Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie,przesadzanie)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie)

Post »

Orientacyjnie to wygląda, bo nie widzę z bliska gałązek. Na pewno, jak pisałem wcześniej usuwasz wpierw wszystkie suche, potem mniej więcej jak wygląda na zdjęciu - lewa strona jest dość wyciągnięta więc wymaga bardziej drastycznego cięcia.
Prawą wystarczy delikatnie podciąć w zasadzie same końcówki.

Obrazek

Dobrze po cięciu przez jakiś czas doświetlać dopóki dzień nie będzie dłuższy i nie będzie więcej słońca. To pobudzi do wyrastania nowych przyrostów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
klapouszek29
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 cze 2016, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie, potrzebuję porady bardziej doświadczonych z moimi dwoma dość młodymi fikusami, obydwa wyhodowalam z jednego listka, ukorzenione obydwa w wodzie w sloiczku, jak widać się przyjęły co bardzo cieszy moje oczy. Mają ok 2 lat, i bardzo rozrosły się na boki u samego dołu. Czy należy je jakoś przyciąć, czy zostawić z racji że jeszcze młode? Jezeli przyciąć, mógłby ktoś zaznaczyć jak? Bo nie za bardzo sama umiem je ogarnąć wizualnie. A może z dwóch zrobić jednego, widziałam wiele osób zaplata kilka łodyg w jedną, po czasie się zrastają. Co myślicie? :) Bardzo dziękuję za pomoc.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zostawić, ew. odciąć po 2 liście na każdej gałązce.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
klapouszek29
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 cze 2016, o 09:21

Post »

Dziękuję :)
adam2012
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 kwie 2020, o 12:11

Post »

Hej,

Od niedawna zostałem posiadaczem Fikusa Beniamina. Czy na tym etapie powinienem go jakoś przycinać, formować? Jak na razie rośnie bardzo ładnie i nie mam z nim żadnych problemów :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim ta miska nie nadaje się do uprawy roślin doniczkowych. Doniczka musi mieć odpływ!
Druga sprawa, te białe kamyki również do wywalenia. Kamyki na bazie dolomitu albo marmuru pod wpływem wody zmieniają pH podłoża na niekorzystny dla takich roślin, jak m.in. Fikusy.
To, że ładnie rośnie, należy określić jeszcze.

Przesadź do normalnej doniczki, a dopiero potem pomyśl o przycinaniu, które na tym etapie jest zbędne.
Do tego trzeba dodać nieprawidłowe stanowisko, które powinno być na parapecie, a nie stoliku z dala od okna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
adam2012
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 kwie 2020, o 12:11

Post »

Dzięki za odpowiedź. Muszę niestety kombinować z ustawieniem roślin, bo mam tylko okna dachowe i balkonowe w mieszkaniu (brak parapetów) - fikus akurat rośnie w salonie gdzie jest dużo światła, bo jest okno balkonowe i dachowe w tym pomieszczeniu, ok. 1,5 m od balkonowego. Jaka ziemia będzie najlepsza dla niego?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, ale trzeba dobierać rośliny pod kątem warunków, które możemy im zapewnić. A nie pod kątem, że dana roślina nam się podoba.
W dodatku jasno dla Ciebie, nie oznacza tak samo dla rośliny.
Fikusy potrzebują bardzo dużo światła, 1,5 od okna to za daleko zwłaszcza dla odmiany variegata.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak teraz przytnę mocno fikusa, mniej więcej o połowę to nic się nie stanie ?
Pozdrawiam Patryk
Awatar użytkownika
Smerfy
100p
100p
Od: 18 kwie 2020, o 14:13

Post »

O ile będzie miał liście na innych gałązkach to powinien przeżyć. Przycinanie musi być z głową.
To tak samo jak z tymi drzewami w miastach gdzie wycinają gałęzie i zostaje sam pień a potem jest zdziwienie że drzewo umarło.
MAGDA_ES
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2020, o 17:33

Post »

Witajcie :wit
Trzy dni temu kupiłam fikusa benjamina (chyba kinky?). Przesadziłam go do ziemi uniwersalnej wymieszanej z perlitem, dałam do nowej doniczki z odpływem. Stoi na parapecie okna południowo-wschodniego.
Zastanawiam się jak mam dalej postępować żeby roślinki nie zmarnować. Zależałoby mi na uzyskaniu pokroju drzewek o grubych pniach i gęstych koronach ( żeby nie powstały wyłysiałe długie badylki) - póki co pnie to trzy cieniutkie "patyczki".
Wiem już o obracaniu doniczki o 1[cm] codziennie i wiem że nie należy zmieniać stanowiska kwiatka.
Co zrobić żeby fikus przytył w pniach? Czym najlepiej nawozić fikusy?
Nieśmiało myślę też czy dałoby się go poprowadzić formie a'la bonsai?

