Drzewa owocowe - cięcie Cz.I
Re: Drzewa owocowe - cięcie
pomologu bardzo dziękuję! W imieniu swoim i nieokaleczonej śliwy:). Tak mi się właśnie wydawało, że te 3 konary są tam w jakimś celu. Przerzedzę tylko ilość owoców, żeby się gałęzie nie połamały i delikatnie spróbuję wyrównać konary. Dziękuję raz jeszcze!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kwestia podjęcia decyzji - i tyle. Biorąc pod uwagę cenę nowego drzewka i jednocześnie kłopoty i czas potrzebny na wyprowadzenie tego uszkodzonego - najczęściej nie ma to sensu. Po pierwsze takie drzewko będzie trzeba inaczej pielegnować, nawozić, chronić przed zwierzyną, po drugie - realnie wzrasta mozliwość przemarznięcia podczas zimy, po trzecie w końcu - patrząc na te drzewka na zdjęciu... zanim zaczną owocować pewnie zebralibyśmy rok, dwa wcześniej owoce z nowo posadzonych drzewek dwuletnich z uformowaną koronką ("knip-baum"). I choroby kory i drewna... nekrozy (szczególnie na tak małej wysokości) są trudne do leczenia... ja osobiście od razu zastąpiłbym te drzewka nowymi - chyba, że chodziło by o jakąś niepowtarzalną, niemożliwą do zdobycia odmianę. Ale i wtedy prawdopodobnie starałbym się utrzymać i prowadzić te egzemplarze jedynie po to, żeby pozyskać z nich zrazy czy oczka i rozmnożyć ponownie.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Witam!romekp pisze:Witajcie drodzy Forumowicze!
Poszukuję informacji na temat; jak ciąć jabłonie odmiany Rubin i jej sport Bohemia, aby się rozgałęziały i dobrze owocowały. Czy letnie cięcie jest wskazane?
Pozdrawiam serecznie. romekp
Wracam do mojego pytania w obawie że mogło zginąć w masie poruszanych problemów. Gdyby ktoś znał odpowiedź na dręczące mnie pytanie, proszę o odpowiedź
-
Może nie tyle umknęło - co odpowiedź nie jest tak prosta i jednoznaczna. 'Rubin' i jego sporty (m.in. 'Bohemia') owocują na końcach długopędów i 2-letnich przyrostach. Dlatego tak ważne jest umiejętne przeprowadzenie formowania korony od samego początku, od posadzenia drzew. Musimy dążyć do zagęszczenia korony - jednocześnie mając na uwadze, że silne cięcie wywołuje u tej odmiany efekt odwrotny - ogołacanie się pędów. Pozytywny efekt można uzyskać przeprowadzając tzw. uszczykiwanie pędów (ograniczamy wzrost i pobudzamy drzewo do tworzenia paków kwiatowych). A w późniejszych latach - kiedy korona jest już uformowana, nie wykonujemy "mocnego" cięcia, a jedynie cięcie odmładzające, polegające na usuwaniu najstarszych, już nieowocujących konarów. Temat - rzeka i jednocześnie odmiany trudne do prowadzenia w uprawie amatorskiej.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Witam!
Dziękuję Pomologu za odpowiedź. Drzewko ma trzeci rok, wiosną lekko przyciąłem końcówki gałązek i drzewko wypuściło sporo bocznych przyrostów. Teraz są w fazie dosyć intensywnego wzrostu, jak rozumiem teraz należałoby uszczykiwać młode przyrosty?
Serdecznie pozdrawiam. romekp
Dziękuję Pomologu za odpowiedź. Drzewko ma trzeci rok, wiosną lekko przyciąłem końcówki gałązek i drzewko wypuściło sporo bocznych przyrostów. Teraz są w fazie dosyć intensywnego wzrostu, jak rozumiem teraz należałoby uszczykiwać młode przyrosty?
