Ostróżka ogrodowa (Delphinium elatum)
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ostróżka z nasion?
Ja też wysiałam zebrane przez siebie nasionka
Po kilku dniach zaczęły wschodzić.

- bogusia177
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Już posiane ,będę się bardzo cieszyć jak mi wzejdą i przeżyją .
Posiałam niebieskie ,białych nie mam a tak mi się podobają jak i różowe ,,
ale cóż wszystkiego mieć nie muszę ....

Posiałam niebieskie ,białych nie mam a tak mi się podobają jak i różowe ,,
ale cóż wszystkiego mieć nie muszę ....

ASK_anulla dziękuje za rady.Część ostróżek wysadziłam,reszta jeszcze w doniczkach,bo za mało miejsca w gruncie dla nich przygotowałam
emalia112 ja wysiewałam właśnie sklepowe nasiona i mam obecnie kilkadziesiąt sadzonek
Ale to może szczęście nowicjusza mi dopisało,bo w sumie wszystkie wysiane byliny bardzo ładnie mi powschodziły 

emalia112 ja wysiewałam właśnie sklepowe nasiona i mam obecnie kilkadziesiąt sadzonek

Pozdrawiam Amelia
W jakiej rozstawie sadzicie swoje sadzonki?
Wysiewalam po 2-3 nasiona do doniczki i większość wzeszła, czy powinnam usunąć te dodatkowe siewki, tak żeby było po 1?
Zauważyłam, że np.malwy, które rosły po 2 były sporo mniejsze od tych pojedynczych... ( w sumie to nie powinno to specjalnie dziwić)
Wysiewalam po 2-3 nasiona do doniczki i większość wzeszła, czy powinnam usunąć te dodatkowe siewki, tak żeby było po 1?
Zauważyłam, że np.malwy, które rosły po 2 były sporo mniejsze od tych pojedynczych... ( w sumie to nie powinno to specjalnie dziwić)
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie Waszym zdaniem jest najlepsze stanowisko dla ostróżki?
Pozdrawiam. Ania
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mille , siewki do doniczek 11 pikuje , po jednej , będą ładniejsze. Nadliczbowe można przepikować.
Najlepsze stanowisko słoneczne , ziemia żyzna przepuszczalna , wilgotna. W cieniu łapie mączniaka. Podlewam gnojówką z pokrzyw , zależnie od pogody co tydzień , dwa. Rozstawa , zależnie od wielkości odmiany 30-50 cm.
Najlepsze stanowisko słoneczne , ziemia żyzna przepuszczalna , wilgotna. W cieniu łapie mączniaka. Podlewam gnojówką z pokrzyw , zależnie od pogody co tydzień , dwa. Rozstawa , zależnie od wielkości odmiany 30-50 cm.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Dodam tylko, że ostróżki nie lubią kwaśnej gleby...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- biedronka52
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 18:36
Witam wszystkich.Piękne są te Wasze ostróżki takie kolorowe,a ja mam ostróżkę jednoroczną tylko ona się rozsiewa już parę lat,ale mam tylko jeden kolor .Może ktoś z as mainne kolory chętnie się wymienię.Pozdrawiam biedronka.
http://s8.postimg.org/usjmyb8px/DSC01114.jpg

http://s8.postimg.org/usjmyb8px/DSC01114.jpg
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Witajcie mam pytanie odnośnie ostróżki kupiłam w lipcu na wystawie kwiatów sprzedawca powiedział żeby się przyjęła to muszę ją ściąć tak do 4 listków i tak tez zrobiłam.Widać się przyjęła i puściła nowe pędy które już mają pąki .Jak mam ją zabezpieczyć na zimę i czy pozwolić jej znów zakwitnąć?Mam pierwszy raz taka ostróżkę bo te zwykłe to same się sieją. 

A ja wysiałem gdzieś w lipcu,i dobry miech temu wsadziłem do gruntu z parą liści.Zakwitną w przyszłym roku?
A tak jak czytam,to chyba za dużo i za gęsto...Bo takie malutkie miejsce zrobilem,gdzie posiałem malwy i ostróżki-odstęp maks 2 cm
A tak jak czytam,to chyba za dużo i za gęsto...Bo takie malutkie miejsce zrobilem,gdzie posiałem malwy i ostróżki-odstęp maks 2 cm

-
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Zakwitną na pewno , ale na wiosnę musisz je rozsadzić. Odległość 20 cm to minimum. Takie maluchy dobrze znoszą przesadzanie.
To jest tam taka eksperymentalna - mają być pikowana ze wzrostem.Porządna jest obok-najpierw przed pod płotem malwy,i potem one co 10 cm.
-
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Jak masz dużo siewek to pewnie, możesz eksperymentować, ale one by miały dużo kwiatów muszą mieć silną rozete, a ta musi mieć miejsce by się rozrosnąć. Moje ostróżki które rosną w towarzystwie krwawnika i pysznogłówki są bardzo marniutkie, mają po jednym, dwa kwiatostany. W takim samym wieku posadzone w pełnym słońcu bez konkurencji miała 8 kwiatostanów.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
U mnie ostróżki w zależności od odmiany zajmują od 30 do 90cm średnicy, a najstarsza ma dopiero trzy lata! Pozostałe to młodziaki! 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To masz olbrzymie kępy.