Choroby i szkodniki Rododendrona

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
Zablokowany
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

jeśli już muszą tam rosnąć to koniecznie wymień im ziemię, wystarczy miejscowo, domyślam się że to będzie kłopotliwe, ale na czuja to pH ziemi jest już wysokie, do tego nawozisz i stąd kłopoty, ta betonowa donica mogła zrobić swoje (rh nie tolerują wapienia) i pewnie do tej pory nie wymieniałaś ziemi,
mieszankę ziemi najlepiej zrób sama i dosyp do niej siarki i wymieszaj, i kup pehametr, wystarczy Helliga, ciężko będzie utzrymać pH na niskim poziomie, ale po wymianie na jakieś 2,3 lata starczy
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chory Rododendron

Post »

chciałabym pokazać zdjęcia rh , którym "coś dolega" - przynajmniej tak sądzi właścieciel. Rh zostały w tym roku przesadzone. Wykopano im dołki z ziemią i kwaśnym torfem. Stanowisko od wschodu, przy ścianie domu. Słońce od rana do wczesnego popołudnia, niestety. Co im dolega ?

W sumie, jak je oglądałam nie wyglądały jakoś tragicznie, zrzucanie części liści na zimę też jest zjawiskiem normalnym... ale rzućcie okiem...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek liść na zewnątrz
Obrazek liść od wewnątrz

Niektóre krzaki mają takie marmurkowe liście.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Faktycznie coś im dolega czy właściciel może spać spokojnie ?
Awatar użytkownika
Milosz-s
200p
200p
Od: 29 maja 2007, o 16:27

Post »

Marmurkowatość liści jest objawem chlorozy (braku chlorofilu).
Fizjologiczne zrzucanie liści poprzedza ich żółknięcie, czasem czerwienienie. Te plamy to zakłócenie w pobieraniu składników pokarmowych, które może być skutkiem przesadzenia. Czy był dawany jakiś nawóz ? Zawsze lepiej nic nie dawać, niż przenawozić, tym bardziej że pora roku niesprzyjająca. Zimą rh znacznie zwalnia, więc i proces powinien wyhamować. Poczekałbym do wiosny.
Ogólnie krzewy dorodne, przygotowane do obfitego kwitnienia w przyszłym roku.
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Miłoszu za odpowiedź. To duża ulga, że rh nie podłapały jakiegoś paskudztwa (choroby).
Po przesadzeniu rh nie były nawożone. Raczej dano im czas na przyzwyczajenie się do nowego miejsca. Czyli wiosną trzeba zadbac o właściwe pH (żeby nie było kłopotów z pobieraniem składników pokarmowych), nawieźć i sprawdzać ich stan po tych zabiegach, tak ? A co z tą chlorozą ? Jak sobie z tym poradzić ?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Re: Co dolega mojemu rododentronowi?

Post »

I podlewaj regularnie wodą zakwaszaną, jak to zrobić dowiesz się czytając ten wątek:
- Czym zakwasić wodę do podlewania?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Milosz-s
200p
200p

Post »

Ave pisze:.... nawieźć i sprawdzać ich stan ....
Pamiętaj że zawsze lepiej dać za mało nawozu niż przenawozić. Pisząc o zakłóceniach pobierania składników pokarmowych nie miałem na myśli ich braku, a raczej zakłócenie osmozy. Na dobrą sprawę rh może dobrze rosnąć bez nawożenia. Wystarczą mu produkty rozpadu materii organicznej z podłoża. Oczywiście jak Sama wiesz pH to podstawa.
Na chlorozę oprysk chelatem żelazowym. Ja używam Mikrovit Fe.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Miłoszu :) Nareszcie mam jakąś konkretną nazwę tego chelatu - bo jak pytałam w sklepach o chelat to sprzedawcy na ogół robili tak :shock:
Awatar użytkownika
Milosz-s
200p
200p

Post »

Jeszcze jedna uwaga - co przeoczyłem ; :oops: : Podsyp trochę siarczanem magnezu - one to lubią i będą Ci wdzięczne ;:180
qbav
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 gru 2009, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie, a co moze dolegac teu ?
Umiera mi juz drugi rododendron z takimi samymi objawiami
Wszystkie nowe pąki, po zimie sa uschniete, a na jesieni mlode liscie przebarwiaja sie
Fotki ponizej
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z gory dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Dałabym dolomitu ( wapń+magnez), garść pod krzew i opryski interwencyjne
( siarczan potasu+ magnezu+ chlorozie STOP).
Na zimę - okład z obornika i kory, żeby nawieźć, osłonić i wyrównać poziom substancji pokarmowych na wiosnę.
Deformacja młodych liści,zamieranie wierzchołków i paków kwiatowych ,
to klasyczne objawy niedoborów wapniowych ale i niedoborów miedziowych - mikroelementów.

Jakie jest pH gleby?
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Haniu,obawiałabym się dać dolomit pod różaneczniki,zdecydowanie po kwitnieniu podsypuje się troche gipsu,który nie podwyższa pH gleby.
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
qbav
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

nie wiem dokladnie jakie jest pH, musilanym kupic jakies urzadzenie do pomiaru.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Dolomitu nie daje się pod różaneczniki .Natomiast deformacja młodych liści,zamieranie wierzchołków i pąków kwiatowych ,
to faktycznie objawy niedoborów mikroelementów.
Tymczasem z chorymi krzewami nie rób nic.Może jedynie wyściółkuj podłoże(jak radzi Hanka) ,żeby nie przemarzły , bo to osłabionym roślinom może dodatkowo zaszkodzić. Poczekaj do wiosny, zgrab opadłe , usuń i poobrywaj pozostałe uszkodzone liście. Następnie , gdy temperatury dobowe będą > niż 12-15st.C wykonaj 2-3 krotnie opryski preparatami grzybobójczymi - naprzemiennie. Wczesną wiosną rośliny najpierw obficie podlej , potem zasil . Polecam kompostowany obornik(lub kompost granulowany) i nawóz zakwaszający do rododendronów.Dolistnie oprysk helatem żelaza ,bo widać tam początki chlorozy.
Powinnaś też koniecznie sprawdzić odczyn pH gleby, bowiem jeśli jest na granicy 6 lub wyższy to i tak rododendron nie będzie pobierał z gleby mikroelementów.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

czy ten rh kupiłaś i posadziłaś wiosną i jesienią on tak wglądał?
qbav
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

tak kupiony i posadzony byl późna wiosna i na poczatku jesieni mozna bylo zobserwowac powyzsze objawy
Dzis okryty zostal agrowloknina i dorzuce jeszcze cos na sciolke aby przezimowal w spokoju...

W zeszlym roku w tym samym miejscu rosl inny rh i na jesieni dokladnie dostal tych smych objawow, zimy nie przetrwal, wszystkie mloda paki zeschly, ponad polowa lisci odpadla, po usunieciu strego rh, poglebilem dolaek, dosypalem nowego kwasnego torfu i po 4-5 mcach pojawily sie te samr objawy co przy poprzednim
Zablokowany

Wróć do „Rhododendrony i azalie”