Ratowanie storczyków,reanimacja cz1.

Zablokowany
latte
100p
100p
Od: 22 paź 2013, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Proszę o pomoc w reanimacji ukochanego storczyka!

Post »

Moim skromnym zdaniem - a zaznaczam, że nigdy nie reanimowałam w keramzycie - Twój storczyk jest przesuszony i keramzyt jak widzisz tylko mu zaszkodził. Wsadziłabym go po prostu do świeżej kory i pielęgnowała jak zwykle (kąpała gdy będzie tego potrzebował, oczywiście z dodatkiem nawozu). Tak wyreanimowałam przesuszonego storczyka i teraz pięknie kwitnie :) nie widzę tam gnicia, a czy on miał podstawy do gnicia, długo stał w wodzie czy coś? z tego co piszesz, to raczej go podsuszyłaś. Poza tym, że on nie jest w takim tragicznym stanie, więc są duże szanse powodzenia :) możesz również zraszać te korzenie powietrzne, tylko rano/w ciągu dnia, raczej nie wieczorem.
Awatar użytkownika
Zuz30
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 mar 2014, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wcześniej niestety miał przegniłe korzenie, choć jak teraz myślę o tym że w środku korzenie mogą być żółte z braku dostępu światła to może i ucięłam jakiś zdrowy, choć nie sądzę bo one były w dużej mierze sflaczałe i biało przejrzyste a nie żółte. Posadziłam go wtedy w keramzyt i lipa a już zaczął wypuszczać nawet listek :(
Nie wiem czy zwykłym podłożem go uratuję? Nie ma żadnego zywego dolnego korzenia, ewentualnie jeden grubszy ale zazielenił się tylko jak go moczyłam, poza tym tylko powietrzne.
Awatar użytkownika
Ka_trinka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2011, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z powodzeniem reanimuję storczyki w keremazycie . Zawsze używam do tego wody destylowanej i nie nawożę dopóki roślina się porządnie nie ukorzeni .
Przed włożeniem w kamienie namaczam takiego zdechlaka w roztworze Topsinu i po obeschnięciu wkładam do suchego keremazytu .
Na początku spryskuję delikatnie wierzch a pierwsze podlanie po tygodniu .
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Emila707 pisze: Sprawdź jeszcze stan korzonków i usuń (nad zdrową tkanką) te które są uschnięte i popsute, miękkie w środku sterylnym np. ostrym nożem. ;:131
Zuz30 pisze:Dziękuję za słowa otuchy :)
Przyjrzałam się dziś korzeniom i chyba się znajdzie jakiś jeden zdatny, dla mnie jednak największym problemem jest to że nie wiem czy stan storczyka to przesuszenie czy może zgnicie jak sugeruje poprzedniczka :?: ;:224
Nie napisałam że musi być to gnicie.. :| Napisałam że jak wsadziłam w, a nie nad żwirek, to po podlaniu korzeń pokrył się pleśnią. :wink:
Możesz zamoczyć korzenie w wodzie, wtedy będziesz widziała które są zielone. ;)))
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Kaka_92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2014, o 15:24

Czy uratuje sie jeszcze mojego storczyka ?

Post »

Witam, mam problem ze storczykiem Phalaenopsisem. Czy da się jeszcze go odratować ? Czy kwiat juz nie"odżyje" ?Może ktoś wie czemu się tak stało ? Dołączam zdięcia. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Re: Czy uratuje sie jeszcze mojego storczyka ?

Post »

Wyjmij z ziemi i sprawdź korzenie - jeśli są zgniłe, obetnij, przesadź do suchego podłoża. Jeśli są całe, ale mają blady kolor - storczyk ma za sucho, podlej. Świetnie w reanimacji sprawdza się podstawka z keramzytem, zalana wodą, na której stawia się doniczkę :D
Powodzenia :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Kaka_92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A ile się trzyma w tym kermazycie ? Ile tego ? Ile wody wlac ?
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Mi to wygląda na kompletne zasuszenie korzeni...
Poszukaj sobie jakiejś tacki,na niej wysyp warstwe keramzytu,podstawke od doniczki odwróć do góry dnem i na niej postaw doniczke.Zalej wszystko wodą,tak,zeby nie sięgała do doniczki.
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

Kaka_92 pisze:A ile się trzyma w tym kermazycie ? Ile tego ? Ile wody wlac ?
Ja leję sporo, ale tak, żeby nie moczyć korzeni :) moje permanentnie stoją na takich podstawkach :D wszystko da się uratować: zerknij do mojego wątku i zobacz porównanie storczyków z Casto przed i po reanimacji :)
Kaka_92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A jeśli chciałabym przesadzić storczyka to do jakiej doniczki? Zakrytej czy do przezroczystej ? Dokąd obciąć korzenie żeby kompletnie nie zniszczyć kwiata ? Pytam bo jeszcze tego nie robiłam(ale wstyd) po prostu jeszcze nie do końca znam się na tym kwiatku a zależy mi żeby coś już zakwitło bo pięknie mi kwitł (obcięłam go 21.10.13). Co z tymi zepsutymi liśćmi ? Odciąć czy nie ?
Kaka_92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

CZy takie cos można użyć Obrazek Obrazek
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

Lepiej w przezroczystej. Korzenie tnij do zdrowych granic i zasyp cynamonem/węglem - żeby nie wdały się grzyby. A tego preparatu, co pokazałaś, to nie znam...
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Kaka_92 pisze:Witam, mam problem ze storczykiem Phalaenopsisem. Czy da się jeszcze go odratować ? Czy kwiat juz nie"odżyje" ?Może ktoś wie czemu się tak stało ? Dołączam zdięcia. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zasuszony, a liście poparzone od słońca.
Awatar użytkownika
michal32524
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 sty 2014, o 20:25

Post »

Obetnij suche wiotkie korzenie i wsadź do keramzytu , należy go wcześniej wyparzyć.
Awatar użytkownika
wilczek
100p
100p
Od: 4 kwie 2011, o 14:22

Post »

Albo daj go do spognum i ostrożnie podlewaj ja kilka mini tak odratowałem powodzenia.
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”