Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród cz.2
Re: Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród cz.2
Ra-Basiu, to jest hortensja pnąca. Gdy urośnie, wygląda tak:
Anito, to akurat króliczek
Anito, to akurat króliczek
Bea
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Beatko, wiem, że zdjęciami można okłamać i pokazać co się chce pokazać. Widzę jednak, że ogród pięknieje Ci "od zdjęć do zdjęć" jesteś coraz bardziej otwarta dla nas. No choćby te 3 rabaty oddzielone kamieniami- sama rozkosz dla oka.
Warzywnika nie przenoś nigdzie indziej. Może teraz jakieś stare dywany tam wyłóż (wiem-widok okropny), ale zadusi zielone części chwastów, niektóre całkiem unicestwi. Łatwiej będzie przekopać i wyrwać resztę chwaściorów. Posiedzieć w takim miejscu? - bezcenne.
Ani się waż rozwalać murku. Jest przepiękny !!! To ja na starych murach chcę dach nowy robić, a Ty murek rozwalasz
Warzywnika nie przenoś nigdzie indziej. Może teraz jakieś stare dywany tam wyłóż (wiem-widok okropny), ale zadusi zielone części chwastów, niektóre całkiem unicestwi. Łatwiej będzie przekopać i wyrwać resztę chwaściorów. Posiedzieć w takim miejscu? - bezcenne.
Ani się waż rozwalać murku. Jest przepiękny !!! To ja na starych murach chcę dach nowy robić, a Ty murek rozwalasz
Ależ niech Moc mnie broni! Zaszło jakies nieporozumienie. Ja nie pisałam, że ja go chce rozwalić, ale że on sie sam rozsypuje ze starości i erozji.
Juz fragment odpadł i rozsypał się, od strony podjazdu, więc na tym zdjęciu nie widać. Pat widziała, może potwierdzić i może pamięta moje zatroskane oblicze, gdy o tym mówiłam Ostatecznie widzę to tak, że aby zachować ten murek, trzeba go będzie wlaściwie odbudować.
I tu mamy chwilowo problem, bo nie ma mocy wykonawczej, zresztą finanse na to tez są potrzebne nie takie małe, bo to spory kawałek murku jest. W tej chwili nie ma mowy, abym tym sie zajęła, bez szans, z trudem daję radę kosić w miare systematycznie, na nowo zakładać rabatki i ryć pod żywopłoty na granicy działki. Jest jeszcze w planie przesławna długa rabata trawiasto-bylinowa, ale trzeba powiedzieć, że to już jest fanaberia, bo ledwie coś zaczęłam tam robić, wciąż nie starcza mi na to sił Murek, warzywnik i inne ekstrawagancje odpadają obecnie
W skrócie: duch ochoczy, ale ciało słabe
Jednak, bracia i siostry, nie upadajmy, w górę serca (znaczy sursum corda) ! Nie takie lebiegi, siermięgi i patałachy jak ja mialy w życiu warzywniki i budowały murki... Z Mocy pomocą my, rycerze Jedi w liczbie 1 (słownie - jeden) murek odbudujemy, warzywnik założymy i hologram z tego zdamy! (Tu nastąpiło zwyczajowe skrzyżowanie świetlnych mieczy i popijawa do białego rana, a noce na planecie HX12.58 są długie)
Juz fragment odpadł i rozsypał się, od strony podjazdu, więc na tym zdjęciu nie widać. Pat widziała, może potwierdzić i może pamięta moje zatroskane oblicze, gdy o tym mówiłam Ostatecznie widzę to tak, że aby zachować ten murek, trzeba go będzie wlaściwie odbudować.