Serdecznie pozdrawiam. romekp
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 cze 2010, o 11:45
Witam serdecznie. Mam mały problemik. W tym roku przeprowadziliśmy się do domku, w którym mamy jedna wiśnię i zaniedbane dwie śliwy (jedna jest młoda, druga dużo starsza). Wiśnia ma jakieś 10 lat, z tego powodu, że nam zachorowała, musieliśmy ją ostro przyciachać (do tego stopnia, że pozostawały same kikuty, gdzie, niegdzie zaczątki młodych pędów). Drzewko od lat nie było przycinane, gałęzie rosły jak sobie chciały. Z wiśnią jak i śliwami chciałabym zrobić porządek, poprzycinać, poprzerzedzać i doprowadzić je do "normalnego wyglądu". Nie wiem natomiast jak się za to zabrać. Szukałam informacji na necie, ale przeważnie informacje są odnośnie bardzo młodych drzewek, a nie starych i po chorobie. Nie chcę za bardzo stracić wiśni bo ma wspaniałe owoce, ale też nie chcę by sterczało tyle kikutów. Nie wiem co muszę jeszcze uciachać, co powinnam zostawić. Ze śliwami to samo Wieczorem postaram się umieścić zdjęcia tych nieszczęsnych drzewek. Mam nadzieję, że będę mogła liczyć na Wasze wsparcie i pomoc z uporaniem się z przycinkami .
-
Zdjęcia będą bardzo dużą pomocą... bez nich w ogóle trudno cokolwiek doradzić
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 cze 2010, o 11:45
Oto zdjęcia drzewek. W razie problemów zdjęcia znajdziecie na moim chomiku : kaori_007.
Wiśnia :
Młoda jeszcze śliwa :
Stara śliwa :
Mamy jeszcze czereśnie, ale niestety nadaje się ona tylko do wycinki. Raczycho ją skrupulatnie wykańczało przez lata, aż przyszedł jej kres
Wiśnia :
Młoda jeszcze śliwa :
Stara śliwa :
Mamy jeszcze czereśnie, ale niestety nadaje się ona tylko do wycinki. Raczycho ją skrupulatnie wykańczało przez lata, aż przyszedł jej kres
-
- 200p
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
W żadnym sklepie ogrodniczym nie mogę dostać maści Funaben ani Funaben Eco. Wszędzie mówią że został wycofany.
Proponują mi w zamian maść ogrodniczą o nazwie Eko-Derma. Wszyscy sprzedawcy mówią że jest to zamiast Funabenu i że jest to to samo. Co wy na to?
W żadnym sklepie ogrodniczym nie mogę dostać maści Funaben ani Funaben Eco. Wszędzie mówią że został wycofany.
Proponują mi w zamian maść ogrodniczą o nazwie Eko-Derma. Wszyscy sprzedawcy mówią że jest to zamiast Funabenu i że jest to to samo. Co wy na to?
-
Funaben Plus 03 PA to nowy środek w postaci pasty i ma rejestrację aż do 29 października 2019 roku. U nas jest dostępny bez problemu. Eko-derma to nie jest absolutnie to samo.PiotrekBe pisze:Witam
Pozdrawiam serdecznie
-
- 200p
Dzięki Pomologu za odpowiedź.
W takim razie do czego jest stosowana Eko-derma?
W takim razie do czego jest stosowana Eko-derma?
-
Też do zabezpieczania uszkodzeń kory - ale działa na zupełnie innej zasadzie. Tworzy elastyczną powłokę, przez którą nie przedostają się (a przynajmniej nie powinny patogeny). Już gdzieś było o tym na forum i na temat skuteczności tego produktu również. Jeżeli więc, dajmy na to, uszkodzisz mechanicznie część zewnętrzną kory i powstała rana jest świeża, nowa i czysta - w zasadzie nie widzę przeciwwskazań do stosowania tego preparatu. Jeżeli jednak masz już do czynienia z infekcją lub chcesz mieć pewność zabezpieczenia drzewek przed chorobami kory i drewna należy zastosować pasty zawierające chemiczne substancje aktywne.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- 200p
Dziękuję jeszcze raz za wyjaśnienie.
Pociągnę dalej ten temat. Czy Funaben Eco i Funaben Plus 03 PA różnią się tylko inną substancją aktywną?
W takim razie jeśli miał bym wybór to który jest lepszy, do zabezpieczenia młodych drzewek po cięciu?
Pociągnę dalej ten temat. Czy Funaben Eco i Funaben Plus 03 PA różnią się tylko inną substancją aktywną?
W takim razie jeśli miał bym wybór to który jest lepszy, do zabezpieczenia młodych drzewek po cięciu?