Roundup - jak działa,kiedy rozkłada się w ziemi,skutki jego działania itp

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Roundup - czy rozkłada się w ziemi?

Post »

Kupujcie zamienniki . Po pierwsze dużo taniej. Po drugie to nie kwestia samego glifosadu , ale tzw. substancji pomocniczych o których się bardzo nie mówi. Nie kupujcie nic tej firmy . Obejrzyjcie zrozumiecie .

Warto obejrzeć aby zrozumieć i być choć trochę świadomym
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Firma ta czy inna zasada działania jest taka sama, ochrona patentowa Raundapu skończyła się chyba 2 lata temu i dziś na rynku jest mnóstwo preparatów o tym samym działaniu co Raundup, który jest stosowany powszechnie w Europie nie tylko na plantacjach GMO. Rolnicy także w Polsce opryskują zboża na kilka dni przed zbiorami w celu równomiernego wysuszenia roślin.
krismiszcz
Co do oprysków ugorów forumowicz ma racje pozbędziesz się zielonego świństwa ale nie nasion, glebogryzarką wyciągniesz je na powierzchnie, i po kilku dni od zabiegu na powierzchni jest mnóstwo maleńkich zielonych chwościków, na pewno po siewie stosujesz wybiórcze herbicydy typu np. Goltix i po zielsku, jeśli ktoś ma ochotę na chemie i robi to zgodnie z zaleceniami to niema w tym nic złego takie jest moje zdanie.
Ekologiczna walka z zielskiem nie jest łatwa ale we własnym ogródku chyba warto się pomęczyć, i unikać chemii.
brak polskich znaków
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 5 hektarow- od czego zaczac, pomocy !!!

Post »

forumowicz pisze:Marcin Brz

Rób co chcesz tylko zdradź , gdzie sprzedajesz swoje plony. I czy je osobiście konsumujesz ?. Bulwersujące nie jest szpikowanie roślin chemią z lenistwa i w pogoni za kasą, co podwójna moralność. To dla siebie- to na sprzedaż.
Nigdzie nie sprzedaję, sam konsumuję. Jestem (odpukać!) zdrowy, lekarza nie widziałem od wieeeelu lat (chociaż nie, na okresowych byłem, niczego nie znaleźli ;)).
forumowicz pisze: Pozdrawiam
Ja również :)
Argument nie do podważenia, faktycznie.
Znam ciekawsze lektury niż ta etykieta... pierwszy raz to ją czytałem jak bylem młody i piękny. Znaczy, prehistoria....
W takim razie jak wytłumaczyć w ogóle fakt zatwierdzenia tej ulotki i preparatu? Kolejna teoria spiskowa? A może podmiot dopuszczający przystawia pieczątki na ładne oczy? Jeśli nie wierzyć ulotce, to komu? To nie złośliwe pytania, poważnie chciałbym wiedzieć.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

http://www.youtube.com/watch?v=PWTgtjIFJv4Powa żnie?
A to z ostatnich dni:
Mas sprecyzował, że 75 proc. implantów wypełniono żelem pozbawionym stosownych zezwoleń, a tylko 25 proc. - autoryzowanym amerykańskim żelem Nusil. Na podstawie fałszywych oświadczeń francuskiej firmy niemiecki instytut TUV wydał certyfikat dopuszczający implanty PIP na rynek.

Podkreślenie moje.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ie_do.html

Nie chce mi się grzebać... poszukaj, o lekach które spowodowały setki zgonów. Też miały certyfikat, zezwolenia....

Uwaga, drastyczne:

http://www.youtube.com/watch?v=PWTgtjIFJv4

To na liście refundowanych:
http://www.fakt.pl/pradaxa-zabija,artyk ... 582,1.html

Ktoś zatwierdził, lek do produkcji, listę... a producent sam się wycofuje.