I tu mamy chwilowo problem, bo nie ma mocy wykonawczej, zresztą finanse na to tez są potrzebne nie takie małe, bo to spory kawałek murku jest. W tej chwili nie ma mowy, abym tym sie zajęła, bez szans, z trudem daję radę kosić w miare systematycznie, na nowo zakładać rabatki i ryć pod żywopłoty na granicy działki. Jest jeszcze w planie przesławna długa rabata trawiasto-bylinowa, ale trzeba powiedzieć, że to już jest fanaberia, bo ledwie coś zaczęłam tam robić, wciąż nie starcza mi na to sił Murek, warzywnik i inne ekstrawagancje odpadają obecnie
W skrócie: duch ochoczy, ale ciało słabe
Jednak, bracia i siostry, nie upadajmy, w górę serca (znaczy sursum corda) ! Nie takie lebiegi, siermięgi i patałachy jak ja mialy w życiu warzywniki i budowały murki... Z Mocy pomocą my, rycerze Jedi w liczbie 1 (słownie - jeden) murek odbudujemy, warzywnik założymy i hologram z tego zdamy! (Tu nastąpiło zwyczajowe skrzyżowanie świetlnych mieczy i popijawa do białego rana, a noce na planecie HX12.58 są długie)
Bea
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Oprócz oglądania Twoich cudeniek ogrodowych bardzo fajnie mi się czyta co napiszesz. Jak wydasz jakąs książkę - proszę, bardzo proszę, błagam, nalegam - o choćby jej jeden egzemplarz
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Trzymam za słowo. Nawet jeśli książka nie będzie o ogrodach
Ja generalnie dotrzymuję słowa, ale proszę, przypomnij mi, jakby mi demencja nie minęła byc może to będzie o demencji
Bea
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Ooo! pokazałas trochę więcej swojego królestwa , jestem pod wrażeniem urokliwości miejsca w którym mieszkasz Stare murki , głazy stodoła - wspaniałe kute kraty w okienku
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Zawsze cosik fajnego u Ciebie mogę zobaczyć. Mordka szczęśliwego psiaka patroszącego królika
Śmiesznie Tami wygląda z tym króliczkiem
Rozkwitła biała lilia
Chyba Ballerina..?
Odszczurzona rabatka
Jeszcze raz moje róże prawie pnące Wygląda, jakby pergolka się przechyliła, ale to tylko takie kiepskie ujęcie
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A to ze spaceru z psami w niedalekim lasku
Teraz w laszu kwitna fajne roślinki
...I mech poduszkowy rośnie
...I kwitną trawy, które niektórych łaskoczą po nosie
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wycieczka w Izery
W poprzedniej części wątku pokazywałam ten mostek
... zostało z niego tylko to
...a obok jest to
Nowoczesny wiszący mostek. Żal tamtego, ale był spróchniały. Wiszący ma swój urok - lekko sie kołysze, zwłaszcza, gdy psiaki po nim biegną, wcale sie nie boją
Tak wygląda z drugiego brzegu
normalnie wiszący most nad przepaścią
Degustacja rodzimych gatunków deserowych
I ogólna radocha z wycieczki
Takie fajne barierki przy parkingu, za nimi jest stroma skarpa i strumień
...ale kozice wcale sie nie boją
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Druga wycieczka w Izery. Kozia Szyja
Na Koziej Szyi jest wieeelka polana, na której pasie się zwierzyna płowa
Skrajem polany przebiega szlak
...który wygląda tak
...więc trzeba uważać, gdy się rozgląda i podziwia widoki - Wysoki Kamień
Szrenica
Widok na drugą stronę
Tu widać nawet Niemcy.
Stare znaki
Stare drzewa
Miejscowe gatunki: pióropusznik
Miejscowe gatunki: języcznik
Chyba Ballerina..?
Odszczurzona rabatka
Jeszcze raz moje róże prawie pnące Wygląda, jakby pergolka się przechyliła, ale to tylko takie kiepskie ujęcie
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A to ze spaceru z psami w niedalekim lasku
Teraz w laszu kwitna fajne roślinki
...I mech poduszkowy rośnie
...I kwitną trawy, które niektórych łaskoczą po nosie
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wycieczka w Izery
W poprzedniej części wątku pokazywałam ten mostek
... zostało z niego tylko to
...a obok jest to
Nowoczesny wiszący mostek. Żal tamtego, ale był spróchniały. Wiszący ma swój urok - lekko sie kołysze, zwłaszcza, gdy psiaki po nim biegną, wcale sie nie boją
Tak wygląda z drugiego brzegu
normalnie wiszący most nad przepaścią
Degustacja rodzimych gatunków deserowych
Takie fajne barierki przy parkingu, za nimi jest stroma skarpa i strumień
...ale kozice wcale sie nie boją
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Druga wycieczka w Izery. Kozia Szyja
Na Koziej Szyi jest wieeelka polana, na której pasie się zwierzyna płowa
Skrajem polany przebiega szlak
...który wygląda tak
...więc trzeba uważać, gdy się rozgląda i podziwia widoki - Wysoki Kamień
Szrenica
Widok na drugą stronę
Tu widać nawet Niemcy.
Stare znaki
Stare drzewa
Miejscowe gatunki: pióropusznik
Miejscowe gatunki: języcznik
Bea
Bea widoczki jak zwykle fantastyczne aż chciało by się zobaczyć te cuda natychmiast na własne oczy
Nie cierpię ruchomych mostów , właściwie to żadnych nie lubię mam lęki
Rabatkę wygłaskałaś i z leżącym garnkiem cudnie wygląda
Nie cierpię ruchomych mostów , właściwie to żadnych nie lubię mam lęki
Rabatkę wygłaskałaś i z leżącym garnkiem cudnie wygląda