Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
Plaga to mało - to inwazja! Zjadają prawie wszystko na polu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Witam ponownie , chciałbym przedstawić jak na chwile obecną wygląda eksperyment z zaszczepieniem Boczniaka na trocinach z kostek ruf .
Jak widać na załączonym obrazku grzybnia bardzo dobrze przerasta podłoże , na drugiej próbce jest nieco gorzej ale też widać przerost

Eksperyment doszedł do skutku dzięki opisowi produkcji przez loginal-a za co mu bardzo dziękuje
Jak widać na załączonym obrazku grzybnia bardzo dobrze przerasta podłoże , na drugiej próbce jest nieco gorzej ale też widać przerost

Eksperyment doszedł do skutku dzięki opisowi produkcji przez loginal-a za co mu bardzo dziękuje

Super to przerasta, pilnuj tylko temp. i obserwuj czy nie pojawi się coś zielonego. Jeśli tak, to wydłub sterylnym nożykiem a potem zaklej taśmą klejącą miejsce. Ale w tym stadium to nawet jeśli pojawi się pasożyt to już nie powinien zdominować boczniaka.petro90 pisze:Jak widać na załączonym obrazku grzybnia bardzo dobrze przerasta podłoże , na drugiej próbce jest nieco gorzej ale też widać przerost
Obrazek Obrazek
Za ok. 2-3 tyg. szykuj im szok termiczny, a potem do ciepełka i wilgotność powietrza wysoka.
Re: SHITAKE-co i jak
Ale piękne grzybki...
W Bomi niedawno widziałem 4 kapelusze w woreczku za 12,50zł
Chyba więc warto wydać parę zł na grzybnię.
W Bomi niedawno widziałem 4 kapelusze w woreczku za 12,50zł
Chyba więc warto wydać parę zł na grzybnię.
mam drobne pytanie w tej kwestii .. kiedy będę wiedział że "nadszedł czas" by zastosować szok termiczny ?? , jakieś oznaki ?? , porady mile widziane 

Jak całość powierzchni będzie zabielona strzępkami grzybni.petro90 pisze:mam drobne pytanie w tej kwestii .. kiedy będę wiedział że "nadszedł czas" by zastosować szok termiczny ?? , jakieś oznaki ??
dzięki za rade
Jeśli kostki masz w temp. ok. +15'C - jeszcze ok. 2 tyg. od dnia zrobienia zdjęć. Jeśli w niższej - to nieco dłużej.
a tak dla pewności , żeby wykonać ten szok termiczny to wystarczy że wystawię te kostki na zewnątrz na 2/3godz (temp spada w nocy nawet do -20 )?? czy jakiś inny sposób masz na myśli ?? .
z góry dzięki za cierpliwość i rade .
z góry dzięki za cierpliwość i rade .
Shiitake zanurza się w zimnej wodzie na jakiś czas, ale to nieco inna uprawa.petro90 pisze:a tak dla pewności , żeby wykonać ten szok termiczny to wystarczy że wystawię te kostki na zewnątrz na 2/3godz (temp spada w nocy nawet do -20 )?? czy jakiś inny sposób masz na myśli ?? .
Mam na myśl dowolny sposób, ale nie minus 20'C ........

Kilka stopni powyżej zera, ale taką temp. powinno mieć w całej objętości kostki.
Potrzeba na to 2-3 doby.
Najlepsza byłaby duża i pusta lodówka, ale nie lodówka typu NO_FROST bo taka wysuszyłaby
grzybnię. Poszukaj sobie miejsca w garażu, na strychu, na działce z temp. kilku stopni, 2-5'C, nawet do +10'C
ok dzięki za objaśnienie .
Witam ponownie wszystkich miłośników grzybów uprawnych , dziś chciałbym przedstawić postęp przerostu boczniaka w odstępie tygodnia od pierwszych zdjęć .
1 : Pierwsza (większa próbka, standardowe szczepienie na samych trocinach )

2: Druga (nieco mniejsza próbka "eksperymentalna" z dodatkami otrąb pszennych, dwa zdjęcia tej samej kostki z różnych stron)

1 : Pierwsza (większa próbka, standardowe szczepienie na samych trocinach )

2: Druga (nieco mniejsza próbka "eksperymentalna" z dodatkami otrąb pszennych, dwa zdjęcia tej samej kostki z różnych stron)

Moje gratulacje
Czysta, zdrowa grzybnia.
Daj jej jeszcze kilka dni. Potem ,,szok termiczny" wg wcześniejszych wskazówek.

Czysta, zdrowa grzybnia.
Daj jej jeszcze kilka dni. Potem ,,szok termiczny" wg wcześniejszych wskazówek.
Dzięki za słowa uznania i za dalsze wskazówki
Oczywiście zrobię jak radzisz

Oczywiście zrobię jak radzisz

Podziel się później wrażeniami smakowymi.
Polecam wypróbowanie azjatyckich przepisów
wykorzystujących sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy.... ;
Szkoda że ja nie mam teraz własnych grzybów
Polecam wypróbowanie azjatyckich przepisów
wykorzystujących sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy.... ;
Szkoda że ja nie mam teraz własnych grzybów