Pomidory 2 na 1 :)
-
- 100p
- Od: 5 mar 2015, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory a`la forumowicz czyli 2 na 1 :)
Mieszałam dziś pierwszy raz MW i reakcja z kredą trwała kilkadziesiąt sekund. Kredę mam dobrą, przy OW burzyło się.długo. Czy to może być za słaby kwas?
I jeszcze jedno , czy octan do MW dodać przed samym opryskiem?
I jeszcze jedno , czy octan do MW dodać przed samym opryskiem?
Pozdrawiam :) Marzena
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
W wyniku fermentacji mlekowej dzikimi bakteriami może powstać maksimum 2 % kwasu mlekowego, dlatego to burzenie przy MW jest słabsze.
Nie ma znaczenie w którym momencie dodasz octan wapnia.
Nie ma znaczenie w którym momencie dodasz octan wapnia.
-
- 100p
- Od: 5 mar 2015, o 18:14
Powiedzcie, kiedy obrywacie liście? Co post to inna rada. Pierwszy raz wolałabym s ie jednak trzymać jakiś zasad.
Chore rozumiem, pod pierwszym gronem wiem, ogólnie max 3 jednorazowo i min. 12-16 liści na krzaku. Ale jak oberwę te ponizej pierwszego grona to jak postępować z następnymi? Czekać na następne grono i jak urośnie to oberwać liscie pod nim? I tak dalej?
I jeszcze jedno. Zwijają mi się liście wszystkie do góry a wierzchołki są extremalnie zwinięte. Nawżone jesienią obornikiem plus teraz gnojówka z pokrzyw. Może mam za dużo azotu i nie pobierają czegoś z ziemi? Czym ewent. opryskać? Zdjęć nie dam rady teraz wrzucić, nie mam mżliwości.
Chore rozumiem, pod pierwszym gronem wiem, ogólnie max 3 jednorazowo i min. 12-16 liści na krzaku. Ale jak oberwę te ponizej pierwszego grona to jak postępować z następnymi? Czekać na następne grono i jak urośnie to oberwać liscie pod nim? I tak dalej?
I jeszcze jedno. Zwijają mi się liście wszystkie do góry a wierzchołki są extremalnie zwinięte. Nawżone jesienią obornikiem plus teraz gnojówka z pokrzyw. Może mam za dużo azotu i nie pobierają czegoś z ziemi? Czym ewent. opryskać? Zdjęć nie dam rady teraz wrzucić, nie mam mżliwości.
Pozdrawiam :) Marzena
Witam
Odświeżam temat.
Wybrałem listę pomidorów które mam zamiar dzisiaj wysiać. Nie jestem pewien kilku odmian czy nie są zbyt bujne na 2 na 1.
Nadające się: Ananas Noir, Aussie, K/37, K/127 Rudy, Malachitowa Szkatułka, Red Pear;
Odmiany których nie jestem pewien i proszę o podpowiedź: Wiśniowo-czekoladowy K-20, Mazarini, Corazon, Brandywine Apricot
Nienadający się: Mizuba NN
Odświeżam temat.
Wybrałem listę pomidorów które mam zamiar dzisiaj wysiać. Nie jestem pewien kilku odmian czy nie są zbyt bujne na 2 na 1.
Nadające się: Ananas Noir, Aussie, K/37, K/127 Rudy, Malachitowa Szkatułka, Red Pear;
Odmiany których nie jestem pewien i proszę o podpowiedź: Wiśniowo-czekoladowy K-20, Mazarini, Corazon, Brandywine Apricot
Nienadający się: Mizuba NN
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
Krzak K 20 u mnie nigdy nie był szczególnie wielki. Mazarini też. Apricot normalny,spory krzak. Aussie jest ogromny. Osobiście bym się zawahała nad sadzeniem 2 w 1 Aussie właśnie.Chyba,że obok drugiego Aussie . Resztę bym sadziła bez wahania.
Pomorze...klimat łagodniejszy .
Szkoda trochę Aussie, najwyżej posadzę go 1 na 1
PS. Sadzę do tunelu, ale to nic w tym przypadku nie zmienia.
PS. Sadzę do tunelu, ale to nic w tym przypadku nie zmienia.
