Kosiarka - niedroga - jaka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2015, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga
Ostatnio kosiłem z koszem ale widzę że do takiego koszenia musi być mała trawa czyli trzeba często kosić bo w przeciwnym razie kosz napełnia sie po wierzch po przejechaniu 20m a opróżnianie do przyjemności nie należy choć samo koszenie owszem 

-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdy mówiłem o przeszkodach chodziło mi bardziej o rośliny lub drzewka, które skutecznie utrudniają i wydłużają koszenie. Ja też mam piaskownicę, altankę i sad, których raczej nie zamierzam się pozbywać, aczkolwiek marzę by usunąć trawnik z sadu, bo tam tracę bardzo dużo czasu podczas jego koszenia.mrbzyq pisze:Przez ostatnie 8 lat kosiłem elektryczną i jakoś dawałem radę - nawet nigdy mi się nie zdarzyło przedłużacza skosić.leszeg pisze:Ja bym nie brał kosiarki elektrycznej na teren 600-700 metrów z przeszkodami, bo kabel będzie przeszkadzał ...
Gdybym miał taki trawnik jak na tym filmiku to bym się nawet chwili nad spalinową z napędem nie zastanawiał. Ale niestety takiego nie mam. Moje przeszkody to m.in.: studnia (tak, mam i czasem używam), piaskownica, altanka - raczej nie wyobrażam sobie, żeby wokół nie było trawy. Poza tym mały sad z drzewkami i krzewami.
Wierz mi, że nawet najzwyklejszym elektrykiem dało radę to obkosić. Fakt, że trochę to trwa, ale jak chcę skosić całość na jedno posiedzenie, to i tak max. niecałe 3 godziny spokojnym tempem mi schodzi.
No i osobiście wokół domu nie wyobrażam sobie koszenia bez kosza.
A tak poza tym to nie ma co dyskutować o tym czy ktoś da radę skosić ten teren elektrykiem czy nie, bo to chyba oczywiste, że się da, ale zajmie to 3 razy dłużej niż spalinówką. Ja mam 1500 m trawnika i koszę go lekko ponad 2h z koszem lub 1h 15m bez kosza. Dodam jeszcze, że mam kosiarkę z napędem, ale nie używam go bo jest za wolny.
-
Kosząc z koszem mam objętościowo dużo więcej trawy ( nie ma gdzie tego składować) bez kosza jest dużo mniej ale trzeba z kolei zagrabić trawę także trudno znaleźć złoty środek
-
- 200p
Ja koszę bez kosza gdy trawa nie jest wysoka i wtedy nie trzeba grabić po koszeniu. Natomiast gdy trawa wystrzeli po kilku deszczowych dniach to raczej staram się kosić z koszem. Pokos wykorzystuje głównie do sciółkowania, a reszta ląduje na kompostowniku.
Witam.
Jestem w trakcie kupna kosiarki , wybór padł na al-ko.
Do wyboru mam Kosiarka spalinowa Classic 4.64 SP-S Plus ze sklepu alko za 1249 lub Kosiarka spalinowa Classic 5.14 SP-S Plus z marketu na "C" za 998. Obie silnik ALKO OVH.
Warto dołożyć te 250 PLN ? Ktoś się orientuje jakiej one są produkcji ?
Pozdrawiam
Jestem w trakcie kupna kosiarki , wybór padł na al-ko.
Do wyboru mam Kosiarka spalinowa Classic 4.64 SP-S Plus ze sklepu alko za 1249 lub Kosiarka spalinowa Classic 5.14 SP-S Plus z marketu na "C" za 998. Obie silnik ALKO OVH.
Warto dołożyć te 250 PLN ? Ktoś się orientuje jakiej one są produkcji ?
Pozdrawiam
W tym tygodniu wybieram się wreszcie po swoją spalinówkę - na razie pogoda zniechęca.
Wiem już, że kosiarka może spokojnie "zimowa" w suchym, niecieplonym garażu.
Ale ten garaż znajduje się poniżej poziomu gruntu - i zjazd do niego ma jakieś 4-5 metrów pod kątem ok. 30 stopni.
