Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej

Post »

Dziękuję ;:170 Staram się pomóc , jeśli potrafię :roll:
U mnie chryzantemy gałązkowe zastąpiły Prymulki , a u Was :?:

Obrazek

Obrazek

Choć kilku chyba się pory roku pomieszały :

Obrazek
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

Przepraszam, że się odzywam dopiero teraz. Dziękuję za miłe przyjęcie do grona i konkretne odpowiedzi. Waham się ciągle z tymi chryzantemami. Muszę przemyśleć temat. Najbardziej zniechęcają mnie te sadzonki. Raczej nie będę jechała po 100szt. gdzieś daleko. Kuriera trochę się boję. Istnieje jeszcze szansa, że któryś z moich dostawców sadzonek bylin ma też sadzonki chryzantem. Część bylin robię sama, ale te licencjonowane i niektóre bez licencji kupuję gotowe. Zawsze brałam katalog z bylinami, ale wiem, że maja też rabatowe. Może chryzantemy też? Popytam w firmach, z których korzystam.

Pytasz zibi co u nas? Siedzę w domu i odpoczywam. Akurat pada deszcz, ale zaczęłam robić swój prywatny ogród. Poza tym mam sporo roboty komputerowej no i zamierzam poczytać o tych chryzantemach. Szczególnie o nawozach. W którym tyg. jaki.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie zrozum mnie źle , nie chcę Cię zniechęcać ale produkcja 100 doniczek chryzantem raczej się nie opłaca. Można je wychodować na 25m2 , ale przychód ze sprzedaży nie będzie imponujący. Chryzantemy produkuje się w setkach / tysiącach i wtedy można spodziewać się efektów finansowych. Może zastanów się , czy nie zaangażować się w chryzantemy mocniej :uszy
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zibi, cieszę się, że za twoją sprawą trafiłem do tego wątku.
Podobnie jak AgnieszkaG. naszym głównym celem są byliny, których coraz więcej mamy w trakcie produkcji
Jednak w przyszłym roku mam zamiar też poeksperymentować poważniej z drobnokwiatowymi.
Do tej pory miałem tylko takie chryzantemy cięte na własne potrzeby z sadzonek, które dostałem od znajomego taty który w latach 70-80 produkował w okolicach Gliwic chryzantemy na większą skalę. Niestety kwiaty na 1 listopada były kwestią przypadku (pogoda sterowała sama uprawą),czyli średnio raz na dwa lata udawało się trafić w termin ;:222

dawidek1771 , widzę, że też jesteś z Małopolski, napisz dokłądniej z jakich okolic jesteś może w przyszłym roku udałoby się mi podpiąć pod zamówienie u Pychlińskiego... myślę o jakiś 100-200szt , nie za dużo żeby straty przy nauce nie wyszły za duże ;:306

Przy okazji , dorzucę parę słów o nawozach Fertiplant , których sam jeszcze nie stosowałem ale słyszałem o nich wiele dobrego .
Do tej pory stosowaliśmy w większości nawozy EVERIS serii Peters Professional bardzo fajne nawozy, nie przytrafiło mi się ich przedawkować nawet przy większych stężeniach, czego już nie mogę powiedzieć o Kristalonach. Na niektórych roślinach z dolistnym nawożeniem trzeba uważać, co prawda nie zniszczył roślin ale widziałem zły wpływ. Po obniżeniu dawki było już ok ...ale tego przy Petersie nie miałem. Podobno nawozy Fertiplant są bardzo zbliżone do Petersa , nawet składy są prawie identyczne , więc w przyszłym roku pewnie też je przetestujemy. Z info jakie dostałem od jednego z właścicieli Greenpunktu , u producenta tych nawozów mogą zamówić dowolny skład nawozu,tylko jest małe ale, jeżeli dobrze pamiętam to minimum logistyczne wynosi coś koło 1 tony:)

Co do substratu Kekkila to mam mieszane uczucia , sadzonki ukorzenione po przesadzeniu do tego substratu bardzo fajnie się rozwijają ale za to kompletnie nie sprawdziła się u mnie do ukorzeniania sadzonek. Ukorzenianie pelargonii, datur, lantan czy fuksji w Kekkili to , (przynajmniej u nas), porażka, może 10% sukcesu , to odwrotnie niż przy zwykłym Hartmanie, ten najlepiej się u nas sprawdza do ukorzeniania sadzonek. Do oleandrów i bylin w większości najlepiej się sprawdza Durpeta z domieszką glinki.

My jeszcze nie odpoczywamy, powoli przygotowujemy punkcik sprzedaży,czyli pergole ścieżki stanowiska wystawowe itp. W nadchodzącym sezonie chcemy też zacząć przyzwyczajać okolicznych klientów do zakupów bezpośrednio u nas, nie tylko na okolicznych bazarkach, no ale jak to będzie to zobaczymy.Jak to ktoś wcześniej już napisał ...sąsiedzi na pewną nie przyjdą :wink:
Jak pogoda pozwoli to to chcemy jeszcze na przełomie roku postawić tunelik z Farmera 7x30 , bo w obecnych małych już brak miejsca na cokolwiek.

