Jak wygląda wasz warzywnik? Zdjęcia, plany, opisy
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak wygląda wasz warzywnik?
Aga00 opisz trochę uprawę sałaty i kapusty pod tym tunelikiem z włókniny. Okrywasz od razu po wysianiu? Odsłaniasz na dzień czy cały czas są zasłonięte? Zdradź proszę trochę tajemnicy tego pięknego warzywnika ))
edit
I czy nadałaby się gęsta firana do okrycia?
edit
I czy nadałaby się gęsta firana do okrycia?
Pozdrawiam ;)
po posadzeniu sałaty i kapusty okrywam otuliną-(otulina trzyma się na wygiętych kabląkach z drutu,tak że nie styka się z warzywami).Otulina jest przez cały czas,zdejmuję ją tylko do plewienia i podlewania ponieważ w ten sposób warzywa dłużej mają wilgoć i ciepło,potem kiedy już warzywa nadają się do zrywania to ściągam otulinęjusta_be pisze:Aga00 opisz trochę uprawę sałaty i kapusty pod tym tunelikiem z włókniny. Okrywasz od razu po wysianiu? Odsłaniasz na dzień czy cały czas są zasłonięte? Zdradź proszę trochę tajemnicy tego pięknego warzywnika ))
badzia pisze:Michaś, bardzo edukacyjnie rozpocząłeś ten rok, już na starcie dowiedziałeś się czegoś nowego.
Uprawiam kilka odmian szparagowej pnącej, wysadzam w dwóch terminach. Po zimnej Zośce podpędzone w doniczkach, póżniej nasionka bezpośrednio do gruntu po dwóch - trzech tygodniach.
Ten typ fasoli ma tę dobrą dla mnie cechę, że dojrzewa sukcesywnie, mam więc tyle strączków ile potrzebuję, bez obawy nadmiaru. Oczywiście, podpory muszą być solidne, bo ciężar jest owszem owszem.
Czy mogłabyś podać konkretne odmiany, no i zdjęcia, jak masz bardzo ładnie proszę
Jak może być jeszcze lepiej???
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2
Słuchajcie. Może to nietypowa prośba ale proszę o pomoc w rozplanowaniu warzywnika. Nie chodzi mi o dokładne podanie wszystkiego , ale sugestie gdzie np rozmieścić takie warzywa jak pomidory czy groch które mogą dawać cień zamieszczam niezbyt techniczny szkic z uwzględnieniem stron i parę szczegółów które może dadzą jakiś obraz.
Pokazałam też mniej więcej gdzie rośnie orzech włoski (3 letni) czy to będzie dobre miejsce jak urośnie duży, nie wiem czy nie da później zbyt dużego cienia. A może za bardzo się przejmuję ?
Proszę o wyrozumiałość
Pokazałam też mniej więcej gdzie rośnie orzech włoski (3 letni) czy to będzie dobre miejsce jak urośnie duży, nie wiem czy nie da później zbyt dużego cienia. A może za bardzo się przejmuję ?
Proszę o wyrozumiałość
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Vanilia
Ten maleńki prostokącik to warzywnik? Dlaczego taka miniaturka?
A nieco poważniej.
Zanim orzech zacznie zacieniać, trochę czasu minie. Bardziej przejmowałabym się tym, że pod orzechem niewiele roślin będzie chciało rosnąć. Z warzywnika trzeba będzie dokładnie wybierać liście jesienią.
"liście orzecha włoskiego zawiera 5-hydroksy-1,4-naftochinon - substancję działającą niekorzystnie na niemal wszystkie rośliny w sąsiedztwie orzecha, która spowalnia ich wzrost, a większym stężeniu może powodować ich zamieranie"
A nieco poważniej.
Zanim orzech zacznie zacieniać, trochę czasu minie. Bardziej przejmowałabym się tym, że pod orzechem niewiele roślin będzie chciało rosnąć. Z warzywnika trzeba będzie dokładnie wybierać liście jesienią.
"liście orzecha włoskiego zawiera 5-hydroksy-1,4-naftochinon - substancję działającą niekorzystnie na niemal wszystkie rośliny w sąsiedztwie orzecha, która spowalnia ich wzrost, a większym stężeniu może powodować ich zamieranie"
Margo_margo pisze: Vanilia
Hehehe
No tak, tak mi się narysowało
Bardziej mi chodziło, w którą stronę się obrócić z grządkami, czy do południa gdzie mam te drzewka, czy raczej na zachód, gdzie mam całkiem otwartą przestrzeń. No i czy wszystkie pnące lub przy palikach "pod płot"? Czy ewentualnie za nimi (jako za taką osłoną) też coś posadzić. Jeśli pod płot, to znowu nie wiem, czy tej porzeczki nie zasłonią.
