Czym nawozić pomidory-cz.3
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Trochę się gubię w tym wszystkim co przejrzałem od początku tematu. W poprzednich latach nawoziłem sztucznymi nawozami dla pomidorów - pomidory koktajlowe w doniczkach. W tym roku postanowiłem, że będę używał biohumusu. Ale z tego co czytam to jest to za mało, aby pomidory prawidłowo się rozwijały(?). Nie mam za bardzo warunków na gnojówkę... Czy mam wspomagać pomidory jednak nawozami sztucznymi?
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kamj!
Jak masz niedużo tych pomidorków w donicach to śmiało możesz je dokarmiać nawozami płynnymi typu Florovit do pomidorów i papryk.
Jak masz biohumus to przecież go nie wyrzucisz.Też można wspomagać.
Ale wszystko trzeba stosować z umiarem.Należy obserwować rośliny wcześniej.
Jak masz niedużo tych pomidorków w donicach to śmiało możesz je dokarmiać nawozami płynnymi typu Florovit do pomidorów i papryk.
Jak masz biohumus to przecież go nie wyrzucisz.Też można wspomagać.
Ale wszystko trzeba stosować z umiarem.Należy obserwować rośliny wcześniej.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ma pytanie odnośnie zeszło rocznego kurzaka. Leżał w beczce 50l, która miała dziurę w pokrywie. Naleciało tam sporo deszczówki. Czy taki roztwór kurzaka nadaje się do nawożenia rządowego pod ogórki i pomidory?
Pozdrawiam ;)
- Maraga
Jak najbardziej się nadaje!
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
A ja kupiłam dziś Humus Active i zorientowałam się, że już go używałam w zeszłym sezonie. Właśnie podlałam nim rozsadę pomidorów i papryki w donicach, zobaczymy efekt.
Iza
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
U mnie bardzo dobrze sprawdza się do podlewania rozsady pomidorów i pozostałych warzyw obornik w granulkach zalany wodą na dwa tygodnie. Dodaje go przy podlewaniu, oczywiście nie za każdym razem.
Pozdrawiam. Jacek 

- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Muszę przyznać, że robię to na oko. Sypie koło 1/5 naczynia granulek, dopełniam wodą i tą odstaną miksturę rozcieńczam w proporcji 20-30ml/ 1,5l wody bo akurat mam taką konewkę. Podlewam przeciętnie raz na 7-10 dnijeszcze pisze:Toldi,
w jakim stężeniu to dajesz?

Pozdrawiam. Jacek 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeżeli ktoś chce dowiedzieć się czegoś więcej o tzw. EM-ach , to na początek zapraszam do przeczytania tego tekstu: http://www.aptekarzpolski.pl/2015/01/01 ... rganizmow/
Zaznaczam, że nie jest to żaden spot reklamowy producenta tychże specyfików , a artykuł napisany przez człowieka z pewną wiedzą w tym temacie.
Zaznaczam, że nie jest to żaden spot reklamowy producenta tychże specyfików , a artykuł napisany przez człowieka z pewną wiedzą w tym temacie.
- Maraga
kaLo!
Poczytam,ale nie teraz.
Idę walczyć z perzem.
Ten sobie rośnie bez polepszaczy w szybkim tempie.
Nie przeszkadza mu zimno, ani deszcz.
Ten Humus Active może i dobry gdyby był jeszcze tani.
A gdyby tak niszczył perz to nie żałowałabym pieniędzy
Pozdrawiam Maria.
Poczytam,ale nie teraz.
Idę walczyć z perzem.
Ten sobie rośnie bez polepszaczy w szybkim tempie.
Nie przeszkadza mu zimno, ani deszcz.
Ten Humus Active może i dobry gdyby był jeszcze tani.
A gdyby tak niszczył perz to nie żałowałabym pieniędzy

Pozdrawiam Maria.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Bardzo ciekaw lektura. Poczytałam i powiem, że od razu skojarzyło mi się z przemysłem farmaceutycznym, gdzie sprytnie wciska się pacjentom guzik warte preparaty.
A im droższy, tym ludziom się wydaje, że skuteczniejszy.
No ale kto zabroni kupować bogatemu.
Gorzej jak trafi na biednego naiwnego. 

No ale kto zabroni kupować bogatemu.

- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli ktoś jest ciekawy, a nie chce przepłacać, w necie są różne przepisy do samodzielnego wykonania w domu, z wykorzystaniem ryżu, otrąb, mleka, melasy itp. Niektóre podałam w wątku Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1.
Nie będzie to oczywiście taki zestaw mikroorganizmów jak dostępny komercyjnie, ale każdy, kto w domu kisił ogórki czy kapustę wie, że domowe przepisy też mogą być skuteczne.
Nie będzie to oczywiście taki zestaw mikroorganizmów jak dostępny komercyjnie, ale każdy, kto w domu kisił ogórki czy kapustę wie, że domowe przepisy też mogą być skuteczne.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ja też od razu pomyślałem o reklamowanych "lekach nie suplementach diety", dzięki którym można trzymać mocz, budować "kaloryfer" podczas oglądania przy piwku i czipsach meczu w telewizji, o cudownych odmładzających i oczyszczających organizm preparatach itp.
W następnych postach będzie trochę o pracach naukowych związanych z zastosowaniem EM-ów w rolnictwie.
Ullak muszę poszukać, bo gdzieś widziałem co zawiera polecany w rolnictwie EM-5. Chociaż podejrzewałem , co to może być, to sam byłem zaskoczony
.
Jest
http://www.agromin.pl/?em-5,25
Oczywiście EMy to jest to, co wywołuje fermentację: wszystkie możliwe typy bakterii i drożdży.
W następnych postach będzie trochę o pracach naukowych związanych z zastosowaniem EM-ów w rolnictwie.
Ullak muszę poszukać, bo gdzieś widziałem co zawiera polecany w rolnictwie EM-5. Chociaż podejrzewałem , co to może być, to sam byłem zaskoczony

Jest

.Preparat grzybobójczy EM-5
Preparat EM-5? to kompozycja naturalnych składników fermentowanych z Efektywnymi Mikroorganizmami (EM) wzmacniająca rośliny przeciwko chorobom grzybowym, hamująca rozwój patogenów glebowych i odstraszająca owady.
Skład:
Efektywne Mikroorganizmy(EM), melasa trzcinowa, czosnek, ostra papryka, ocet jabłkowy, alkohol
http://www.agromin.pl/?em-5,25
Oczywiście EMy to jest to, co wywołuje fermentację: wszystkie możliwe typy bakterii i drożdży.
A ja po lekturze pewnej pracy dyplomowej z Uniwesytetu Przyrodniczego we Wrocławiu nt. EMów stwierdziłem że to produkt dla naiwniaków