Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4

Post »

Ania D. pisze:Justynka F1 to to maxima, bardziej podobna do zdjęć z Polanu.
Właściwie to my nie wiemy jaka ona jest. Możemy opierać się na własnych doświadczeniach, ale nie znaczy to, że one są prawdziwe...
Trzeba by znaleźć wiarygodne źródło z jakiegoś instytutu np. na temat wyprowadzenia tej odmiany jako mieszańca.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Chyba nie na własnych doświadczeniach, jeśli nasiona są oryginalne, firmowane przez znane przedsiębiorstwa nasienne. Różnić to się mogą z powodu warunków uprawy, ale nie tak zasadniczo.
Z resztą jak napisałam, dla mnie nie będzie miało to znaczenia jeśli dynia będzie dobra, gdyby nie Ania, to nie wiedziałabym, że mogę nie mieć 'Justynki'
A i jeszcze dodam, że pozostałe nasiona 2 dyń rozdałam znajomym i u nich też tak to wygląda

A czy ktoś ma 'Justynkę' z nasion przedsiębiorstwa Polan?
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

monika pisze:Chyba nie na własnych doświadczeniach, jeśli nasiona są oryginalne, firmowane przez znane przedsiębiorstwa nasienne.
Moniko... tylko problem polega na tym, że dwa przedsiębiorstwa nasienne sprzedają oryginalne nasiona innych Justynek. Tylko która prawdziwsza i bardziej oryginalna?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
x-xm-a

Post »

nie wiadomo, obrazki na opakowaniach nasion o niczym nie świadczą, a opisy z netu to też raczej między bajki można włożyć, tu na tej stronie oglądałam (Soorte: nazwy dyń) http://www.kuerbis.net/shop2012/index-c ... ae-nl.html jest i Justynka i Uchiki Kuri, waga też podana
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

monika pisze:opisy z netu to też raczej między bajki można włożyć.......
monika pisze:tu na tej stronie oglądałam.....
Czuje sprzeczność...

Monika, mnie tylko chodzi o to, że na podstawie tych danych, które mamy nie sposób określić która z justynek jest oryginalna.
Pozdrawiam, Joasia
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Brzoskwinko, dla mnie nie są to bardzo różne dynie. W zależności od tego, czy dynie fotografuje się z góry czy z boku to wychodzi ona inaczej. Do tego z PNOSu kolor aż się wylewa ze zdjęcia, troszkę przesadzili z podkolorowaniem ;:173 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wg mnie mają inny kształt. Zobacz na tą z pnosu, tą drugą z tyłu. Fotka z boku a też okrągła. Nie ma tej góry wyciągniętej.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dotarłam do tego, że odmiana Justynka F1 wyhodowana została przez zespół z Katedry. Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin SGGW w Warszawie. Wysłałam do nich zapytanie, jak wygląda oryginalna justynka. Jak tylko odpowiedzą - dam znać.
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Zerwałem jedną dynie Big Max waga-26kg :tan

Obrazek
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
x-xm-a

Post »

Póki co u mnie Uchiki Kuri wygląda tak
Obrazek

a 'Justynka' jest większa i wygląda tak
Obrazek
Obrazek
zdjęcia dobrze oddają kolory, chyba są podobne do tych z linka który podałam, opisana tam z resztą jako Cucurbita maxima.
Jak zerwę to pokażę je razem
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne dyńki!
Uchiki Kuri to to samo co hokkaido?
Pozdrawiam, Joasia
Ania D.
500p
500p

Post »

Brzoskwinko, to samo.
Monika, ładne dyńki :D Te Justynki, które kupowałam, wyglądały właśnie tak, jak u Ciebie.
x-xm-a

Post »

Aniu to jakie one podobne :D ale już cieszę się, jak mówisz że są podobne w smaku, okaże się w praniu.
U Chudziak może rzeczywiście coś wyszło justynkopodobnego z wcześniejszego zapylenia albo rozszczepienia cech jeśli dynia miała 10 kg, ale niekoniecznie, bo tak ta dynia wygląda. Myślę, że u mnie, gdyby była jedna dynia na krzaku, to może też by była taka wielka.

W każdym razie u mnie mutacje mogą być tylko między Uchiki Kuri i Justynką, więc nasiona pozbieram jeśli Justynka będzie smaczna
Ania D.
500p
500p

Post »

No, bo dla mnie podobne :D . Justynka F1 może być nieco ciemniejsza niż u Ciebie, do tego wiele razy miałam Hokkaido z delikatnymi smugami (co roku kupuję nasiona w innym sklepie zagranicznym i sprowadzam z różnych miejsc). Hokkaido nie zawsze jest idealną figą, bywa troszkę piłeczkowate, Justynka też może troszkę inaczej wyglądać. Tak czy siak, Justynka F1 to wg mnie naprawdę smaczna dyńka, warta uprawy. Fajnie, że ją posiałaś :wit
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tylko uprawiałem Hokkaido (po japońsku Uchiki Kuri, co po angielsku daje Red Kuri) z siewu bezpośrednio do gruntu, i nawet w Danii9 miałem z tym dobre wyniki. Tutaj przeważnie moje dynie nie są dobre, tylko jako tako kabaczki i patisony wyszły w 2009. r. (i najlepiej gruszkowate). W następnym roku powinno być lepiej.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Ja się pochwale swoją największą dyniom Big Max waga 38kg ;:138

Obrazek
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”