Kawon (arbuz) - część 11
Re: Kawon (arbuz) - część 11
W jakiej proporcji pryskacie szczepione arbuzy topsinem na grzyba? 100ml/?
Dzien dobry
Ja mam takie pytanko bo po raz pierwszy posadzilem sobie arbuza. I tak mam je dalej w domku a widze ze juz zawiazały im sie kwiatuszki kiedy mam je wysadzic do gruntu ??
Dziekuje za porady
Ja mam takie pytanko bo po raz pierwszy posadzilem sobie arbuza. I tak mam je dalej w domku a widze ze juz zawiazały im sie kwiatuszki kiedy mam je wysadzic do gruntu ??
Dziekuje za porady

- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W drugiej połowie maja tak aby było pewne, że nie będzie przymrozków i gleba się ogrzeje.
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Ludzie czy Wy naprawdę jesteście tacy niecierpliwi czy nie czujecie pogody?aitec pisze:Dzien dobry
Dziekuje za porady
Zobaczcie co u mnie dziś jest za oknem minuta temu robione zdjęcie

Śnieg sypie od dwóch godzin a na noc zapowiadają do -4 przy gruncie.

Ja nie mam szans gdyby cokolwiek wysadził do gruntu.
A sypie tak mocno jak w środku zimy.

Przeklęte Bieszczady!

Całą rosadę mi szlag trafi bo już jest pod śniegiem.
Witam, jestem Adam.
- Krzysztof_18
- 200p
Ciekawy widok
U Nas zapowiadali przymrozek więc ja ogórek zakryłem włókniną, kiwi powkładałem do pokrowców żeby się uchronić jednak przymrozku nie było ale blisko 0 stopni było na szczęście z arbuzami dopiero w drugiej połowie maja lecę do gruntu
Niestety mam mały problem bo druga sadzonka mi się położyła odpoczywać ;/ tylko nie wstaje i nie wiem co jest przyczyną ;/ Może brakuje jej jakiś środków odżywczych nawozić czymś ??

Niestety mam mały problem bo druga sadzonka mi się położyła odpoczywać ;/ tylko nie wstaje i nie wiem co jest przyczyną ;/ Może brakuje jej jakiś środków odżywczych nawozić czymś ??
Witam
. W tym roku zamierzam pierwszy raz hodować arbuzy. I mam pytanie, czy moje roślinki (siane 15 kwietnia) mogę wynieść do foliaka(temperatura min. 10'c w nocy). Czy wynosić i wnosić na noc żeby się zahartowały. Teraz stoją na południowym oknie i wyglądają tak:

Pozdrawiam. Wiola
- Krzysztof_18
- 200p
Zabierać na noc 10stopni to trochę mało.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja co roku produkuję rozsadę w foliaku. Po wykiełkowaniu wynoszę i są tam aż do wysadzenia. Na noc oczywiście zabezpieczam podwójną warstwą włókniny i zapalam znicze.
Wokan, nadal stosujesz kristalony? Zamierzam zamówić, chyba zielony i pomarańczowy. Podpowiedział byś coś, jak stosować?
pozdrawiam serdecznie
pozdrawiam serdecznie

Dziękuję za podpowiedź. Chyba będę je jednak zabierać wieczorem do domu, dużo ich nie mam. A proszę mi jeszcze powiedzieć, czy wizualnie wyglądają dobrze te arbuzy, czy nie są za bardzo wyciągnięte?
Pozdrawiam. Wiola
- Krzysztof_18
- 200p
Na moje oko wyglądają bardzo dobrze i niedługo będą mogły wylądować w glebietaWiola pisze:Dziękuję za podpowiedź. Chyba będę je jednak zabierać wieczorem do domu, dużo ich nie mam. A proszę mi jeszcze powiedzieć, czy wizualnie wyglądają dobrze te arbuzy, czy nie są za bardzo wyciągnięte?

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Tak, stosuję. Mam zielony, pomarańczowy i żółty.Tomaszeg pisze:Wokan, nadal stosujesz kristalony? Zamierzam zamówić, chyba zielony i pomarańczowy. Podpowiedział byś coś, jak stosować?
pozdrawiam serdecznie
Żółty na ukorzenianie, zielony na wzrost masy zielonej, pomarańczowy na kwitnienie i owocowanie.
Dawkowanie masz na opakowaniu.
Jak na okienną rozsadę wyglądają całkiem przyzwoicietaWiola pisze:A proszę mi jeszcze powiedzieć, czy wizualnie wyglądają dobrze te arbuzy, czy nie są za bardzo wyciągnięte?

Zapowiadają zimnych ogrodników i jeszcze Zośkę na deser. Trzymajcie rozsady w domu bo to nie pogoda na sadzenie arbuzów.
Może i dobrze, że mi pierwsza tura szczepień nie wyszła bo nie wiem gdzie bym trzymał 70 kubków

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ja tak myślę, że jak będzie miało być tak zimno, to moje arbuzy też będę ewakuować do kotłowni. Będzie trochę noszenia, albo zabiorę tylko część, a resztę zostawię i zobaczymy czy przetrwają 

- Krzysztof_18
- 200p
wokan podpowiedz dlaczego 2 sztuki mi się położyły ?? Masz duże doświadczenie więc pewnie wiesz co może być przyczyną ?? Podpowiedz również proszę czy nawozić je i ewentualnie czym ??
Nachylenie mchu, ustawienie krów, kolor chmur i inne znaki na niebie i ziemi podpowiadają, że to będzie z niedzieli na poniedziałek. Sugeruje to też poniższy wykreswokan pisze:
Zapowiadają zimnych ogrodników i jeszcze Zośkę na deser. Trzymajcie rozsady w domu bo to nie pogoda na sadzenie arbuzów.
Może i dobrze, że mi pierwsza tura szczepień nie wyszła bo nie wiem gdzie bym trzymał 70 kubków![]()
![]()

Krzysiek