Warzywnik to oczywiście całe to puste pole, a tak mi się tylko napisało
Ok. Zamieszczam moje wypociny
Czy może teraz ktoś pomoże?
Bardzo proszę o komentarze i sugestie bo to mój pierworodny
-- 6 mar 2016, o 21:00 --
Natka, rzodkiewki i sałaty są dopisane jak zakończenia niektórych grządek, gdzie będę dosiewać w miarę potrzeb na bieżąco, to będą pojedyncze wąskie grządki.
Czy może teraz ktoś pomoże?
Bardzo proszę o komentarze i sugestie bo to mój pierworodny
-- 6 mar 2016, o 21:00 --
Natka, rzodkiewki i sałaty są dopisane jak zakończenia niektórych grządek, gdzie będę dosiewać w miarę potrzeb na bieżąco, to będą pojedyncze wąskie grządki.
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Vanilia, pierwsze, co rzuca mi się w oczy, to za mało miejsca przeznaczyłaś na fasolkę i ogórki, żeby faktycznie coś pojeść.
Ile sztuk cukinii zamierzasz posadzić? One mocno się rozrastają, jedna roślina potrzebuje nawet do 1m2.
Oregano i tymianek to byliny, więc lepiej byłoby wyznaczyć im stałe miejsce (kącik ziołowy), żeby sobie spokojnie rosły w tym roku i w następnych, wystarczą ci chyba małe kępki. Mięta to też bylina, rozrasta się dosyć ekspansywnie rozłogami, więc posadziłabym ją w zadołowanej doniczce. Z bazylią w gruncie nie mam dobrych doświadczeń, przypala się na słońcu i podgniwa od deszczu, lepiej hodować ją w doniczce w półcieniu, mojej odpowiada zewnętrzny parapet.
A por? Zapomniałaś czy nie chcesz?
Ile sztuk cukinii zamierzasz posadzić? One mocno się rozrastają, jedna roślina potrzebuje nawet do 1m2.
Oregano i tymianek to byliny, więc lepiej byłoby wyznaczyć im stałe miejsce (kącik ziołowy), żeby sobie spokojnie rosły w tym roku i w następnych, wystarczą ci chyba małe kępki. Mięta to też bylina, rozrasta się dosyć ekspansywnie rozłogami, więc posadziłabym ją w zadołowanej doniczce. Z bazylią w gruncie nie mam dobrych doświadczeń, przypala się na słońcu i podgniwa od deszczu, lepiej hodować ją w doniczce w półcieniu, mojej odpowiada zewnętrzny parapet.
A por? Zapomniałaś czy nie chcesz?
Na ogórki i cukinie razem jest ok 5 m, ale może w takim razie poszerzę, ile potrzeba na fasolkę? Pora i cebuli praktycznie nie używam, dlatego jest tylko dymka, a jeśli chodzi o cukinię, to nie wiem, ile na pewno - min. 2, nie wiem jak wydajny jest jeden krzak, w razie czego wydzielę im inne miejsce (osobne) na działce.
Dzięki za sugestie.
Dzięki za sugestie.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam vanilia . 2 krzaczki cukinii w zupełności Ci wystarczą, pomyśl faktycznie o większym zagonie pod ogórki i fasolkę. Ja cukinie sadzę poza przekopaną częścią warzywnika, podobno dynie, patisony, kabaczki. Wykopuję dołek 1*1m i wnim sadzę dyniowate, no może pod dynie trochę więcej. Mięte też odradzam, jest mocno inwazyjna.
Może i ja wkleję mój plan warzywnika, to coś podpatrzysz. Ulegnie on jeszcze zapewne zmianom, bo zdecydowałem się na daszek pod pomidory, a pasuje mi taki daszek w jednym miejscu i w określonym ustawieniu do stron świata.
No to wklejam i nie gadam już
Może i ja wkleję mój plan warzywnika, to coś podpatrzysz. Ulegnie on jeszcze zapewne zmianom, bo zdecydowałem się na daszek pod pomidory, a pasuje mi taki daszek w jednym miejscu i w określonym ustawieniu do stron świata.
No to wklejam i nie gadam już
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Ile tak średnio trzeba posiać ogórków?megi1402 pisze:Vanilia, pierwsze, co rzuca mi się w oczy, to za mało miejsca przeznaczyłaś na fasolkę i ogórki, żeby faktycznie coś pojeść.
Na planie jest dopisane ołówkiem, ale może nie widać, że ogórki chcę uprawiać na podporach, co oszczędzi nieco miejsca, więc może się uda. Zobaczymy
-- 7 mar 2016, o 07:58 --
Andrzej - dzięki za Twój plan, lubię podglądać żeby coś podpatrzeć, szczególnie jeśli są zaznaczone strony, bo na necie jest wiele planów, czy zdjęć, ale miałam problem , w którą stronę sytuować roślinki