Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Marconi_exe Dzięki, to chyba właśnie to, co dostałam od sąsiadki
Pozdrawiam Lucyna
Mam letnią żółtą odmianę i jest super słodka ale łapie szybko grzyba na owocach. Bristol potwierdzam, że super w smaku.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Letnie odmiany malin generalnie mają tendencję do łapania chorób grzybowych, zwłaszcza przy takiej pogodzie, jaką mamy obecnie - pada i jest ciepło, ze względu na duże zagęszczenie szpaleru, bo obok owocujących pędów dwuletnich rosną pędy jednoroczne - o tej porze roku osiągające już całkiem spore rozmiary. Można spróbować przerzedzać szpaler od dołu, wycinając najsłabsze pędy jednoroczne, ewentualnie wycinając na dole pędów liście. Poza tym sadzimy odmiany o wczesnym terminie dojrzewania owoców, by jak najwcześniej powycinać stare pędy. Jednoroczne natomiast pryskamy po wycięciu starych pędów fungicydem. Skuteczny jest Zato.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Pomidek. Trochę ci zazdroszczę, że masz taką super malinę żółtą.
Moją pewnie wyrzucę . Ani słodka , ani smaczna.
Jeśli spróbujesz Glen Ample, albo Sokolicę, Radziejową lub Laszkę , to
na żółtą nawet spojrzeć się nie chce.
Moją pewnie wyrzucę . Ani słodka , ani smaczna.
Jeśli spróbujesz Glen Ample, albo Sokolicę, Radziejową lub Laszkę , to
na żółtą nawet spojrzeć się nie chce.
-
- 100p
- Od: 29 maja 2008, o 12:27
Witam, właśnie wycięłam dwuletnie pędy moich malin, które skończyły owocowanie. Niestety z powodu braku opadów pędy, które wyrosły od wiosny są dość niskie. Ostatnio trochę padało i mam pytanie - czy mogę jeszcze zastosować nawóz z azotem np. azofoskę, żeby te młode pędy zdążyły przed zimą trochę podrosnąć ?
Pozdrawiam, Małgorzata
gazela może masz saletrzak? Moim zdaniem byłby lepszy do podlania (ok. 0,5% roztwór). Azofoska ma dużo potasu, nie wiem czy teraz w lipcu to byłby dobry wybór.
A czy kristanolem zielonym mogę podlać letnie maliny? NPK 18-18-18
Moje pozne maliny maja ok 1,5m, nawozic je jeszcze?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja Polka i Polana (po lewej), również winorośl i drzewka owocowe, jest przysmakiem dla ogrodnicy niszczylistki. Wcześniej opryskiwalam na tego gada, teraz już nie można, pojawiają się już pierwsze dojrzałe malinki. Ale mam zapachowe trzy pułapki , są dosyć skuteczne, zwabiły już chyba setki tego szkodnika.
Pozdrawiam! Gienia.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przyjmuje się , że azotem nawozi się najpóźniej do końca lipca.Pomidek pisze:A czy kristanolem zielonym mogę podlać letnie maliny? NPK 18-18-18
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lip 2017, o 16:26
Dzień dobry
Późną wiosną zostałam właścicielką działki ROD.
Mam na niej pomieszanie z poplątaniem.
Za altaną znajdują się krzaki malin, pomiędzy którymi rosną poziomki, konwalie, lubczyk, jakieś kwiaty i chwasty oraz samosiejki drzewek owocowych (ok.1,5m wysokości). Oprócz koszenia na jesień chyba nic z tym kawałkiem działki nie było robione od kilku lat.
Chciałabym doprowadzić to do porządku, muszę wszystko przekopać, oczyścić, wybrać to, co ma zostać i na nowo posadzić. Problem w tym, że przesadzać powinnam dopiero jesienią, a ja mam czas na kopanie teraz, przez ok. 2 tygodnie.
Czy mogę wykopać teraz maliny i je z powrotem posadzić? Maliny jeszcze owocują, ale słabo w tym gąszczu. A może wykopać i zadołować, a posadzić jesienią. Czy lepiej nie nastawiać się że coś z nich będzie i pomyśleć o nowych sadzonkach?
Późną wiosną zostałam właścicielką działki ROD.
Mam na niej pomieszanie z poplątaniem.
Za altaną znajdują się krzaki malin, pomiędzy którymi rosną poziomki, konwalie, lubczyk, jakieś kwiaty i chwasty oraz samosiejki drzewek owocowych (ok.1,5m wysokości). Oprócz koszenia na jesień chyba nic z tym kawałkiem działki nie było robione od kilku lat.
Chciałabym doprowadzić to do porządku, muszę wszystko przekopać, oczyścić, wybrać to, co ma zostać i na nowo posadzić. Problem w tym, że przesadzać powinnam dopiero jesienią, a ja mam czas na kopanie teraz, przez ok. 2 tygodnie.
Czy mogę wykopać teraz maliny i je z powrotem posadzić? Maliny jeszcze owocują, ale słabo w tym gąszczu. A może wykopać i zadołować, a posadzić jesienią. Czy lepiej nie nastawiać się że coś z nich będzie i pomyśleć o nowych sadzonkach?
Aatena a jaką będziesz mieć pogodę przez najbliższe dni? nie obraź się, ale to co teraz chcesz zrobić to głupota. Przynajmniej przeczekaj upały, poza tym nowe sadzonki w porównaniu do tego co już masz to hm...będziesz żałować
A czy wiesz jaki to są maliny? tradycyjne czy powtarzające?
A czy wiesz jaki to są maliny? tradycyjne czy powtarzające?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lip 2017, o 16:26
Dzięki Pelikano
Pogoda: bezdeszczowo w najbliższe dni. Jeszcze jutro upał do 35 stopni, potem trochę chłodniej.
Czyli czekam na większe ochłodzenie, ale czy to jedyna przeszkoda?
Przejrzałam zdjęcia, które zrobiłam przed kupnem działki i nie były krzaki przycinane. Pamiętam, że suche badyle łamałam.
Dziś u sąsiadów zza płotu zauważyłam, że zostały tylko młode, wysokie pędy, te które w tym roku nie owocowały. Pewnie część mam takiej samej odmiany, ale u mnie są różne krzewy, niektóre ponad dwa metry, inne, pojedyncze krzaki w różnych miejscach działki niższe, tak ok. 0,5 - max. 1m.
Pogoda: bezdeszczowo w najbliższe dni. Jeszcze jutro upał do 35 stopni, potem trochę chłodniej.
Czyli czekam na większe ochłodzenie, ale czy to jedyna przeszkoda?
Przejrzałam zdjęcia, które zrobiłam przed kupnem działki i nie były krzaki przycinane. Pamiętam, że suche badyle łamałam.
Dziś u sąsiadów zza płotu zauważyłam, że zostały tylko młode, wysokie pędy, te które w tym roku nie owocowały. Pewnie część mam takiej samej odmiany, ale u mnie są różne krzewy, niektóre ponad dwa metry, inne, pojedyncze krzaki w różnych miejscach działki niższe, tak ok. 0,5 - max. 1m.