Ciekawe czy Wy teraz odpoczywacie, czy też macie ręce pełne roboty. My w lecie mówiliśmy sobie, że odpoczniemy w zimie, uzupełnimy stronkę itd. a tu wygląda na to, że nie specjalnie będzie na to wszystko czas.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpoczynek ? A co to jest ??? Teraz jest czas na przygotowanie produkcji na kolejny sezon , planowanie nasadzeń , cyklu uprawy. U mnie dodatkowo montarz ogrzewania bo mam już dość półśrodków . Tunele trzeba podremontować , zrobić poprawki . Odpoczynek to nie w naszej branży :wink:
Co do nawozów , to Fertiplant to naprawdę najwyższa półka , 10-20-30+2 stosowałem jako stymulant w dziesięciokrotnym stężeniu bez uszczerbku dla roślin. Spróbuj , naprawdę warto :uszy :uszy :uszy
dawidek1771
200p
200p
Od: 25 lis 2011, o 08:29

Post »

Fumikko :wit
W zeszłym sezonie jedną dostawę sadzonek odbierałem w Bytomiu u Zibi a drugą przywieźli mi do domu bo mieli akurat transport w moją okolicę.
Jeszcze nie myślałem jak będę odbierał sadzonki w przyszłym roku, po Nowym roku muszę dzwonić i jeśli będzie dostępny transport w moją okolicę to na pewno skorzystam, bo jednak dość daleko mam do Bytomia :roll:
A Pytasz z jakiej okolicy, to około 15 km od Oświęcimia :wink:
Pozdrawiam-Dawid
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

Właśnie zibi chodzi o to, że w pierwszym roku chciałabym się nauczyć trochę tych chryzantem i na początek chcę zrobić te 100szt. Nawet jakby mi wychodziły to i tak więcej niż 500szt. bym nie robiła. Ja robię byliny i więcej już nie jesteśmy w stanie ogarnąć. Chodzi o to, aby coś obficie kwitło w końcówce lata i przyciągało wzrok. Jeszcze nie przemyślałam tematu.

Odnośnie odpoczynku to ja w szkółce już nic nie robie, ale z tej racji, że zostały same ciężkie roboty dla mężczyzny a ja jestem słaba kobieta. Małżonek jednak codziennie coś tam dłubie i kopie. Dla mnie została biurokracja, ale w pewnym sensie robota w papierach i na komputerze to jak nie robota.
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

dawidek1771 , ja jestem z okolic Trzebini, a wiesz może do kiedy można składać u nich zamówienia na chryzantemki?
dawidek1771
200p
200p

Post »

Niestety nie wiem :( ja zamawiałem coś pod koniec lutego :uszy
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale tu cicho :roll: Jak tam zamówienia na nowy sezon :?: Pochwalcie się troszkę :uszy
dawidek1771
200p
200p

Post »

Jeśli chodzi o chryzantemy to nie mam pojęcia jeszcze jakie wybrać odmiany z jakim Terminem kwitnienia :roll: Zastanawiam się czy postawić na odmiany T 41 czy T 42- żeby nie było trzeba sterować a też żeby zakwitły na 1 listopada. I na pewno zamówię jeszcze coś z wcześniejszych odmiany na wrzesień/październik min; Proxima White i Fiolet :uszy
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wejdź na mój wątek sprzedażowy , na 17 stronie są odmiany które robię w tym sezonie. Może coś podpatrzysz :roll:
dawidek1771
200p
200p

Post »

Ok, Dzięki :wink:
Trochę podpatrzyłem razem z katalogiem - i chyba zamówię; Proxima White i Yellow oraz Aduro Violet , Primo Pistache Green, i wezmę coś z Jasoda.
Nie wiem jak się za chowie odmiana np; Lariva Red - czy nie zawcześnie zakwitnie bo to niby T 40, oczywiście mówiąc o 1 listopadzie :roll: ale tak dużo zależy od pogody, a kto wie jaka będzie :roll:
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda trochę modyfikuje termin kwitnienia :roll: Tego nie przewidzimy , u mnie wszystkie odmiany się spóźniały :roll: Na pierwszego na szczęście zdążyły wszystkie , ale niektóre na styk :roll:
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Witajcie,
do producenta mi bardzo daleko, ale w tym roku dzięki nieocenionym radom Zibiego ;:180 (jeszcze raz dzięki) mam w małej produkcji kilka setek bratków, oraz naparstnice, goździki brodate, łubin ozdobny i ostróżkę trwałą. Na razie wszystko to sobie zimuje w doniczkach pod kołderką z agrowłókniny. Powiedzcie kiedy można to wstawić do niewielkiej, zimnej szklarni, aby ruszyły z wegetacją jak najwcześniej. Jakie muszą być temperatury zewnętrzne?
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”