Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6

Post »

Chloroza żelazowa. Może być spowodowana brakiem żelaza, zbyt wysokim pH, gleby słabo rozbudowanym systemem korzeniowym, przenawożenie innymi pierwiastkami.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kaLo!

Ależ nic podobnego!
Sama stosowałam cytrynian wapnia robiony na skorupkach jajek kurzych.
I SZW została zatrzymana.
Trochę z tym jest zachodu.Trzeba mieć te skorupki ( najlepiej od kur wioskowych ) wysuszyć je i zmielić na pył.
Nie każdemu chce się z tym bawić.
Ponieważ kupiłam kredę malarską to skorupki poszły w odstawkę.
Kreda jak pewnie Ci wiadomo jest pylista i wystarczy zważyć potrzebną ilość i rozpuścić w wodzie.

To niezbyt eleganckie pisać o osobie,która nie może tutaj się wypowiedzieć!
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Karolcia pisze:Witam serdecznie.
Mam prośbę o zdiagnozowanie niedoborów u jednej z odmian moich pomidorów.
Wróciłam po dwutygodniowych wakacjach i u jednej z odmian pomidora zobaczyłam "białe"głowy.Starsze liście są w porządku.Inne odmiany pomidorów też mają się dobrze.
Jakiego składnika im brakuje,co im zapodać i jak często nawozić.
Pozdrawiam Magda :wit

Obrazek

Obrazek
Jeśli te głowy są białe a nie żółte ( chloroza żelazowa) to mogły się nałożyć na siebie 2 lub więcej niedoborów np żelaza, siarki i manganu. Należy uzupełnić mikroskładniki np Mikrokomplexem
Tutaj masz zdjęcie niedoborów siarki na ziemniaku jak dla mnie podobne ale tylko Ty widzisz obraz rzeczywisty a zdjęcie może przekłamywać kolory.
http://www.yara.pl/Images/456-149817572 ... image.JPEG
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Głowy tych pomidorów są seledynowe,żółte aż do koloru kremowego w niektórych miejscach.
Pozdrawiam Magda :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maraga, Twój idol też o mnie napisał na innym forum gdzie ja też nie mogę się bronić i jakoś nie miałaś mu tego za złe. Nawet wtórowałaś.Tylko oddałem mu prztyczka, bo nie lubię mieć długów :D . Życzę Wam obojgu miłego dnia :wit .

Wracając do skorupek. Nie trzeba ich ważyć, nie trzeba mielić na pył. Wystarczy odmierzyć ocet i wsypać garść skorupek, muszelek, kawałek marmurowego nagrobka, perły po babci, co kto ma, byłe z nadmiarem. Reakcja będzie przebiegała tylko do momentu wyczerpania kwasu octowego. Proste? Proste ! A może zbyt proste i na dodatek brakuje tej szczypty tajemniczości, żeby dobrze działało ?
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

kaLo!

Dziękuję za życzenia.I wzajemnie życzę miłego popołudnia!
Czy mogę prosić o nazwę tego forum, na którym to "wtórowałam " swojemu Idolowi?

Jakoś sobie nie przypominam wpisu odnośnie Twojej Osoby na tym,czy na naszym dodatkowym forum.
Na które to w każdej chwili można się zarejestrować i także wpisywać swoje uwagi.

Pozdrawiam Maria.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

U mnie pojawiła się 2-3 dni temu zaraza ziemniaczana i mam pytanie który preparat wybrać Curzate m 72,5 wp czy Acrobat bo dziś wieczorem chciałbym opryskać wszystkie pomidory .
2 dni temu zauważyłem na 2 pomidorach a dziś już na ok. 8 krzakach .
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

One nie są interwencyjne. Opryskaj jednym by ją wyhamować, a warto się zaopatrzyć w interwencyjny (Mildex, Infinito).
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbliżamy się pomału do tej fazy uprawy pomidorów, która zadecyduje o tym czy będzie nam dane cieszyć się własnymi zbiorami. Każdy, kto poważnie myśli o udanych plonach tego warzywa winien być do tego przygotowany, by nie działać w obliczu zagrożenia jak strażak. Ustalmy zatem plan działania.
A. Należy się zaopatrzyć w środki ochrony już teraz, bo z doświadczenia wiem, że w okresie zagrożenia chorobami nabycie odpowiednich środków jest trudne o ile nie niemożliwe. Co powinno znaleźć się w zestawie ? Przede wszystkim jeden ze środków interwencyjnych ale z grupy systemicznych tj. Mildex 711,9 WG lub Infinito 687,5 SC. Z braku tych preparatów można zastępczo zakupić Revus 250 SC. Są to środki podstawowe. Nazwijmy je środkami grupy I .Ponieważ wiadomo, że nie należy stosować tylko jednego środka potrzebujemy jeszcze co najmniej jeden środek naprzemienny. Najlepiej by był to jeden z preparatów zawierający cymoksanil. Preparaty te działają na zoospory zarazy ziemniaczanej tj tzw zarodniki pływkowe najgrożniejszą formę zarodników tej choroby. jednocześnie preparaty te zwalczają szarą pleśń i dlatego powinny byc zastosowane jako drugi oprysk/ w gruncie/ wtedy, gdy krzaki pomidorów są już zwarte a tym samym wysoce podatne na szara pleśń. Te preparaty to Curzate M 72,5 WP, Tanos 50 WG. Helm-Cymi 72,5 WP/ to są najbardziej dostępne/. Nazwijmy je środkami grupy II. Musimy dysponować jeszcze jednym preparatem z grupy wgłębnych, który użyjemy do kolejnego oprysku ale tylko wtedy gdy pogoda będzie niesprzyjająca/ częste deszcze przy aktywnym komunikacie PIORIN/. Te preparaty to Acrobat MZ69 WG lub Ridomil Gold 67,8 WG
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Karolcia pisze:Głowy tych pomidorów są seledynowe,żółte aż do koloru kremowego w niektórych miejscach.
Uzupełnij mikroskładniki, zrób oprysk nawozem z mikroelementami i obserwuj objawy.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Dziękuję bardzo za wszystkie wskazówki.
Pozdrawiam Magda :wit
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Dziś zrobiłam oprysk Mildexem i chyba zrobiłam to w ostatniej chwili. Na trzech krzakach były takie liście

Obrazek

Ponieważ miałam do czynienia tylko raz z ZZ to nie do końca jestem pewna czy to wizyta Królowej?
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heroldowie z PIORIN już dawno głosili przybycie Królowej. Ale miedzianem JKM Zarazę? Nie uchodzi :wink: .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”