Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.10
Zdjęcia ładne są ale bardzo przydatny jest klucz do określania objawów niedoboru lub nadmiaru poszczególnych składników pokarmowych u roślin uprawnych.
Podane jest ogólnie że braki mikroelementów objawiają się na najmłodszych częściach roślin natomiast makroelementów na najstarszych częściach.
Na pewno nie jest to dokładne ale orientacyjnie można ocenić.
Jeśli ktoś zainteresowany jest zasadami prawidłowego nawożenia oraz rolą poszczególnych składników to polecam jeszcze:
Podstawy żywienia roślin- Konrad Mengel i Ernest A. Kirkby
Nawożenie- Praca zbiorowa pod red. prof. Romana Czuby
Zwłaszcza ta pierwsza książka bardzo ciekawa, można je dostać w antykwariatach.
Podane jest ogólnie że braki mikroelementów objawiają się na najmłodszych częściach roślin natomiast makroelementów na najstarszych częściach.
Na pewno nie jest to dokładne ale orientacyjnie można ocenić.
Jeśli ktoś zainteresowany jest zasadami prawidłowego nawożenia oraz rolą poszczególnych składników to polecam jeszcze:
Podstawy żywienia roślin- Konrad Mengel i Ernest A. Kirkby
Nawożenie- Praca zbiorowa pod red. prof. Romana Czuby
Zwłaszcza ta pierwsza książka bardzo ciekawa, można je dostać w antykwariatach.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Witam wszystkich ,jestem tutaj nowym członkiem.Oglądając pani rozsadę z całą pewnością stwierdzam pozostałości glifosatu w słomie.Miałem taki sam problem parę lat temu .Jeśli mam rację to wszystkie rośliny, które wykazują takie objawy są do wyrzucenia .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lut 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! Jestem ciekawa jak wypadały krzaki u pana? po jednej sztuce gdzie to tu to tam, czy grupami ? u nas pojedynczo.wczoraj ok 50 a dziś 2szt może już się to skończy.Teraz zostaje tylko zabrać słomę żeby reszta się nie rozchorowała.Tamte krzaki stoją i są po obserwacją. Dzisiaj mąż opryskał mikrovitem i podlał saletrą wapniową. Korzenie mają śliczne , bielutkie.pozdrawiam!teodorek pisze:Witam wszystkich ,jestem tutaj nowym członkiem.Oglądając pani rozsadę z całą pewnością stwierdzam pozostałości glifosatu w słomie.Miałem taki sam problem parę lat temu .Jeśli mam rację to wszystkie rośliny, które wykazują takie objawy są do wyrzucenia .
Mam jeszcze jedno pytanie, jaką odmianę pan miał? My mamy holenderską Alboney.W ubiegły roku też mieliśmy tą samą i nic się nie działo.Może nasiona są jakoś genetycznie uszkodzone???? Mamy jeszcze turecką , na niej nic się nie dzieje.pozdrawiam!
U mnie bez znaczenia była odmiana.Wtedy uprawiałem na słomie ,która rolnik
wcześniej potraktował Randapem.po ukorzenieniu padły wszystkie rośliny.Korzeń był jasnobrązowy.Był to ostatni sezon takiej produkcji , przeszedlem na szczepienie.

- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wątek bardzo interesujący!Powinni go czytać wszyscy a szczególnie używający Roundupu (Randapu )
na lewo i prawo.
na lewo i prawo.
Sąsiad mój wpadł na genialny pomysł i trawę wzdłuż ogrodzenia potraktował Roundup'em . Przez 2 lata w pasie 1m od ogrodzenia nic mi nie chciało rosnąć.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2013, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powiem że mnie korciło zeby użyć tego środka jak męczyłem się z perzem na moim poletku ale po przeczytaniu o tym środku zupełnie mi przeszły te pomysły. Już wolę ręcznie plewić.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 kwie 2014, o 22:46
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
majka426majka
Ale w czym jest problem? chodzi ci o te mikro plamki na liściach? bo jeśli tak, to nic takiego , śpij spokojnie,
Ale w czym jest problem? chodzi ci o te mikro plamki na liściach? bo jeśli tak, to nic takiego , śpij spokojnie,
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Nie ma co spać spokojnie,oprócz tych plamek widzę także niedobory np.fosforu 

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spójrz na kolor ręki, wydaje mi się, że zdjęcie jest źle zrobione i ma taki nienaturalny fioletowy filtr.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Widzisz kanclerz jak się redukuje niedobory fosforu? jeden program do obróbki zdjęć i wszystko gra 
-- 4 kwi 2014, o 10:56 --
Pomidek
Jeśli wyższe liście są większe i ok to też śpij spokojnie, za to one mają chyba za mało światła, bo wyciągnięte co niemiara, jakieś bardziej widne okno znajdź im.

-- 4 kwi 2014, o 10:56 --
Pomidek
Jeśli wyższe liście są większe i ok to też śpij spokojnie, za to one mają chyba za mało światła, bo wyciągnięte co niemiara, jakieś bardziej widne okno znajdź im.