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Ktoś jeszcze będzie sadził 2/1? W tym roku i ja się chyba skuszę. Sądząc te sama odmianę 2/1 . Jak Wasz doświadczenia z poprzedniego sezonu?
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Paula
Moje zeszłoroczne doświadczenie z tą metodą było bardzo zadowalające .
W tym roku też tak posadzę pomidory .
Metoda ta sprawdza się w naszym warmińskim klimacie bardzo dobrze .
Spróbuj koniecznie , przynajmniej kilka krzaczków tak posadzić i się sama przekonasz .
Obiecane karczochy rosną i mają się dobrze .
Moje zeszłoroczne doświadczenie z tą metodą było bardzo zadowalające .
W tym roku też tak posadzę pomidory .
Metoda ta sprawdza się w naszym warmińskim klimacie bardzo dobrze .
Spróbuj koniecznie , przynajmniej kilka krzaczków tak posadzić i się sama przekonasz .
Obiecane karczochy rosną i mają się dobrze .
Pozdrawiam, Beata.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Besiu, milo z ktoś w naszych warunkach to ssprawdził myślęod 2 tygodni ze mam mały warzywniak , tzn za mały na moje potrzeby i dziś pomyślałam o tej metodzie. No i chyba się skuszę. Posadze po jednej odmianie przy paliku bo boje się pokrzyzowania odmian. A w tym roku większości mam po dwie sztuki
Jutro się do Ciebie wieczorem odezwę
Jutro się do Ciebie wieczorem odezwę
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Ja tak sadziłam w zeszłym roku i w tym też mam zamiar. To duża oszczędność miejsca, szczególnie jeśli ma się sporo różnych odmian do wypróbowania. W zeszłym roku miałam ze sobą posadzone w parze różne odmiany i nie było to problemem. Wszystkie krzaki prowadzone na jeden pęd ....przynajmniej tak się starałam, ale niektórym udało się mnie przechytrzyć i wypuścić ukradkiem wilka.
Nie znając dokładnie wszystkich odmian trafiały się też pary wielkiego z małym, ale to nie był problem. Mały kończył wcześniej wzrost, duży rósł dalej.
Jedyna rzecz, na którą zwracałam uwagę, to np. sadzenie razem ze sobą czarnych pomidorów ze względu na ich inne wymagania w dokarmianiu.
Nie znając dokładnie wszystkich odmian trafiały się też pary wielkiego z małym, ale to nie był problem. Mały kończył wcześniej wzrost, duży rósł dalej.
Jedyna rzecz, na którą zwracałam uwagę, to np. sadzenie razem ze sobą czarnych pomidorów ze względu na ich inne wymagania w dokarmianiu.
Ja też, w ubiegłym roku sadziłam 2/1 i byłam bardzo zadowolona.
W tym sezonie będzie powtórka ale tylko te których mam po 2 lub
więcej sadzonek. Polecam
W tym sezonie będzie powtórka ale tylko te których mam po 2 lub
więcej sadzonek. Polecam
Pozdrawiam serdecznie.
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Kasiu
Słusznie zauważyłaś , że czarne pomidory dobrze jest posadzić razem , kilka sztuk obok siebie . One nie wymagają w nawożeniu tyle azotu i gdy są razem w grupie łatwiej je obserwować i im dogadzać .
U mnie w tym roku czarnych będzie nie dużo , ale szczęśliwie jest ich parzysta liczba i będą posadzone tylko w szklarni , w jednej grupie 2w1 i wszystkie obok siebie .
W gruncie też sadziłam 2w1 , starałam się sadzić po dwa z danej odmiany , ale bywało różnie .
Paula będzie mi miło .
Słusznie zauważyłaś , że czarne pomidory dobrze jest posadzić razem , kilka sztuk obok siebie . One nie wymagają w nawożeniu tyle azotu i gdy są razem w grupie łatwiej je obserwować i im dogadzać .
U mnie w tym roku czarnych będzie nie dużo , ale szczęśliwie jest ich parzysta liczba i będą posadzone tylko w szklarni , w jednej grupie 2w1 i wszystkie obok siebie .
W gruncie też sadziłam 2w1 , starałam się sadzić po dwa z danej odmiany , ale bywało różnie .
Paula będzie mi miło .
Pozdrawiam, Beata.