Czy wjeżdzanie / wyjeżdzanie kosiarką przy takich nachyleniu jej nie zaszodzi ? Chodzi mnie głownie o zjeżdzanie przodem w dół ?
Ale ten garaż znajduje się poniżej poziomu gruntu - i zjazd do niego ma jakieś 4-5 metrów pod kątem ok. 30 stopni.
Czy wjeżdzanie / wyjeżdzanie kosiarką przy takich nachyleniu jej nie zaszodzi ? Chodzi mnie głownie o zjeżdzanie przodem w dół ?
-
- 200p
Nic się nie stanie jeśli silnik nie będzie włączony.
-
można zjechać na tylnych kołach utrzymując pozimmrbzyq pisze:W tym tygodniu wybieram się wreszcie po swoją spalinówkę - na razie pogoda zniechęca.

-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
Tommi - daj sobie spokój z tymi AL-KO i pomyśl o np. Oleo-Mac G48 TK comfort albo GV 53 TK Allroad. To maszyny mocne na silnikach EMAKa, sprawdzone, przy zadbaniu praktycznie bezawaryjne. AL-KO ma silnik prawie połowę słabszy, do tego napęd, dla mnie to juz samo w sobie jest zabójczym połączeniem. Na sezon, dwa może wytrzyma. Twój wybór. Zapytaj też w ciasto ramie, czy serwisuja te maszyny - jak nie to wiej stamtąd szybko. Jeśli już koniecznie upierasz się na marketówkę, to poszukaj czegoś na silnikach Briggsa 625 albo wyższe serie. Ewentualnie Loncin.
Dzięki za odpowiedź. Oleo też rozważałem ale już i tak mocno napiąłem budżet. Cast.... wysyła kosiarki na serwis do Poznania i to mi się nie bardzo podoba.
Dlatego zastanawiam się na modelem 4.6 w lokalnym sklepie z serwisem
Dlatego zastanawiam się na modelem 4.6 w lokalnym sklepie z serwisem
Tommi - posłuchaj młodzieńca. Olka G 48 Tk kupisz w tych samych pieniądzach co tą alko 4.6. Może nie wygląda tak "ładnie" jak alko, ale silnik ma lepszy.
Z resztą - jak będziesz dbał to obie pewnie długo i dobrze Ci posłużą.
Z resztą - jak będziesz dbał to obie pewnie długo i dobrze Ci posłużą.
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
Jakie ma znaczenie, że sklep lokalny, skoro w środku taki sam słaby silnik siedzi? Twój wybór. Ja bym tego nie kupił. Moc 2 kW = 2,7 KM w spalinowej kosiarce z napędem? Kiedy moja elektryczna Oleo bez napędu ma silnik 1,3 kW i masę 2 razy niższą, na logike widać, że tu cos jest nie do końca dobrze zgrane. W spalinówce z napędem powinno byc przynajmniej te 5 - 6 KM.
Ok. Nie wziąłem pod uwagę mocy. Z tym sklepem chodziło tylko o to że serwis będę miał bliżej.Zastanowię się jeszcze nad tym oleo.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
A co mnie byście zaproponowali? Wychwalane przez Was silniki B&S 650 niestety zamontowane są w kosiarkach ważących koło 50 kg, dobrych do przywillowych ogrodów. Niestety nie mogę trzymać na działce, bo dostała by nóg! A ładowanie do bagażnika 50 kg to potworna harówa! 25 kilogramów jeszcze idzie wytrzymać. Więc słaby silnik nieuchronnie. I tu pytanie do Ama Poland: MVGT - co to za silnik? Trawa dość rzadka; perz i jakieś wydmuchrzyce + skrzyp. Więc nie musi być potwór. Prądu na działce nie ma, więc elektryki odpadają.
Jak chcesz coś lekkiego to może właśnie Oleo-mac G48 z silnkiem Emak K600 - są wersje z napędem i bez.dziad_Jag pisze:A co mnie byście zaproponowali?
Ewentualnie może warto rozejrzeć się na Vikingiem MB 253 z silnikiem Kohler.
A jak coś mocniejszego chcesz to w ciemno bierz GV 53 TK.
Ale przede wszystkim pamiętaj - na co tu wszyscy radzą zwrócić uwagę - żebyś serwis miał w miarę blisko.