Tu dalej o radosnej działalności koncernów farmaceutycznych:
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/smier ... omosc.html

A wydawało by się, że co jak co ale leki przez dopuszczeniem do obrotu wymagają więcej badań, pozwoleń itd... niż jakaś tam trutka na zielsko.
MarcinBrz
200p
200p

Post »

Jak chodzi o leki oczywiście masz rację, nawet ostatnio czytałem w jakiejś gazecie artykuł o tej tematyce. Jednak chodzi mi w tym konkretnym wypadku o przekręty dotyczące Roundupu.
Ale rzeczywiście - Twoje przykłady dają do myślenia, aż za bardzo.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

majs ale mi nie chodzi o nasiona :) Oczywiście zostaną w glebie na następny sezon, ale to jest najmniejszy problem. Najgorszą rzeczą są chwasty ukryte głęboko podziemią, posiadają ukształtowany system korzeniowy, kłącze na kilka metrów itp. Taki chwast najbardziej niszczy uprawe, zabiera cenne składniki, wode. A nasiona część przetrwa zime a część nie, a wiosną czy jesienią dostaną doglebowym przedsiewnym. Czasami miałem tak, że 2h były do odratowania i nie dopuszczam myśli abym robił to ekologicznie. Nikt nie ma na to czasu ani pieniędzy, ktoś tu pisał że Roundup to tylko wpędzanie w koszty i z tym w 100% niezgodzę się. Kalkulując koszt oleju napędowego a koszt oprysku ... chyba że kosiarka + miedzian ;-)

P.S a czy ktoś zauważył różnice orki ugoru po randapie i bez?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MarcinBrz
200p
200p

Post »

Może nie samej orki, ale ogólnie przygotowania ziemi. Gleboryzarka+orka jesienna bez Roundupu=więcej chwastów niż ziemniaków. To samo z Roundupem - praktycznie czyste pole.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37

Post »

film świat według --nazwa zastrzeżona1--, daje do myślenia, z drugiej strony tam gdzie liczy wynik finansowy ,zawsze wygra to co taniej wychodzi. A może doczekamy czasów że i zdrowiej, z większym nakładem pracy - będzie się też opłacać! Ot, takie noworoczne życzenia ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

krismiszcz
Zaoranie niektórych ugorów to prawdziwy koszmar, co pół metra czyszczenie zapchanego pługu, czasami nawet po Raundapie nie jest to łatwe. Na uprawach ekologicznych ludziska muszą sobie jednak radzić bez chemii, stosując inne zabiegi agrotechniczne przed orką.
Ja zrezygnowałem z glebogryzarki po jej wizycie w polu rosło więcej zielska niż przed, lepiej zaorać troszkę głębiej. i ewentualnie przejechać raz więcej kultywatorem jak istnieje taka potrzeba, ale to tylko moje obserwacje. Wszystko jest dla ludzi chemia też, należy ją jednak stosować zgodnie z przeznaczeniem zachowaniem odpowiednich dawek i okresu karencji.
W Polsce jest dużo środków ochrony roślin które są zabronione porównując z innymi krajami UE, np. w Hiszpanii do tego roku stosowane są środki po których truskawki można sadzić jedne po drugich tak samo z ziemniakami.
Raundap też nie jest lekiem na całe zło, niektóre chwast mają go głęboko w nosie.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

majs oczywiście jak najbardziej tylko i wyłącznie głęboka orka, ale z doświadczenia kiepsko gniją chwasty wieloletnie i dlatgo cały proces wspomagam Roundupem.

A co do środków to było tak odkąd pamiętam, na zachodzie dana substancja była zakazywana a na rynku Polskim była jeszcze dostępna przez kolejne 2 lata aby pozbyć się zapasów magazynowych.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Re: 5 hektarow- od czego zaczac, pomocy !!!

Post »

krismiszcz pisze:...ale to tylko zależy czy będziemy uprawiać ekologicznie( oprysk miedzianem :;230 ) czy zgodnie z zabiegami agrotechnicznymi.

