Trawa pampasowa cz. 2
-
- 50p
- Od: 25 lis 2015, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trawa pampasowa cz. 2
Ja moją trawę siałam wiosną i cały rok spędziła w domu. Dopiero kolejnej wiosny wsadziłam ją na miejsce stałe. Niestety nie zakwitła ani razu. Urosła piękna i spora - jednak w ubiegłym roku na wiosnę już nie odbiła. Uschła na amen.
Pozdrawiam Ilona
Re: Stratyfikacja nasion bylin/BAZA kiełkowania nasion bylin
Witaj marcinko.
Mam pytanie: te trawy pampasowe przechowywałaś w tunelu ogrzewanym czy nie ogrzewanym.
Mam pytanie: te trawy pampasowe przechowywałaś w tunelu ogrzewanym czy nie ogrzewanym.
-
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 22:27
Z mojego doświadczenia wiem, że trawa pampasowa nie przetrwa zimy w gruncie. Trzeba ją najlepiej trzymać w donicy w miejscu, gdzie temp. nie spadnie poniżej 0 stopni. Ona trochę uschnie, ale potem odbije na nowo.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
Aguss! Wygląda super! Trzymasz ją w growboxie? Moja jest bardzo mizerna... Ale niestety nie ja mam ją zwykle pod opieką i nie mogę o nią odpowiednio zadbać
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 sty 2018, o 12:11
Witam ,trawa pampasowa siana z nasion zakwita dopiero po ok.5 latach ,i należy ją zawsze przykrywać na zimę ,nie lubi mokrych miejsc ,lepiej rośnie jeśli jest posadzona wyżej, a to dlatego że często przyczyną jej nie przezimowania jest zgnicie korzeni a nie przemarznięcie rośliny,nigdy nie obcinamy jej na zimę ,tniemy wiosną
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
To dobrze, że moich nie przycięłam, tylko związałam je w snopki Dalej jest zielona, ale co się dziwić, najzimniej było raz nad ranem -6. Jestem bardzo ciekawa, jak będzie wyglądać po zimie. Jedną chciałabym przesadzić bliżej domu. Pięć lat do kwitnienia to sporo, ale pewnie satysfakcja ogromna
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lut 2018, o 17:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trawa pampasowa
Witam
Późnym latem zdecydowałam się na wysianie trawy pampasowej, którą od początku trzymałam w domu. Część wysianej trawy zostawiłam na parapecie, a pozostałą wyniosłam do piwnicy. trawa która jest na parapecie ma ok 30 cm a trawa w piwnicy ok 15 i uschła. I tutaj mam pytanie czy ta trawa w piwnicy mi się odrodzi gdy wiosną wysadzę ją do gruntu? Co z trawą z parapetu, czy będzie miała szansę zakwitnąć jeszcze na tych wakacjach? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Post przenoszę do istniejącego tematu. Na przyszłość przed założeniem nowego wątku proszę korzystać z wyszukiwarki. szarotka66
Późnym latem zdecydowałam się na wysianie trawy pampasowej, którą od początku trzymałam w domu. Część wysianej trawy zostawiłam na parapecie, a pozostałą wyniosłam do piwnicy. trawa która jest na parapecie ma ok 30 cm a trawa w piwnicy ok 15 i uschła. I tutaj mam pytanie czy ta trawa w piwnicy mi się odrodzi gdy wiosną wysadzę ją do gruntu? Co z trawą z parapetu, czy będzie miała szansę zakwitnąć jeszcze na tych wakacjach? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Post przenoszę do istniejącego tematu. Na przyszłość przed założeniem nowego wątku proszę korzystać z wyszukiwarki. szarotka66
- comandos21
- 100p
- Od: 1 wrz 2009, o 17:08
- Kontakt:
Witajcie kochani, zeszłoroczne liście przeschły i przyciąłem pampasówkę w marcu, ale nadal nie widać aby wypuszczała nowe listki... To normalne u młodych roślin? Posiadam odmianę białą.
Dodam, że kwitły na jesień.
Dodam, że kwitły na jesień.
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Niestety trawa pampasowa jest zimozielona i jeżeli część nadziemna jest sucha, to jest oznaka ze roślina nie żyje.
- Agnieszka Gie
- 100p
- Od: 15 maja 2008, o 16:41
Nie zawsze. U mnie odbijała z korzenia.
Witam.
Zgłaszam się i ja jako posiadacz tych traw
Zakupiłam w zeszłym roku na wiosnę białą i różową, i jak wszystkie moje roślinki poszły do doniczek. Doniczki (wszystkie) były zadołowane w skupisku jedna przy drugiej. Na zimę przykryte flizeliną którą wiatr w duecie z psem potargały. Po jakimś czasie została narzucona agrotkanina, ale nie wiem ile stały odkryte.
Wszystkie trawy (są też 3 inne) nabrały słomkowego koloru, więc poobcinałam je wczesną wiosną.
Wszystkie obecnie mają zielone przyrosty.
Zgłaszam się i ja jako posiadacz tych traw
Zakupiłam w zeszłym roku na wiosnę białą i różową, i jak wszystkie moje roślinki poszły do doniczek. Doniczki (wszystkie) były zadołowane w skupisku jedna przy drugiej. Na zimę przykryte flizeliną którą wiatr w duecie z psem potargały. Po jakimś czasie została narzucona agrotkanina, ale nie wiem ile stały odkryte.
Wszystkie trawy (są też 3 inne) nabrały słomkowego koloru, więc poobcinałam je wczesną wiosną.
Wszystkie obecnie mają zielone przyrosty.
-
- 50p
- Od: 22 lut 2018, o 18:45
W tym roku kupiłam nasiona trawy pampasowej. Po schodach miałam trochę problemów, ale już zostały opanowane.
Siewki mają się dość dobrze... i teraz pojawia się pytanie po ile siewek wsadzać do donicy?
Czy wsadzić kępkę tak jak są wysiane czy podzielić na pojedyncze rośliny?
Siewki mają się dość dobrze... i teraz pojawia się pytanie po ile siewek wsadzać do donicy?
Czy wsadzić kępkę tak jak są wysiane czy podzielić na pojedyncze rośliny?