Bardzo proszę o Wasze porady.

Pozdrawiam Serdecznie :D
Magda
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W kwestii formowania a'la Bonsai poczytaj tutaj:

viewtopic.php?f=19&t=14944&hilit=Bonsai

Jednak przede wszystkim doniczka wydaje się dużo za duża uwzględniając wielkość rośliny i pewnie bryły korzeniowej. Doniczka powinna większa od bryły korzeniowej o około 1,5 cm na średnicy.
Jeśli chodzi o zapewnienie grubszego pnia, trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Żeby korona była zwarta, trzeba przede wszystkim przez cały rok zapewnić jasne stanowisko na razie na parapecie co właśnie zrobiłaś. Dodatkowo w okresie wiosenno - letnim trzeba regularnie przycinać nowe przyrosty żeby pędy się rozgałęziały.
W okresie jesienno-zimowym ograniczyć włączanie grzejnika do minimum albo postawienie na tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem. To takie połowiczne rozwiązanie dopóki fikusy są jeszcze małe.
Nawóz mineralny do roślin zielonych.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Smerfy
100p
100p
Od: 18 kwie 2020, o 14:13

Post »

Mam fikusa benjaminka w rodzinnym domu więc niemam jak pokazać teraz zdjęcia bo mieszkam teraz u narzeczonego. Jeden w formie drzewka a drugi w formie bonsai. Mam je od mniej wiecej 20 lat. Tak tak dostałam małą sadzonkę gdy miałam około 12-13 lat. I te drzewko rośnie do dzisiaj.
Obecnie prowadzę nową sadzonkę w swoim nowym domu.
Powiem tak.
Pierwsze słyszę że drzewko należy obracać. Ja lata temu słyszałam wręcz odwrotnie, że benjaminek nie znosi zmian. Obracania, przenoszenia, chociażby z jednej strony parapetu na drugi.
Gdy je postawisz w jednym miejscu to tam powinien pozostać. Lubi światło. Nie znosi przeciągów. Nie znosi przelania ale i źle znosi przesuszenie.
Z benjaminkiem bywa tak, że co roku słyszę od znajomych, koleżanek czy ciotek że benjaminek znowu gubi liście. Po prostu nagle zaczynają żółknąć i bywa, że potrafi zgubić niemal połowę liści.
Wtedy ma się te ogołocone gałęzie.
Nie mam jak pokazać teraz swoich drzewek, ale moje gubiło liście tylko przez pierwsze lata. Od dawna tego nie robi.
Może dlatego że w okresie zimowym kaloryfer przy którym stoi drzewko jest przykryte grubym ręcznikiem.
Mama marudzi że mam je zabrać bo zajmuje połowę pokoju.

Odżywka oczywiście do roślin zielonych. Ja nawoziłam średnio raz w miesiącu.

Doniczka na twoim zdjęciu faktycznie ciut za duża. Roślina będzie ci owszem rosnąć ale nie będziesz mieć oczekiwanych grubych gałęzi i pnia. Będzie wiotkie. Benjaminka przesadzam gdy widzę że od dawna roślinka nie wypuściła żadnego nowego listka. Albo inaczej- wychodziło mi to mniej wiecej co 2-3 lata . Doniczka coraz większa ale z umiarem.

Bonsai ma dużo łatwiej bo w momencie gdy drzewko osiągnęło wysokość 30cm to przestałam przesadzać. Jedynie co 3 lata zmieniałam ziemię ale wielkość doniczki już pozostała.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mała uwaga.
Fikusy można obracać po to żeby korona rozwijała się równomiernie, ale nie można tego robić gwałtownie. Tzn. nie można nagle obrócić o 180 stopni, ale cyklicznie co jakiś czas delikatnie obrócić, mniej więcej o około 30 - 45 stopni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MAGDA_ES
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2020, o 17:33

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :D
:idea: Póki co mój plan na roślinkę wygląda następująco:
- zostaje w miejscu w którym jest (bo światło ok i brak przeciągów)
i w tej doniczce (żeby nie powodować większych stresów)
- stosowanie stopniowego subtelnego obracania wokół osi aby korona się zagęszczała równomiernie
- ostrożnie z podlewaniem żeby nie przesuszyć i nie przelać (+ równie ostrożnie z nawożeniem)
- póki co święty spokój dla zapewnienia aklimatyzacji rośliny
- przesadzanie do lepiej dobranej doniczki w przyszłym roku na wiosnę
- w tzw. międzyczasie dokształcenie się

Mam nadzieję będzie dobrze
Jeszcze raz Dziękuję ;:180

Pozdrawiam Serdecznie
Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”