A do przypomnienia Roundup jest bardzo szybko neutralizowany i wątpie aby substancja czynna przetrwała do następnego sezonu.
Bardzo się cieszę, że tylu ludzi mądrze się już wypowiedziało, ostatnio nie mam czasu na forum, pomijając fakt, że nie mam za bardzo ochoty na dyskusje na takim poziomie jakim prowadzisz Krismicz.
Co do miedzianu, stosowany zgodnie z instrukcją jest ekologiczny, podobnie jak wspomniane zabiegi agrotechniczne, które wykorzystuje się w rolnictwie ekologicznym.
Nie wiem czy będzie Ci tak wesoło, jeśli (czego nie życzę) Twoje dziecko, a może wnuk (w filmie Świat wg --nazwa zastrzeżona1--, naukowcy jasno się wypowiadają, że produkty typu roundup, czy g.m.o mogą być bezpośrednią przyczyną nowotworu, ale nie koniecznie od razu, może być to w kolejnych pokoleniach) zachoruje na raka. Rozejrzyj się wnikliwiej dookoła, ludzie zazwyczaj nie afiszują się z takimi sprawami, ale wiele dzieci! choruje dziś na alergie, nowotwory czy choroby neurologiczne. Jedź do dowolnego szpitala dziecięcego, zobacz, te dzieci! Niecały miesiąc temu w moim miasteczku umarł 5-letni chłopiec na nowotwór, inny jest po 20-stu chemiach i to niestety nie są jedyne przypadki. Naprawdę, to Cię śmieszy? Ty wolisz polać roundapem i sprzedać ludziom.
A do przypomnienia Roundup jest bardzo szybko neutralizowany i wątpie aby substancja czynna przetrwała do następnego sezonu.
co do ostatniego, proszę uaktualnij swoją wiedzę, bo za zapis, że r. jest biodegradowalny, firma M. przegrała proces i już nie powinno być na opakowaniu podobnych bzdur.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

ewikk77 przepraszam jeśli swoimi wypowiedziami zdenerwowałem Cię, a nie chce tego - bo szkoda zdrowia. Moje stanowisko jest takie a nie inne wybacz mi to. Rolnictwo/ogrodnictwo to mój drugi dochód, spoób na życie oraz hobby i często bywa tak, że ktoś przychodzi do mnie aby dzierżawić jego nieruchomość. Najczęściej ziemie uprawiana ale niedbale albo wcale i naprawde pracując i zajmując się tym wszystkim nie mam czasu aby pozbyć się chwastów ekologicznie. Tak w ogóle nie od różniasz 2 rzeczy, oprysku zachwaszczonego pola od oprysku uprawy z nasion roundup ready a to naprawde spora różnica ale chyba nie muszę Ci tłumaczyć jaka.

Koleja rzecz, jeśli chodzi o Twoją teorie raka spowodowaną Roundupem - Twoj wypowiedz sugeruje, że zachorowalność na świecie jest spowodowana tylko i wyłącznie przez środek --nazwa zastrzeżona1--. Moim skromnym zdaniem środek Roundup to tylko jedna setna albo tysięczna całego zła który powoduje rozrost komórek rakowych. Codziennie mamy styczność bezpośrednią czy pośrednia z setkami patogenów, cała masa fal radiowych non stop bombardują nasze organizmy(telefony, tv, wifi, trakcje kolojowe, linie wysokiego napięcia), woda w wodociągach cały czas jest chlorowana, konserwanty oraz cała sztuczna żywność.

Co do filmu, to ciekawy może jest w nim spora część prawdy ale nadal to zamało aby dotrzeć do światowego pogłosu - Wszyscy mają dość "zielonych" dzięki ich kłamstwom i chorych teorii. Więc dla ludzi to kolejny spiskowy dokument pokroju Masoneri.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Sorki Panowie , ale musiałem się wtrącić ...
Niektóre posty przypominają mi wypowiedzi z innych tematów , takie jak :
Brzydzę się , ale zbieram te wstrętne ślimaki i wyrzucam na pobliskie pole...
Złapałam uprzykszoną nornicę i wypuściłam w lesie...
:roll: :roll: :roll:
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Stoję na stanowisku, że we wszystkim potrzebny jest umiar i zdrowy rozsądek.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

xipe pisze:Stoję na stanowisku, że we wszystkim potrzebny jest umiar i zdrowy rozsądek.
Dokładnie tak :uszy :uszy :uszy Nic nie jest czarne ani białe :wit :wit :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”