Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
mam nadzieję, że nie bez powodu masz taki nick, czarodzieju
zrobiłam jak napisałeś, mam nadzieję, że tym razem coś zacznie się dziać. mam jeszcze jedno pytanie: ktoś wspominał o przykrywaniu roślinek folią - od razu czy dopiero po jakimś czasie? ja na razie trzymam swoją prawie-roślinkę na parapecie, gdzie ma i światło (o ile nie ma chmur) i ciepło.
zrobiłam jak napisałeś, mam nadzieję, że tym razem coś zacznie się dziać. mam jeszcze jedno pytanie: ktoś wspominał o przykrywaniu roślinek folią - od razu czy dopiero po jakimś czasie? ja na razie trzymam swoją prawie-roślinkę na parapecie, gdzie ma i światło (o ile nie ma chmur) i ciepło.
- rastharsis
- 200p
- Od: 20 sie 2008, o 22:56
karpku, gratuluję młodych sieweczek!
katarinko, oniemiałam na widok Twej kwitnącej różyczki!
Piszesz, że kwitła skromnie, myślę, że spowodowane było to zbyt krótkim okresem spoczynku - gdyby był odpowiednio długi, kwiatuszków byłoby proporcjonalnie więcej.
Ale co tam, różyczka z dwoma kwiatuchami i tak jest wystarczająco oszałamiająca!
DorkaWS, wydaje mi się, że wyniesienie Adenium na balkon pomoże w zakwitnięciu. Oczywiście, trzeba to robić etapami, by roślinki nie poparzyło słońce. A pamiętasz o zapewnieniu jej okresu spoczynku?
Oto moje maleństwa, już nie mogą doczekać się wiosny:
katarinko, oniemiałam na widok Twej kwitnącej różyczki!
Piszesz, że kwitła skromnie, myślę, że spowodowane było to zbyt krótkim okresem spoczynku - gdyby był odpowiednio długi, kwiatuszków byłoby proporcjonalnie więcej.
Ale co tam, różyczka z dwoma kwiatuchami i tak jest wystarczająco oszałamiająca!
DorkaWS, wydaje mi się, że wyniesienie Adenium na balkon pomoże w zakwitnięciu. Oczywiście, trzeba to robić etapami, by roślinki nie poparzyło słońce. A pamiętasz o zapewnieniu jej okresu spoczynku?
Oto moje maleństwa, już nie mogą doczekać się wiosny:
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście Ameryki nie odkryję - ale dla mnie to nowość. Na Allegro pokazały się nasiona (oprócz "naszych", o których tutaj mówimy o biało-czerwonych kwiatach) także całe czerwone i całe białe (oczywiście kwiaty). Jakie są Wasze opinie i co o tych odmianach myślicie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To prawda, ale odsłanianie trzeba robić umiejętnie, a nie wszystko od razu "na wierzch" . Np. fockea edulis rośnie bardzo szybko i takie odsłanianie pobudza kaudex do rozrostu.
A z tym samodzielnym kształtowaniem korzeni to raczej jest tak, że wykorzystuje się naturalne ukształtowanie, ale w granicach rozsądku, żeby w końcu ich nie połamać .
A z tym samodzielnym kształtowaniem korzeni to raczej jest tak, że wykorzystuje się naturalne ukształtowanie, ale w granicach rozsądku, żeby w końcu ich nie połamać .