Borówka amerykańska - 6 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 6 cz

Post »

patryk10015 zrobiłeś bufor i b.dobrze ale wewnątrz masz kwaśny torf i podlewasz wodą z kwaskiem. Może nie być potrzebne zakwaszanie siarką przynajmniej przez rok/dwa.
Ewentualnie możesz podsypać jesienią już pod krzew jeśli pH będzie 5,5 a bedziesz chciał zbić do pH 4,5 - 30g max 40g pylistej/1 m2 i zrezygnujesz z podlewania od wiosny zakwaszoną wodą
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No będę monitorował pH jak podskoczy to podsypię jesienią siarki według twojej rady.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Jeśli będziesz chciał to jesienią możesz pod koniec wegetacji, kiedy jeszcze są liście na krzaku, zrobić łączny oprysk z mocznika+cynku - 1% roztwór mocznika +1% roztwór cynku. Roztwór 1% cynku odnosi się do tego konkretnego - chelat cynku forte 14% http://www.akwarium-net.pl/chelat-cynku ... p-461.html ), zabezpieczy przed zimą i borówka bedzie miała nawóz startowy
gosiunia32122
50p
50p
Od: 15 kwie 2014, o 11:51

Post »

Dzisiaj zauważyłam że na moich borówkach pojawiły się czarne małe kuleczkowe robaczki oraz żółte jajeczka albo larwy. Zdjęć nie mam ponieważ były słabej jakości. Może ktoś wie co im jest i jak to zaleczyć?
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Pelikano jesienią to siarczan potasu zapodam. Ja wczoraj oprysk od mszyc robiłem wieczorem a dzisiaj w południe zaczął deszcz padać. Mam nadzieję że mospilan zadziałał?
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Moje 2 borówki sadziłam jesienią 2013. W tamtym roku zgodnie z radą Pana ze szkółki oberwałam wszystkie owoce zostawiłam tylko 4 szt do spróbowania. W tym roku mają trochę owoców, mam mały ogródeczek i nie mogę pozwolić żeby borówki się mocno rozrosły ale i tak mają bużo owoców. Pilnuję pH gleby, podlewam wodą z kwaskiem .Wiosną moczyłam torf i podlewałam
Obrazek
Obrazek Obrazek
A jesienią mają cudowne czerwone liście ;:215
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Xeper pisze: Borówki podlałem kwaskiem wg porady Kalo (20g na konewkę 15litrów), usunąłem najbardziej dotknięte liście i opryskałem octanem wapnia.
Na dzień dzisiejszy problem nie pogłębia się i temat wygląda na opanowany. Foty dorzucę wieczorem ;:333
Tak to wygląda. Na razie nic więcej nie robię, tylko będę lekko zakwaszał jak trzeba będzie podlać wodociągówką (pól kwasku na 15 litrów). Po zbiorach posypowo siarka wg wskazówek forumowych.
Obrazek
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Wycięłam wiaderko 10l. owoców borówki ,to był koszmar ale jak trzeba to trzeba ,jeszcze pewnie coś można było by wyciąć.Borówka na ostatnim zdjęciu ma już z 4 lata co najmniej ,w ubiefgłym roku troszkę się ruszyła ,a ma może ze 30 cm.
Pozdrawiam Teresa :wit
gosiunia32122
50p
50p
Od: 15 kwie 2014, o 11:51

Post »

Poleci ktoś skuteczna metodę na odstraszanie ptaków ?
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, chyba tylko siatki zabezpieczające owoce zdają egzamin
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

Podrzuciłem dzisiaj trochę nawozem z fosforem.
Liście zaczęły się przebarwiać i uznałem, że to brak tego pierwiastka właśnie powoduje zmianę barwy liści podczas dojrzewania owoców.

Lekko rozgarniałem ziemię wokół pnia i sypałem.
Zmartwiło mnie to co zobaczyłem na Toro.
W ubiegłym roku mama posadziła ja na dole z wapnem (się lekko pomyliła co do pH wapna). Na wiosnę tego roku przesadziłem w odpowiednie miejsce. Toro odżyło, zakwitło, zawiązało niewiele bo 2 "grona", ale prócz tego ma trochę nowych przyrostów na starych pędach. Niestety łodygi mają oznaki zgorzeli pędów (aczkolwiek to nie postępuje).
Dzisiaj po rozgarnięciu ziemi wokół pnia (celem głębszego podsypania "fosforem") na pniu widoczne było "coś" białego.
Na moje oko wyglądało to na pęknięcie podłużne pnia (ok. 5c) i wytworzony w tym miejscu kallus.

Pytanie do Was- czy ten krzew ma szansę na dalsze życie z tą zgorzelą?
Piotrek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

gosiunia kuleczkowe robaczki to pewnie mszyce,a te larwy to mągą bić larwy biedronek.Sprawdź w sieci jak one wyglądają.Leczyć nie trzeba,biedronki zrobią robotę.
Teresko,szacun. ;:180 W nagrodę Twoje borówki zaczną ładnie rosnąć a owoce dojrzeją i będą słodkie i soczyste. :D
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Przy niedoborze magnezu jaką dawkę doglebowo zastosować siarczanu magnezu? Taką jak przy siarczanie amonu czyli 1 łyżka stołowa na wiadro 10l pod dwa krzewy? Bo na dwóch krzaczkach pojawiły się niedobory.

Czy efektywniej i szybciej dokarmić dolistnie 2 % roztworem siarczanu magnezu?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”