Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Niecierpki z nasion

Post »

Magdallena pisze:To znowu ja. Kupowane niecierpki szybko mi zdychały. A te z nasion rosną, jak oszalałe. Powinnam je wcześniej podciąć, bo porosły takie krzaki, że hej ;:11
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Prawie co roku mam takie efekty jak na tych zdjęciach. Karłowacieją im wierzchołki wzrostu i przestają kwitnąć :roll: Co to może być i dlaczego tak się dzieje? Miał ktoś też taki problem?
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karłowacieją? Moje były wysokie do kolan. W ogóle nie podobne do tych kupowanych. A i kwitły do póznej jesieni. Czy przycinasz Swoje niecierpki? Może dlatego nie kwitną?
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bym raczej obstawiał jakiegoś szkodnika... :roll:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdallena pisze:Karłowacieją? Moje były wysokie do kolan. W ogóle nie podobne do tych kupowanych. A i kwitły do póznej jesieni. Czy przycinasz Swoje niecierpki? Może dlatego nie kwitną?
Nie chodzi o wysokość, moje też wyrastały, a potem nagle coś je atakowało i najmłodsze listki robiły się takie poskręcane, przez co zahamowany zostaje dalszy wzrost i tym samym tworzenie nowych paków i kwitnienie.Podejrzewałam przędziorka( choć nie widać było żadnego szkodnika, ani pajęczynek), robiłam nawet oprysk, ale nic to nie pomagało.Moje niecierpki stoją pod obrzeżem szklanego zadaszenia, od północnej strony domu, w czasie obfitszych opadów przesuwam je pod ścianę, więc może faktycznie jakiś szkodnik ma tu komfortowe miejsce.A te twoje rośliny w jakim uprawiasz miejscu? Pod daszkiem często atakuje przędziorek.W zeszłym roku miałam np.zaatakowane częściowo, od jednej strony, reszta była zdrowa.Dwa lata temu wszystkie przycięłam, te zaatakowane wierzchołki, ale marnie odrastały.Musiałam je wyrzucić :roll:
Tu są zdjęcia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i#p1061631

Problem pojawia się co roku, mniej lub bardziej, tak lubię te kwiaty i teraz gdy znów rosną siewki nie mogę przestać o tym myśleć ;:14
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Trzymam go na balkonie w skrzynkach, przy betonowej balustradzie - nie mam ogródka. Ale o ogóle Ci nie kwitły? Czy kwitły marnie? Może za dużo słońca? Mi też się górne liście skręcały ale kwitły cały czas. Co prawda niezbyt obficie ale i tak były nie do zdarcia. Te kupowane szybko mi gniły.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tam jest tylko z rana trochę wschodniego słońca.Często atakowane były kupne rośliny, dlatego zdecydowałam się na wysiew.Zaatakowane rośliny choć jakoś tam kwitną, to mają małe i zdeformowane kwiatki.
Myślałam, że może to nie szkodnik, ale coś się dzieje z korzeniami, jest za wilgotno w dużej donicy od północnej strony.W zeszłym roku posadziłam do płytkich plastikowych doniczek z otworami, ( po chryzantemach) i zagłębiłam w większej, ceramicznej donicy z ziemią.Sąsiadka tak robi.Podlewałam tylko do tego koszyczka, by nie było zbyt mokro i było nieco lepiej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nie wiem, ale mnie to wygląda jakby jakiś szkodnik je uszkodził.
Niekoniecznie korzenie, mógł żerować na młodych pędach i stąd nowe przyrosty zdeformowane i małe.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na tym zdjęciu o ile dobrze pamiętam były już przycięte po wcześniejszych opryskach, dlatego widać takie grubsze kikuty i niewielkie odrosty.Ale te odrosty wcale zdrowe nie były...

Piszę o tym, bo dobrze jest codziennie obserwować rośliny i reagować w miarę wcześnie.W zeszłym roku pryskałam jakims preparatem na szkodniki gdy tylko zauważyłam pierwsze oznaki tego dziadostwa :evil: i powiem, że chyba się udało, bo rośliny kwitły dalej, choć nie tak obficie jak na początku sezonu.Ale sąsiadka i tak miała ładniejsze, to przynajmniej na jej mogłam się napatrzeć :D
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Moje dziś popikowane :)
Nawet się nie powyciągały :D

Oby teraz dotrwały do maja czyli do czasu wysadzenia ;:3
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Czy ktośz was sieje niecierpki balsamina?
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Ja wsiałam - dostałam je od Forumowicza pEtr :-)
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Kupiłam nasiona i się przymierzam, ale chyba jest jeszcze zbyt wcześnie.
Z waierianami poniosłam w tym roku klęskę - nowe opkowanie nasion, żadne nie wykiełkowało :(
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Moje popikowane niecierpki waleriana:

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

wysiałam Niecierpki Balsamina do wielodoniczki czy ma ktoś może zdjęcie kwitnącego Niecierpka Balsamina :D jak on wygląda? na niektórych zdjęciach ma kwiaty pełne i są wysokie, a na innych zwykłe jak waleriana i ok 30cm?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Magdallena pisze:mam szczęście być w cieplejszej części świata, gdzie natknęłam się z niecierpkiem gigantem. Rosnie on w formie sporego krzaka i ma niesamowite nasienniki, które po dotknięcie strzelają nasionami. no takiego dziwaka w życiu nie widziałam. Oczywiście zachęcona dotychczasowymi doświadczeniami z rozmnażaniem niecierpków z nasion zebrałam te tutejsze i wiosną będę wysiewać ;-)
Oto te tutejsze egzemplarze:
Obrazek

Obrazek
Ja jeszcze nie wyhodowałam niecierpka balsaminy, ale kolega pEtr podpowiada, że one tak wyglądają. Dostałam od niego nasionka, które są znacznie większe od waleriany i bardzo szybko kiełkują. Posiane pod koniec lutego teraz mają po 5 cm. Kiełkują szybciej i mocniej niż waleriana.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”