 i może Ci rozsada nie chcieć rosnąć wcale.. Jak masz zamiar sam robić rozsadę trzeba zgromadzić trochę kubków 0,4 l po jogurtach albo kupić za grosze pół litrowe , plastikowe kufle do piwa. Będą Ci służyły parę sezonów.

Pozdrawiam
Miło z Twojej strony. :) Możę tu, na Forum mam 50 postów z hakiem, to nie znaczy, że jestem początkującym ogrodnikiem. Zajmuję się tym prawie 7 lat + to, że ilekroć jestem u babci w Rabce to podziwiam jej piękne pomidory rosnące pod nieogrzewanym tunelem foliowym. :heja Niezwykle dorodne warzywa itd. Racja, od dzisiaj zaprzestane zbierania tych rurek i zabieram się za opakowania po jogurtach maślankach itd. Jeśli bym się uparł to oczywiście pomidorki, które wysieję 15 marca (chyba że wcześniej) po przepikowaniu posadzę do takich średniej wielkości doniczek. :D Ale za to jutro sieję kalarepę i paprykę na rozsadę. :wink:
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 15:47

Post »

Jeśli posieje pomidory 16 kwietnia to na kiedy będą gotowe do wysadzenia w grunt ? Mam taki problem że wyjeżdżam 2 kwietnia i właśnie kolo 16 wracam a przez czas nieobecności mogę tylko liczyć na pomoc w podlewaniu więc o pikowaniu i innych zabiegach nie ma mowy. A może wysiać wcześniej przepikować przed 2 kwietnia i tak zostawić pod opiekę ?
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Tak zrób wysiej tak ok.15 marca wykiełkują Ci po paru dniach a pikować będziesz mogła nawet przed samym wyjazdem.
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 15:47

Post »

Boje się żeby nie były wybiegnięte, w tamtym roku sadziłem kupne rozsady do foli koło 19 maja i wszystko się udało.
W tym chce spróbować sam zrobić rozsady a że zapowiadają ciepłą wiosnę w foli wysadzić pod koniec kwietnia a gruncie właśnie koło 15 maja .
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Dostałam po kilka nasionek pomidorów. Nasiona przyjechały z Włoch, dla tego nic o nich nie wiem oprócz nazwy ... oczywiście po włosku. Ale może ktoś już miał do czynienie z tymi odmianami, bardzo proszę o krótki opis. Jedna z tych odmian, podobno, jest pomidorem olbrzymem ale nie wiem która. Z góry dziękuje!
Roma V.F.
Tondino marremaano
Costoluto fiorentino
S. Marzano 3
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

romaszko poza S Marzano, który jest pomidorem przeznaczonym raczej do suszenia ) nie znam tych odmian ale na szybko poszukałam w google i można je tam odnaleźć. Wychodzi mi na to ,że
Tondino Maremmano ( sprawdź drugi człon nazwy bo trochę się różni od tego podanego przez Ciebie) - owoce małe
Costoluto fiorentino - owoce do 180g bardzo smaczne
Roma owoce ok 100g

To właściwie żadna z tych odmian olbrzymem nie jest jeśli chodzi o owoce ale może źle doczytałam , wysiej i zobaczysz .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”