Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, piękna - kiedy moja taka będzie? buuu
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: Ale okaz
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35

Post »

Witam. świeżak jestem.
Zakochałam się w tej roślince, planuję ją zamówić. Możecie kogoś polecić. Mam parę propozycji na allegro ale wolałabym kogoś poleconego od Was.
hjtgjghjh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lut 2009, o 00:30

Post »

nie umiem sobie poradzić... wykiełkowały mi 3 nasiona, więc wsadziłam je poziomo na głębokość ok 0,5cm, pilnując, by miały wilgotno, ale nie mokro. odkopuję je po 2 dniach i co widzę? nic.... co robię źle?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

hjtgjghjh wymieszaj ziemię dla kaktusów z piaskiem i drobnym żwirkiem w proporcjach 1:1:2 (ziemia:piasek:żwirek) nasyp w doniczkę nie większą w średnicy jak 8 cm na ziemi połóż nasionko przysyp ok 3 mm warstwą mieszanki i tylko zraszaj powierzchnię ziemi co cztery dni. :wink:
hjtgjghjh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lut 2009, o 00:30

Post »

mam nadzieję, że nie bez powodu masz taki nick, czarodzieju :)
zrobiłam jak napisałeś, mam nadzieję, że tym razem coś zacznie się dziać. mam jeszcze jedno pytanie: ktoś wspominał o przykrywaniu roślinek folią - od razu czy dopiero po jakimś czasie? ja na razie trzymam swoją prawie-roślinkę na parapecie, gdzie ma i światło (o ile nie ma chmur) i ciepło.
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p

Post »

Folie można stosować od razu, zdjąć ją należy po pokazaniu się 1szych listków, przed tym powinno się stopniowo przyzwyczajać roślinę do otoczenia robiąc dziurki w folii.
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 22:56

Post »

karpku, gratuluję młodych sieweczek! :)

katarinko, oniemiałam na widok Twej kwitnącej różyczki! :shock:
Piszesz, że kwitła skromnie, myślę, że spowodowane było to zbyt krótkim okresem spoczynku - gdyby był odpowiednio długi, kwiatuszków byłoby proporcjonalnie więcej.
Ale co tam, różyczka z dwoma kwiatuchami i tak jest wystarczająco oszałamiająca! ;:97

DorkaWS, wydaje mi się, że wyniesienie Adenium na balkon pomoże w zakwitnięciu. Oczywiście, trzeba to robić etapami, by roślinki nie poparzyło słońce. A pamiętasz o zapewnieniu jej okresu spoczynku?

Oto moje maleństwa, już nie mogą doczekać się wiosny:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
:)
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Piękności! I jakie duże! :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Oczywiście Ameryki nie odkryję - ale dla mnie to nowość. Na Allegro pokazały się nasiona (oprócz "naszych", o których tutaj mówimy o biało-czerwonych kwiatach) także całe czerwone i całe białe (oczywiście kwiaty). Jakie są Wasze opinie i co o tych odmianach myślicie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p

Post »

Ostatnio wyczytałam, iż ten imponujący kaudex uzyskuje się poprzez stopniowe odsłanianie korzeni, które można samemu kształtować.
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p

Post »

Ostatnio wyczytałam, iż ten imponujący kaudex uzyskuje się poprzez stopniowe odsłanianie korzeni, które można samemu kształtować( hmm nie wiem czy to nowe odkrycie czy nie:P).
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

To prawda, ale odsłanianie trzeba robić umiejętnie, a nie wszystko od razu "na wierzch" :) . Np. fockea edulis rośnie bardzo szybko i takie odsłanianie pobudza kaudex do rozrostu.
A z tym samodzielnym kształtowaniem korzeni to raczej jest tak, że wykorzystuje się naturalne ukształtowanie, ale w granicach rozsądku, żeby w końcu ich nie połamać :D .
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”