Byliny z nasion,wysiew,rozsady

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rozsadnik bylinowy

Post »

No, nadgorliwość już mi zaszkodziła parę razy...
A słoneczniczkowi jeszcze dam szansę, bo nigdy nie sieję na równej głębokości, więc na pewno wszystkie nie zdążyły wykiełkować.
Niemniej jednak bardzo dziękuję, jeśli nic z tego nie wyjdzie to uśmiechnę się o nasionka :)

Jeszcze jedno, czy możecie podrzucić kilka nazw bylin zimozielonych, które mogłabym jeszcze wysiać na rozsadniku? Podejrzewam, że już trochę późno, ale może. Do obsadzenia będę miała jedno miejsce o wystawie południowo-wschodniej, wilgotność umiarkowana; drugie stanowisko północno-zachodnie, zimą i wiosną wilgotne, reszta roku umiarkowanie wilgotne. Za towarzystwo na pierwszym st. będą robiły karłowe iglaste, żagwin, gęsiówka alpejska, goździki i wiosenne cebulowe, a na drugim cisy, żurawki, tawułki i coś jeszcze. Glebę mam bardzo żyzną - czarnoziem.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecałam zdjęcia z rozsadnika, proszę oto kilka zagonków:
orlik ogrodowy
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
gęsiówka alpejska, żagwin ogrodowy, mydlnica bazyliowata
Obrazek

dzwonek karpacki, ponoć biały
Obrazek

i żłobek wysiany pod koniec czerwca, niestety szkoduje mi w nim jakaś nornica, albo karczownik
Obrazek

i jeszcze kilka innych z gipsówką trwałą, rogownicą, goździkiem kropkowanym itd.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

słonecznik szorstkolistny to bardzo żywotna roślina , raz posadzisz a jak nie przypilnujesz to się rozłazi szybko po ogrodzie ......nie mniej, urocza bylina do ogródka....
Bożena
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

słoneczniczek dał radę po wypieleniu i wykiełkował :)
Niektóre z bylinek dam też mamie i innym "potrzebującym", bo z tego co widzę teraz to samych słoneczniczków właśnie będzie kilkadziesiąt. A na wiosnę planuję jeszcze nachyłka. Ale zawsze sieję więcej, bo wschody często kiepskie. W żłobku jeszcze nie wszystko wykiełkowało, a to już prawie miesiąc od siewu.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie , po Twoim zapale do kwiatów będziesz miała ich wiele ..... One za serce odwdzięczają się pięknymi kwiatami
Bożena
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj calutką mini-grządkę z trzycentymetrowymi siewkami driakwii kaukaskiej przeryło mi coś. Poprosiłabym o sposób na to coś, gdyby się ujawniło. Tak jak pisałam wcześniej, podejrzewam nornicę albo karczownika (turkuć to nie jest). Spróbuję jakoś się odgrodzić pod ziemią od tego pola, z którego się podkopuje. Wcześniej działał czosnek, ale chyba paskud się przyzwyczaił...
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jak rosną Twoje kwiatki ? Szkodnik przepędzony czy nadal jest ?
Bożena
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wschody tych sianych w czerwcu takie sobie, kilka gatunków nie wzeszło wcale, tak jak wielosił błękitny, albo dosłownie po dwie-trzy sztuki z całej paczki nasion, tak jak krwawnik kichawiec. Życia im nie ułatwia też ten szkodulec, czosnku w norze co prawda nie lubi, ale ryje obok. Dzisiaj planuję kota i psa poskubać, żeby wcisnąć szkodulcowi do nory trochę sichy. Za to majowe siewki mają się świetnie, duże i mocne urosły, zwłaszcza żagwin dał popis, mogłabym cały planowany skalniak nim obsadzić :D .
Kompletnie za to nie udał mi się niebieski dzwonek karpacki, siałam dwukrotnie, z dwóch różnych paczek, za pierwszym razem nic nie wzeszło, za drugim jeden. Dziwne, bo obok wysiałam biały i ładnie rośnie, siewek dużo.

Oczywiście już mnie kusi co tu jeszcze posiać w przyszłym roku..., ale muszę wygospodarować miejsce na truskawki w warzywniku, więc ciasno będzie.
Za jakiś miesiąc będę mogła pierwsze rośliny wysadzać na miejsce stałe, to wtedy podsumuję co i jak, może nawet będę miała się czym podzielić :D
genia19
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 01:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasia mi też nie udał się niebieski dzwonek karpacki, też siałam dwukrotnie,za pierwszym razem nic nie wzeszło, za drugim też.Nasiona Top Decor,może trzeba by je przemrozić i wtedy posiać tylko że już ich nie mam.

-- 28 lip 2013, o 18:42 --

Dodam jeszcze że miałam je pod kontrolą,posiane w donicy na balkonie.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Genia, ja miałam za pierwszym razem Top Decor, za drugim Ożarów, ale dlaczego w takim razie biały nie sprawia problemów? Gdzieś zapodziałam opakowanie po tym białym, nie pamiętam producenta. Może faktycznie lodówki pragną...
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzwonek karpacki (biały) na rozsadniku szykuje się chyba do kwitnienia!

Obrazek

a reszta też ma się dobrze, żagwin aż za dobrze, szaleje z obfitością, ale na skalniaku będzie pięknie:
Obrazek

goździka pierzastego starczy mi na kilka rabatek:
Obrazek

a przegorzan niski wygląda tak, jakby wcale nie miał być niski :) :
Obrazek

Mydlnica bazyliowata osiągnęła już takie rozmiary, że moje obawy związane z pikowaniem całkowicie się rozwiały.
Jak coś jeszcze podrośnie tak ładnie to wrzucę fotki, za kilka dni ostróżki powinny się nadawać do sesji foto.
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Re: czy uprawiacie(uprawialiście)byliny z nasion?warto?

Post »

Czy aktualnie u kogoś kwitnie baptysja?
Cebule
50p
50p
Od: 23 kwie 2013, o 19:43

Re: czy uprawiacie(uprawialiście)byliny z nasion?warto?

Post »

Jeżeli nasiona są dobrej nazwijmy to "jakości" wówczas nie ma się czego obawiać,w grę wchodzą także inne czynniki,ale samych nasion szukaj w dobrych i godnych zaufania sklepach internetowych.
regulamin forum
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”