Malwa (Alcea rosea)- dyskusje ogólne
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malwy
Posadziłem dwa kłącza malwy pełnej żółtej. Malwa czarna ładnie przezimowała i już rośnie intensywnie. Jeszcze posieje malwę czarną bo mi się bardzo podoba.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomku, niemal to samo mogłabym napisać co ty
Dziś właśnie wysadziłam -wysianą w zeszłym roku malwę ( z tego co pamiętam, to chyba właśnie była pełna żółta). Do tego w zeszłym roku dokupiłam czarną, choć tak naprawdę ona jest bardzo ciemno bordowa -chyba ta ma właściwości lecznicze, ale poza tym jest piękna. Tej nie ruszałam od zeszłego roku i już widać odrosty. Kusi mnie by ją rozdzielić, ale nie chciałabym jej zniszczyć bo mam jedną,
Co roku wysiewają mi się jeszcze malwy różowe w różnych miejscach ogrodu, ale jeszcze ich nie widać. Najciekawsze jest to, że jak próbuję je rozsiać w konkretnym miejscu ogrodu, to nie wschodzą, a same jak się wysieją to rosną tak silnie jak chwast.

Dziś właśnie wysadziłam -wysianą w zeszłym roku malwę ( z tego co pamiętam, to chyba właśnie była pełna żółta). Do tego w zeszłym roku dokupiłam czarną, choć tak naprawdę ona jest bardzo ciemno bordowa -chyba ta ma właściwości lecznicze, ale poza tym jest piękna. Tej nie ruszałam od zeszłego roku i już widać odrosty. Kusi mnie by ją rozdzielić, ale nie chciałabym jej zniszczyć bo mam jedną,
Co roku wysiewają mi się jeszcze malwy różowe w różnych miejscach ogrodu, ale jeszcze ich nie widać. Najciekawsze jest to, że jak próbuję je rozsiać w konkretnym miejscu ogrodu, to nie wschodzą, a same jak się wysieją to rosną tak silnie jak chwast.
pozdrawiam Ewa
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
@ewikk77 Teraz bym nie dzielił jeśli masz 1 roślinę.
@apw81 40 cm do pół metra od ściany żeby nie brudziły i wycierały pod wpływem wiatru elewacji.
Akurat malwa to jedna z roślin które można uprawiać na zasadzie "rzuć, przydepnij i zapomnij"
.
@apw81 40 cm do pół metra od ściany żeby nie brudziły i wycierały pod wpływem wiatru elewacji.
Akurat malwa to jedna z roślin które można uprawiać na zasadzie "rzuć, przydepnij i zapomnij"

- Tomek-Warszawa
Moja malwa czarna to Nigra
Właśnie na tej malwie zauważyłem plamki. Co to może być

Właśnie na tej malwie zauważyłem plamki. Co to może być

- Tomek-Warszawa
Zerwałem już je mam nadzieje że to powstrzyma paskustwo.
Dzisiaj sobie kupiłem 2 sadzonki mały czarnej.

Dzisiaj sobie kupiłem 2 sadzonki mały czarnej.

- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No Mi też ta rdza zaatakowała malwy.
Praktycznie co roku mam ten problem
przeważnie zrywam i palę te liście ale zgadzam się z esony1 samym takim spaleniem nie powstrzyma się choroby,ale zakwitną Ci malwy.Mi bynajmniej kwitły tylko że prawie bez liści były... Jedynie oprysk pomoże na tą chorobę ale jaki? oj nie wiem sama jestem ciekawa.Albo może ktoś zna domowe metody na zwalczenie tej choroby?
Praktycznie co roku mam ten problem

- Tomek-Warszawa
Jest na to naturalny oprysk z czosnku
http://majawogrodzie.tvn.pl/187,Prepara ... orada.html

-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czosnek działa na wszystko , niezastąpiony dla człowieka , dla roślin i dla zwierząt . A czy mógłby ktoś wstawić foto młodej malwy z nasion? Wysiałam nasiona i jest pare młodych sadzonek ale nie jestem pewna czy to jest malwa?
Bożena
Witam
Mam pytanie do hodowców malw.. urządzam właśnie działkę w stylu "wiejskim" i koleżanka sprawiła mi niespodziankę - pojawiła się z siatką sadzonek malwy, które zakupiła u jakiejś babinki na targu...
sadzonki wyglądają tak:

Czy ktoś doświadczony umie określić wiek tej sadzonki? Nie wiem kiedy mogę ją wkopać do ogródka? Wysiewam również malwy z nasionek i na opakowaniu jest napisane żeby na miejsce stałe wysadzać we wrześniu, jednak ta sadzonka wydaje mi się dość sporawa - czy mogę ją wkopać już teraz w czerwcu??
Z góry dziękuję za pomoc
Mam pytanie do hodowców malw.. urządzam właśnie działkę w stylu "wiejskim" i koleżanka sprawiła mi niespodziankę - pojawiła się z siatką sadzonek malwy, które zakupiła u jakiejś babinki na targu...
sadzonki wyglądają tak:

Czy ktoś doświadczony umie określić wiek tej sadzonki? Nie wiem kiedy mogę ją wkopać do ogródka? Wysiewam również malwy z nasionek i na opakowaniu jest napisane żeby na miejsce stałe wysadzać we wrześniu, jednak ta sadzonka wydaje mi się dość sporawa - czy mogę ją wkopać już teraz w czerwcu??
Z góry dziękuję za pomoc

Kolory będą też niespodzianką bo 'babinka', która je sprzedawała twierdziła, że wysadzała je z różnych nasion i nie umiała powiedzieć jakie te sadzonki mają kolorki ;)kris11 pisze:Ja bym już wysadziła, w tym roku raczej nie zakwitnie, ale za rok....
ładna sadzoneczka, a kolor znasz?
Cały zakup w ogóle był dość spontaniczny - koleżanka natknęła się na te sadzonki na rynku i wiedząc, że przymierzam się do wysadzania malw z nasion - kupiła mi 10 sztuk sadzonek..
Natomiast z nasion wysadzam malwę czarną i różową, natknęłam się też na nasiona (Legutko) malwy "jednorocznej" - czy rzeczywiście istnieje jakaś odmiana malw, która jest jednoroczna?
Wow... to może pokaże się chociaż jeden kwiatek bo na razie działkę mam całkowicie "gołą"DorkaS-66 pisze:Moje wysiane w zeszłym roku właśnie tak wyglądają. Skoro wysiane w 2012, to liczę na kwiaty w tym sezonie!