Marysiu, nigdy nie byłem u Szymanowskich. Po rozchodnika pofatygowałem się do Panków (Piastów/Pruszków), bo dostałem kupon rabatowy na wystawie "ZtŻ"
Reniu, dzięki wielkie! Ty masz coraz mniej miejsca, a ja coraz mniej czasu, by obrobić rozrastający się ogród. Stąd znów mam miejsca półdzikie, bo nie było czasu ich uporządkować
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
. Za to drobna zwierzyna może sobie tam poużywać i to jest pocieszające
Agnieszko, masz całkowitą rację - rozchodniki okazałe (+wielkie+hybrydy) należą do nielicznych roślin ozdobnych przez okragły rok. Suche kwiatostany, jeśli się nie połamią wcześniej, ścinam dopiero w kwietniu, jak już pojawią się "zielone kapustki". Potrzebowałem tylko dla nich suchszego miejsca, bo mi wygniwały. Na przyszły rok powinny już w pełni zaprezentować swoje walory na nowej rabacie dla roślin o małych wymaganiach wodnych.
Dziś jesiennie - różne koraliki na roślinach:
dziurawce w pełni zasługują na uznanie, bo nie dość że kwiaty piękne to jeszcze furorę robią gatunki i odmiany o ozdobnych owocach
wiele osób narzeka na nieopanowane rozsiewanie się szkarłatki; u mnie jest odwrotnie - nie rozsiewają się i wypadają często
roślina dość pospolita ale swoimi koralami może konkurować z niejedną, bardziej szlachetną
kaliny tradycyjnie kojarzą się z koralikami; ale ta tradycyjna ma ich "aż" tyle
honor kalin podtrzymuje ten gatunek
byliny nie są gorsze w lśniących nasiennikach-koralach
i pokazywana niedawno psianka dziś w wydaniu owocowym
![Obrazek](http://images61.fotosik.pl/181/1d8fc25493f66c20.jpg)