Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bala
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2019, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8

Post »

whitedame pisze:Vivien333, jeśli chodzi o Joe`s Longa to niestety donica jej nie służy.
W gruncie ma potencjał
Obrazek
Nie jest to reguła. Miałem cztery sztuki w donicach obsypane owocami. To raczej kwestia nawożenia i miejsca gdzie stoi donica.
...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też tak uważam.
I jeszcze od wielkości donicy.
W zeszłym roku rosła w większej i była większa, miała też więcej owoców, ale słabiej ją nawoziłam, to i liście zrobiły się żółte pod koniec owocowania.
Wyeksploatowała się biedaczka... :(
W tym roku, w mniejszych donicach krzaki są mniejsze, mają mniej owoców, za to nawozu chyba było dość, bo krzaki nadal zielone.
Pull, jakoś formujesz tą papryczkę?
Piękna jest... ;:333
Pozdrawiam,Vivien333
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Właśnie wtachałam 5 sporych donic z paprykami na zimowanie, owoce zerwałam, opryskałam Kohinorem i wstawiłam do pokoju z wyłączonym kaloryferem. ;:219
A teraz klnę na siebie, że znów się skusiłam, obiecywałam sobie solennie, ze oberwę co się da i wyrzucę. ;:124
Papryk, razem z zielonymi, zerwałam 2 małe skrzynki pieczarkowe, te 2 kg.
Czeka mnie teraz przeróbka, część do octu, część na sos, może wreszcie ten Sambal zrobię.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też sobie obiecywałam. Co roku sobie obiecuję. :wink:
Wniosłam wszystkie, serio. Wcześniej postąpiłam zgodnie z Twoimi wskazówkami, tylko zostawiłam te mocno niedojrzałe owoce.
Nie wiem gdzie będę mieszkać ja, ale nie mogłam ich zostawić na mrozie, po prostu nie mogłam. :roll:
Chyba warto było, bo zaczęły błyskawicznie się wybarwiać, więc chyba jeszcze sporo zbiorę.
Później przytnę, żeby dało się choć dojść do łóżka i... Zobaczymy które przetrwają zimę. :wink:
Pozdrawiam,Vivien333
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dzisiaj słoneczny to wystawiłam na balkon, na noc do domu.

Obrazek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vivien a jak Ci wszystkie przezimują? ;:224
Plon jest co najmniej potrójny u takich zimowanych, jesteś na to gotowa?
Zjeść nie dasz rady ;:306
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Zimny dzień i zapowiadane niskie temperatury w nocy zmusiły mnie w końcu do zbioru jalapeno conchos, bo tej zwłaszcza szkoda. 3 rośliny obdarowały mnie takim plonem
Obrazek
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dam im radę, bo większość to wprawdzie spore krzaki, ale ozdobne, takie "warzywne zabawki"- owoce mają niewielkie, czy wręcz malutkie.
Co do zwiększenia plonu u takich przezimowanych, to chyba rzeczywiście tak jest- przykładem ten Bishop:
Obrazek

Obrazek

Ma więcej owoców i w dodatku szybciej dojrzały- już większość zerwałam, a w zeszłym roku wisiały do grudnia.
Na dworze zostały dwie niedojrzałe słodkie- jedna wysiana z lidlowej podłużnej (Palermo?) i jedna Marconi Purple- jest wielka i o wiele brzydsza, niż ta zakupiona w zeszłym roku w Pomid...landii. Nie chcę jej więcej, wolę odgrzebać gdzieś zeszłoroczne nasiona, może coś z nich wyjdzie i znajdę jakieś miejsce na sadzonkę. Może w łóżku? ;:224
Dziś ma być przymrozek, więc owinęłam półkę z nimi (i bazyliami) włókniną i zapaliłam znicze, może przetrwają...
Pozdrawiam,Vivien333
Micrurus95
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 paź 2019, o 19:04

Uprawa ostrych papryczek

Post »

Jestem początkującym hodowcą, to moje pierwsze papryczki. Mam odmianę Jalapeno od roku i ostatnio zaobserwowalam dziwne plamy, opadanie liści i ogólnie: złą kondycję papryki. U jednej z nich na liściach widoczne są brązowe plamy i żółknięcie liści. U drugiej dziwne białe małe kropki pod liściami i dziury. U pozostałych dwóch wygląda to lepiej ale mam wrażenie że i u nich powoli pojawia się opcja 1 ( brązowe plamki ). Wciąż mało wiem o nich a bardzo chcialabym wiedzieć jak im pomóc, być może pytanie jest bardzo trywialne i każdy tutaj zna odpowiedź ale mimo to bardzo proszę o pomoc. Bardzo mi zależy żeby doprowadzić je do poprzedniego (dobrego) stanu. Dodam od siebie że papryczki są w domu ciągle, przy oknie i drzwiach balkonowych (nasłonecznione miejsce) i ziemię mają uniwersalną. Odsyłam do strony ze zdjęciami jeśli to pomoże
https://pl.pinterest.com/pin/641692646890015152
https://pl.pinterest.com/pin/641692646890015156
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Kiedy ostatnio dostały coś do jedzenia?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz jakichś niechcianych lokatorów, chyba wciornastki.
Trudno wywróżyć, bo zdjęcia słabe.
Micrurus95
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 paź 2019, o 19:04

Post »

Jak moge zapobiec tym niechcianym lokatorom? I drugie pytanie: czym i jak często nawozić? Jestem totalnie zielona w tych sprawach a szukając po poradnikach internetowych czytałam różne rozbieżne opinie. Jedni polecali specjalną ziemię, inni uniwersalną. Jedni doradzali nawóz do jakis czas a inni mowili ze papryczki bez nawozu beda ostrzejsze ( bo rzekomo tak jak ułamywanie liści ma to stresować roślinę) tylko będa wolniej rosły. Nie wiem ile z tych rzeczy które wyczytałam jest prawdziwych dlatego pytam tutaj doświadczonych hodowców co mi poradzą? Bardzo bym chciała w przyszłości rozszerzyć uprawę na inne odmiany i być może wyprowadzić je na balkon (oczywiscie stopniowo hartując). Z góry dziękuję za wszelkie dalsze porady, na innych forach średnio z tą pomocą szło a tutaj jestem mile zaskoczona ze taki szybki odzew ;) dodaję zdjecie, byc moze lepsze

Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Zdjęć 1-4 nie da się powiększyć. 3 i 4 wygląda na chorobę grzybową. Ostatnia fotka to wciornastki i problemy z transpiracją , wyraźna oedema. Być może mają za ciepło, za mało światła i za dużą wilgotność powietrza. Możliwe też, że są za bardzo podlewane.
Po drugie, nie odpowiedziałaś na pytanie o nawożeniu. Konkretnie, czy były nawożone a jeżeli tak, to kiedy , czym i w jakiej ilości. Dodatkowo- jaką pojemność mają doniczki.
Po trzecie , nawożenie zależy od fazy w jakiej znajduje się roślina czyli przed kwitnieniem, wiązanie owoców ich wzrost i dojrzewanie więc recepta na nawożenie nie jest taka prosta.
Poszukaj na forum wątków o nawożeniu . Słowo klucz "fertygacja".
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”