Koleus Blumego cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje koleuski
A ja chyba w tym roku zrezygnuję z zasiewów na rzecz sadzonek. Właśnie dostałem nową dostawę.
Agnieszko proszę o podanie nazw odmian. Również tych roślinek, których nie ma na zdjęciu a zwłaszcza tej "czarnej".
Agnieszko proszę o podanie nazw odmian. Również tych roślinek, których nie ma na zdjęciu a zwłaszcza tej "czarnej".
Przemku "czarny" to Black Dragon. Oprócz tego był Wizard Sunset oraz Wizard Velvet Red - sadzonki tych odmian były nieukorzenione. Prezentowane na zdjęciach - pierwszy to Sunlover Red Ruffles, trzeci - Peter Wonder. Zielono-żółty z drugiego zdjęcia to nie ode mnie - nie mam takiego .
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
- _Natalia_
- 50p
- Od: 28 lip 2010, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Koleusy świetnie rozmnaża się przez sadzonki wierzchołkowe, które bardzo łatwo ukorzeniają się w wodzie. Jesienią 2009 dostałam 2-3 sadzonki, a wiosną mogłam już sobie obsadzić cały balkon. W ciągu lata rozrosły się do monstrualnych rozmiarów. Mogę z czystym sumieniem polecić osobom, które chcą mieć kolorowy balkon bez większego wysiłku. Jesienią je wyrzuciłam, zostawiając tylko trochę sadzonek. Teraz zabawa zaczyna się od nowa. Zauważyłam jednak, że najlepiej rośnie ta najczęstsza chyba odmiana, różowo-zielona (gdy jest niewiele światła pojawia się też biel).
Pozdrawiam
- Natalia
- Natalia
Piękne te wasze odmiany Moje prawie wszystkie takie same, ze dwie sztuki są po prostu... zielone. No nic, trzeba będzie rozejrzeć się po giełdzie w maju...
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolory ja u mnie ,ale spróbuj w innym nasłonecznieniu ustawić to może kolory zmienią.
Dziś z powodu śniegowej depresji zamówiłam sobie nasionka sześciu nowych odmian - Chocolate Mint, Palisander, Dark Chocolate, Fairways Mosaic, mix Rainbow i coś tam jeszcze. Pewnie ze 2 tygodnie minie, aż przesyłka dojdzie....
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
-
- 100p
- Od: 21 paź 2008, o 18:43
Moje wzeszły obficie,ale posiałam je za gęsto i nie mam pojęcia jak je popikować.
Zresztą są jeszcze niewielkie,więc jeszcze trochę poczekam.
Zresztą są jeszcze niewielkie,więc jeszcze trochę poczekam.
- anka93
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
Czy mogę zapytać gdzie można zamówić nasionka owych koleusów?saaga pisze:zamówiłam sobie nasionka sześciu nowych odmian - Chocolate Mint, Palisander, Dark Chocolate, Fairways Mosaic, mix Rainbow i coś tam jeszcze.
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
A ja dziś dostałam przesyłkę z koleusami. Są śliczne Jutro może zrobie fotkę to sie pochwalę. Zamówiłam przez all i mimo obaw były rewelacyjnie zapakowane. Mają rózne kolorki i ksztalty liści.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Pięknie się barwią. Moje wciąż malutkie, ale na pierwszych listkach (które też są malutkie ) widać już ślady kolorku.