Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia, wysiew, cz.2
Re: Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia cz.2
Kwiaty oleandrów nie trzymają się długo na gałązkach. Opadają i zakwitają nowe, a pod rośliną tworzy się dywanik zaschniętych kwiatów. Oczywiście podlewanie jest bardzo ważne.
Mokro ma bardzo. Jak jest upał podlewam nawet dwa razy dziennie, a czasami nawet częściej
Więc nie sądze, że to wina podlewania. Kwiatki opadają fakt, ale pojawiają się nowe to najważniejsze.. :P

- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mojego pełnokwiatowego oleandra przekwitnięte kwiaty nie opadają. Suche zostają na gałązkach i muszę ręcznie obskubywać, bo brzydko wyglądają.
Pozdrawiam
Mój 6-letni ma przeszło 2,5 metra a przez sezon jeszcze mu z metr przybywa i nie mam jak bawić się w usuwanie zasuszonych kwiatów. Usuwam po jakimś czasie całe suche kwiatostany, lub wiatr je wyłamuje wyręczając mnie w tym. Co roku kwitnie jak oszalały powtarzając kwitnienie dwukrotnie. Na jesień ostro cięty na wymiar wysokości klatki schodowej tak m/w 2,5 metra, bo tam zimuje.

Na dzisiaj dopiero się rozkręca w kwitnieniu,a już jako stały element w sezonie przed budynkiem, stoi przy daturach, które straszne pijaczki potrzebują wody non stop to porównując z oleandrem twierdzę że ten ostatni wypija jeszcze więcej na dobę i dlatego oba gatunki stale 'moczą nogi' w wodzie i im to służy

Na dzisiaj dopiero się rozkręca w kwitnieniu,a już jako stały element w sezonie przed budynkiem, stoi przy daturach, które straszne pijaczki potrzebują wody non stop to porównując z oleandrem twierdzę że ten ostatni wypija jeszcze więcej na dobę i dlatego oba gatunki stale 'moczą nogi' w wodzie i im to służy

Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Spis moich wątków
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój ulubiony - łososiowo żółty pełny

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- Od: 7 mar 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Łososiowy cudowny.
Ja swojego starego odmłodziłam i mam małego, łatwiej zimą przechowywać. 

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 cze 2017, o 09:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje Oleandry, 2 lata temu kwitły na biało. Czy ktoś wie jaka jest przyczyna takiej drastycznej zmiany koloru

Mój już w pełnym rozkwicie i szaleje i na wysokość i na szerokość:

Mam pytanie, czy inne kolory oleandrów np. łososiowy, czy żółty potrafią dorosnąć do monstrualnych rozmiarów jeśli im się pozwoli?
Czy inne hybrydy mają ograniczenia genetyczne i pozostaną średniej wielkości, choćby nie wiem czym się je karmiło?

Mam pytanie, czy inne kolory oleandrów np. łososiowy, czy żółty potrafią dorosnąć do monstrualnych rozmiarów jeśli im się pozwoli?
Czy inne hybrydy mają ograniczenia genetyczne i pozostaną średniej wielkości, choćby nie wiem czym się je karmiło?

Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Spis moich wątków
marcinjart,to niemożliwe, musiałeś coś pomylić.Jak dla mnie ten róż ładniejszy niż biały. Takiego właśnie szukam, a żaden z moich nie chce się przemienić. 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 cze 2017, o 09:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałem tylko jednego Oleandra. I mam jego zdjęcia sprzed kilku lat i był biały, a w niektórych miejscach pudrowo różowy.