Kłopoty z trawnikiem
Re: Kłopoty z trawnikiem!
Hej,
pod koniec maja na uprzednio przygotowane podłoże(odchwaszczone, przekopane, wygrabione i zwałowane).
Posypany został nawóz do zakładania trawnika Agrecol, oraz nasiona przykryłem warstwą torfu.
Pierwsze koszenie przeprowadziłem jak trawa miała powyżej 10cm, skosiłem na wysokość 6cm. Kolejne koszenia był na wysokości 4cm.
Dziś(30.06) skosiłem na wysokość 2cm. Po tym zauważyłem że trawa ma dość spore prześwity, oraz widoczny jest już filc. Widoczne są też okrągłe place wyschniętej trawy, czy przyczyną może być mocz psów?
Czy ta trawa jeszcze się zagęści?
Jak najlepiej pozbyć się tego filcu? Czytałem że na tak młodym trawniku nie powinno się przeprowadzać wertykulacji.
Czy środku typu Urynal zabezpieczą trawnik przed moczem, oraz czy mogę je stosować na tak młody trawnik?
Zdjęcia poniżej
Zdjęcia niewidoczne/Karo
pod koniec maja na uprzednio przygotowane podłoże(odchwaszczone, przekopane, wygrabione i zwałowane).
Posypany został nawóz do zakładania trawnika Agrecol, oraz nasiona przykryłem warstwą torfu.
Pierwsze koszenie przeprowadziłem jak trawa miała powyżej 10cm, skosiłem na wysokość 6cm. Kolejne koszenia był na wysokości 4cm.
Dziś(30.06) skosiłem na wysokość 2cm. Po tym zauważyłem że trawa ma dość spore prześwity, oraz widoczny jest już filc. Widoczne są też okrągłe place wyschniętej trawy, czy przyczyną może być mocz psów?
Czy ta trawa jeszcze się zagęści?
Jak najlepiej pozbyć się tego filcu? Czytałem że na tak młodym trawniku nie powinno się przeprowadzać wertykulacji.
Czy środku typu Urynal zabezpieczą trawnik przed moczem, oraz czy mogę je stosować na tak młody trawnik?
Zdjęcia poniżej
Zdjęcia niewidoczne/Karo
Witam,
mam problem ze swoim trawnikiem . Problem polega na tym ze trawnik wyglada jakby miał wiele gatunków w sobie posianej trawy. W niektórych miejscach wyglada ładnie jako trawa a w niektórych ma całkiem inny wygląd. A jednym miejscu jest zbita jak mech zaś w drugim rozbita ładna .Nawoz jaki ostatnio rozsiałem to z polecenia Genezis węgierskiej odmiany. Proszę o pomoc jak sobie z tym wszystkim poradzić .
mam problem ze swoim trawnikiem . Problem polega na tym ze trawnik wyglada jakby miał wiele gatunków w sobie posianej trawy. W niektórych miejscach wyglada ładnie jako trawa a w niektórych ma całkiem inny wygląd. A jednym miejscu jest zbita jak mech zaś w drugim rozbita ładna .Nawoz jaki ostatnio rozsiałem to z polecenia Genezis węgierskiej odmiany. Proszę o pomoc jak sobie z tym wszystkim poradzić .
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oprysk można zrobić, ale na zdjęciach chyba widzę chwastnicę jednostronną na którą nie ma oprysku. Trzeba to ręcznie wyrywać póki nie wydało nasion. Należy również wysiać dodatkowe nasiona trawy w te puste place, bo tam raczej już nic nie wzejdzie (poza chwastami).editt pisze:Robić oprysk chwastoxem ?
Każdy trawnik składa się z wielu gatunków trawy i jak to już bywa niektóre gatunki będą bardziej agresywne niż inne i tym samym mogą wypierać delikatniejsze/ozdobne trawy co z resztą widać na zdjęciu nr 3 . Z załączonych zdjęć widać również, że nawóz nie został wysiany równomiernie (np zdjęcie 2), więc może to powodować różnice w kolorze/wzrostu trawnika. Dobrze by zrobić dosiewkę w tych pustych miejscach by zapobiegać kiełkowaniu dzikich traw (zdjęcie 4), bo one też się pojawią na trawniku. Polecam również zrobić oprysk na chwasty dwuliścienne (np. zdjęcie 4), by jeszcze bardziej zagęścić trawnik.Peaterhst pisze: Problem polega na tym ze trawnik wygląda jakby miał wiele gatunków w sobie posianej trawy.
Dzięki , zaopatrze się w Chwastox i opryskam te chwasty. Myślisz ze najpierw zaczekać na efekty oprysku a dopiero potem dostać trawy? Ostatnio co dosiewam to nic nie potrafi z tego urosnąć, nie wiem czy dobrze zrobiłem ale zmieszałem ziarna trawy z ziemia i rozrzucilem w puste miejsca.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Chory trawnik
Pies a konkretnie to suczka .
Hmmm nie wspominałem o psi ale faktycznie mam suke, dziwne bo kiedyś miałem psa i na trawniku nie było takich rzeczy co na to poradzić?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Nie było takich śladów po psie bo pies z innej pozycji niż suka załatwia swoje potrzeby
Teraz pozostaje po każdym odsikaniu się suczki mocno przepłukać wodą to miejsce,podsypać piasku z dobrą ziemią i ... nasion trawy .
Suczkę należy nauczyć gdzie może sikać ,tylko trochę cierpliwości .
Teraz pozostaje po każdym odsikaniu się suczki mocno przepłukać wodą to miejsce,podsypać piasku z dobrą ziemią i ... nasion trawy .
Suczkę należy nauczyć gdzie może sikać ,tylko trochę cierpliwości .
Dziwne suche plamy na trawniku
Witam,
Co może być przyczyną powstawania dużej ilości bardzo dziwnych suchych placków na trawniku? Charakteryzują się one tym, że najpierw trawa rośnie w danym miejscu bardzo szybko i jest bardzo intensywnie zielona, po czym środek tego obszaru robi się zupełnie suchy, lecz pozostaje otoczony wąskim okręgiem zdrowej trawy? Takie dziwne suche okręgi objęły znaczny obszar trawnika.
Poniżej załączam zdjęcia:
Z góry dziękuję za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam.
Co może być przyczyną powstawania dużej ilości bardzo dziwnych suchych placków na trawniku? Charakteryzują się one tym, że najpierw trawa rośnie w danym miejscu bardzo szybko i jest bardzo intensywnie zielona, po czym środek tego obszaru robi się zupełnie suchy, lecz pozostaje otoczony wąskim okręgiem zdrowej trawy? Takie dziwne suche okręgi objęły znaczny obszar trawnika.
Poniżej załączam zdjęcia:
Z góry dziękuję za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dziwne suche plamy na trawniku
Suka, takie przypomina wypalone miejsca.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dziwne suche plamy na trawniku
To jest reakcja trawy na mocz suczki. Najgorszy jest skoncentrowany mocz, np. jak psica jest wypuszczana po dłuższym pobycie w domu. Jeśli widzimy, gdzie suczka siusia, można to miejsce od razu polać porządnie wodą, wówczas trawa się nie wypali.
Pozdrawiam Lucyna