Na zachód od Wisły II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły II

Post »

Chciałam napisać wcześniej o tych Twoich zakupach bo bardzo mi się podobały ;:oj
A na takiego derenia to ja mam chrapkę :wink: Śliczny jest
Ogólnie lubię derenie tak jak Ty berberysy ;:63
Pytałam o zioła tutaj i potem osobiście bo chodziło mi o te ziółko u mnie kwitnące na fioletowo.I chyba jest to oregano.
Fajnie bo dużo używam tego zioła w kuchni ;:180
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa pamiętam Twoje zioło, to było oregano, zioło włoskiej kuchni chyba. Derenia kupiłam kiedyś na wyprzedaży, bidulka, ledwo dychał, to jeden z 4 jakie mam, berberysów mam 6 fakt nieco więcej, ale tylko dlatego że te drugie są mniejsze. Moim ulubionym dereniem jest Sibirica Variegata. Fotki jutro.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ObrazekObrazek Obrazek ObrazekObrazek tymianek, szałwia, ruta, bylica piołun, bazylia
Obrazek Obrazek
powyżej oregano i lubczyk
Obrazek Obrazek
estragon i hyzop
Obrazek
melisa która czeka na przesadzenie
Obrazek Obrazek Obrazek
bajeczne, najwcześniejsze lilie, gaura i dalia fraz kafka która chyba dwukrotnie przekroczyła deklarowane przez producenta 50 cm.
Obrazek Obrazek Obrazekderen Sibirica variegata, goździk i liliowiec.

Ewa
Oregano świeże stosuje się do potraw w których składzie są jajka, pomidory, bakłażany, i to zarówno do zapiekanek jak i sałatek i zup. Znalazłam informację że może służyć do aromatyzowania herbaty. Ostatnio piłam herbatę ze świeżej mięty, dobra była i delikatniejsza w smaku niż z suszonej.
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Ale ziołowy ogród ;:oj
U mnie tylko melisa, mięta, oregano, lubczyk oraz od Ciebie hyzop. Chciałabym jeszcze bazylię :D
Do czego używasz hyzopu, bo u mnie w kuchni jak dotąd nie gościł :wink:
Kwiatuszki przepiekne, zwłaszcza lilie martagon - moje marzenie!
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu hyzop dodaje się do twarogu, jajek, świeżych ogórków i pomidorów, kiełbasy i zup z ziemniakami bądź fasolą.
To ziółko działa na układ trawienny, ale nie tylko, więc: pomaga przy zaparciach i niestrawności, ale działa też wykrztuśnie i przeciw potnie.

Zioła, które masz powinny być w każdym ogrodzie :) , z jednorocznych uprawiam bazylię, majeranek i cząber.

Ta lilia jest bardzo trwała, w pewnym momencie rzuciły się na nią poskrzypki liliowe, ignorując inne lilie :wink: do zebrania tej mazi i lęgnącego się robactwa użyłam papieru toaletowego. Było to nieco obrzydliwe, ale skuteczne i jednorazowe 8-)

Reszta ziółek w kolejnym poście.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

No podobne te ziółko do mojego tylko moje większe :wink:
Oregano stosuje do pizzy,zupy cebulowej i pomidorowej.Zrobiłam kiedys dewolaje z oregano zamiast koperku też smakowało.
Tylko przyznam szczerze,że świeże jest mniej aromatyczne,ciekawe dlaczego :roll:
Moja gaure osunęłam bo przypominała mi ten chwast który się rozsiewa....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, a skąd wiesz że moje jest mniejsze, pokazałam tylko jego fragment :wink: :D Niektóre zioła mają intensywniejszy smak gdy są świeże :rozmaryn, szałwia, hyzop, majeranek, bazylia, laur..a inne, nieliczne gdy są suszone, np. oregano czy tymianek. Tak czy owak świeży tymianek czy oregano ładniej moim zdaniem wyglądają na talerzu w postaci świeżej :)
Gaura czasem rozsiewa się (tak jak i inne byliny). Aby kwiat nie rozsiewał się należy go przyciąć zanim zawiąże nasiona.

Zioła cd.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
Rozmaryn, mięta czekoladowa, cząber, cząber górski, lawenda, mięta pieprzowa, mix mięt z wiosennych wymian/zakupów i od ;:167 forumowiczów (Guru i Mordzio): jagodowa, ananasowa, bananowa, pomarańczowa, truskawkowa, guma miętowa do żucia i cytrynowa. Na końcu majeranek (jedno z moich ulubionych, ale wolno rosnących ziół - jednoroczne)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatni już czosnek (najmniejszy) i zioła dla pszczółek (mają swoją mini rabatkę za domkami) ogórecznik i facelia
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Rukola i rokietta siewna, która sama się wysiała po zeszłorocznej uprawie przeze mnie.
ObrazekObrazek

Winobluszcz Fenway Park, żurawka Midnight Rose
ObrazekObrazek

Róża okrywowa The Fairy
ObrazekObrazek

Kwitnie krwawnik (szybko się rozrósł od zeszłego roku chyba)
ObrazekObrazek

Kwitnie jeżyna.
Obrazek

Ta lilia już przekwita (zdjęcie jest sprzed kilku dni), wieczorami krążyło przy niej mnóstwo ciem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwitły późniejsze liliowce (nie wszystkie jeszcze), lada chwila więc zaczną kwitnąc lilie, na które czekam z utęsknieniem. To już ostatni kwiat gardenii, która najsilniej pachnie wieczorami. Będzie można zająć się jej leczeniem, kupiłam ją z oznakami choroby (skusiła mnie niska cena), i tak ma się już dużo lepiej niż na początku. Kwitnienie rozpoczęły aksamitki wypełniające puste przestrzenie między krzewinkami i krzewami, tudzież bylinami.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Szałwia powabna i hosty, niektóre z nich nasadziłam w tym roku, za wyższymi (kiedyś tam) krzewami (akurat tam jest trochę cienia, którego potrzebują, jednak dotarło do mnie że w przyszłości będą przysłonięte przez te krzewy, chyba trzeba będzie przesadzać wiosną..

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczne masz te hosty Olu, liliowiec żółty późny też ładny, ja mam żółte wczesne, a późniejszy taki pomarańczowy. Lilie już zaczęły, pierwsza mi zakwitła :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chodzę po ogródkach z innych rejonów Polski, gdzie lilie już w pełni kwitnienia, chyba nie docierają tam masy powietrza z kierunku Arktyki, czy też masz wrażenie Remi, że nasze lato trwa trochę krócej niż w innych częściach naszego pięknego i różnorodnego kraju? Z innej strony ostatnio wiosną są bardzo wysokie i temperatury, np. w kwietniu..
Dziękuję za miłą opinię o hostach, te 3 to chyba moje faworytki (na razie).

Poniższy liliowiec, rośnie u mnie 3 rok. Na pamięć i oko - on ma coraz większy kwiat, a zaczynał bardzo skromnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Witaj Olu, wybór ziół u Ciebie znakomity, u mnie liliowce też się wydają dorodniejsze w tym roku, choć mam je 2 rok to takie odniosłam wrażenie, szczególnie rozety liściowe są bardzo dorodne i kwiaty też.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27

Post »

Witaj Olu bardzo kolorowo u ciebie śliczne liliowce i hosty szczególnie podoba mi się ta z jasnymi liśćmi.
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Ale masz tych ziół ;:oj
A zdjęcie lilii jest obłędne !!!
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak obsypanej kwiatami lilii jeszcze nie widziałam. Piękna jest.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”