Całkiem nowy kawałek raju

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Całkiem nowy kawałek raju

Post »

Dorotko już podpisuję :)
1. Irys syberyjski (biały z żółtym)
2. Dąbrówka rozłogowa( kwiatki niebieskie)
3. Przywrotnik miękki( kwiatki żółto- seledynowe)
4. siewki przywrotnika

Miłego wieczoru ;:196
:wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Dzięki Martusiu za tak szybką odpowiedź ;:196
Dąbrówka ma śliczny kolor liści ;:215 Czytałam, że dobrze radzi sobie w cieniu... Super, że część roślinek od Ciebie znosi lekko ocienione stanowiska, a języczka pomarańczowa chyba może rosnąć w glinie. To prawda?
Czy irys syberyjski będzie wysoki?
Jutro zaraz po pracy zabieram się za sadzenie :) Wszystkiego nie dam rady, bo teraz bardzo szybko zapada zmrok, ale codziennie po troszku i roślinki będą posadzone ;:168

Specjalnie dla Ciebie Bathsheba

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Języczka uwielbia mokre stanowisko, może rosnąć pod rynną ;:333 . Irys ma 60-70 cm.
Dąbrówka może rosnąć wszędzie, tylko w cieniu, może być zielona :wink: .
Miłego sadzenia i dzięki za piękną różę ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, moje prymulki też zawsze jesienią pokazują kwiatki, tylko w znacznie mniejszej ilości niż wiosną. ;:108 Niezależnie od tego, jak bogato zakwitną, to i tak cieszą w czasie, gdy kwitnień coraz mniej. ;:303
Chociaż w Twoim ogrodzie kwiatków rozmaitych jeszcze mnóstwo. ;:215 Nawet różyczki fantastycznie ukwiecone! ;:138 ;:138
Dobrego, spokojnego tygodnia, Dorotko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ależ te marcinki cudnie kolorują ogród. Wiadomo że różom nic nie dorówna, jednak marcinkowe plamy są urocze tak tu i ówdzie posadzone.
Nad róża Betsheba właśnie się zastanawiałm przeglądając ofertę szkólki, ale tam na zdjęciu jej kolorystyka była zupełnie inna, przypominała Grahama Thomasa (kolory biały i żółty). Twoja natomiast jest na fotce chyba w tonacji różowej. Jaka jest ta różyczka w rzeczywistości?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Martusiu, większość roślinek już posadzona :D Zostały jeszcze floksy i astry, które będę sadzić z doskoku w tygodniu. Na szczęście bardzo dobrze je zabezpieczyłaś i nie grozi im wyschnięcie. Myślałam, że przywrotnik jest jeden plus te małe sadzoneczki, a po otwarciu torebki okazało się, że sadzonek jest znacznie więcej :) Tak samo jak irysów ;:108 Ucieszyłam się bardzo i posadziłam je w nóżkach Eglantyne i Munstead Wood. Wiem, że będą piękną ozdobą rabaty. Jest jeszcze sadzonka, której nie mogę zidentyfikować. Zapewne albo floks, albo aster. Podpisana jest tylko "biały". Pamiętasz co to było?
Miłego i pogodnego tygodnia ;:196

Lucynko, w tym roku, jesień ciepła, łaskawa, więc w ogrodach nadal jest kolorowo. Najwięcej kolorów dają astry i przyjemnie jest wyjrzeć przez okno i podziwiać takie jesienne widoczki. Bardzo mnie to cieszy, bo listopad nie należy do moich ulubionych miesięcy... Zawsze kojarzył mi się z pochmurnym, zasnutym chmurami niebem, szarością i smutkiem...Niech ciepła aura utrzyma się jak najdłużej, bo pracy w ogrodzie nie brakuje. Dzięki Martusi mam co sadzić :D , więc potrzebuję dobrej pogody, żeby posadzone roślinki zdążyły się ukorzenić w nowym miejscu.
Dziękuję za życzenia, które odwzajemniam ;:196 Dużo ;:3 i łaskawej pogody ;:196

Obrazek

Obrazek

zawilec od Hani

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wandziu, kwiaty Bathsheby w zależności od miesiąca przybierają różne odcienie. Czerwcowe są najbardziej nasycone kolorami i mienią się odcieniami, żółci, brzoskwini, częściowo również różu. To taka zmienna kolorystycznie róża, /typowe dla wielu Austinek/. Im późniejsza pora, tym kwiaty są jaśniejsze, co zresztą zaraz Ci pokażę, bo znalazłam jej kilka zdjęć z różnych miesięcy. Dużo pewnie zależy od podłoża, stanowiska, nasłonecznienia,a i sam aparat też może nieco przekłamać kolor. Na pewno w czerwcu jej kwiaty są znacznie ciemniejsze i bardziej nasycone. Im późniejsza pora, tym kwiat jest bardziej stonowany kolorystycznie. Warto ją do siebie zaprosić, bo kwitnie praktycznie przez cały sezon. Mam dwie - posadzone po obu stronach pergoli. Krzewią się fantastycznie i nie ma z nimi żadnych problemów.

Czerwiec

Obrazek

Obrazek

lipiec

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wrzesień

Obrazek

Obrazek

październik

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dziękuję, że znalazłaś te zdjęcia! Faktycznie zmienność kolorystyki jest niesamowita. Róża z pierwszych zdjęć i róża wrześniowa są całkowicie inne. Tak czy owak w każdej odsłonie jest przepiękna. :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dorotko od początku tworzenia ogrodu zaglądam do Ciebie, ale pisać nie nadążam. :oops: Zimą nadrobię.
Wklejam co napisałam u siebie, bo mnie nie będzie chwilę, a chryzantemę musisz jakoś przechować. ;:108
Nie mam doświadczenia w przechowywaniu chryzantem w ciepłym miejscu.
W moim garażu, przy kilkunastu stopniach mrozu, temperatura nie spada poniżej minus 2-3 stopni. Przechowuję ścięte, w dość suchym podłożu, w którym rosły.
Może masz znajomych, którzy przechwali by Ci w nieogrzewanej piwnicy. Ścięta chryzantema nie potrzebuje w chłodnym miejscu światła. Swoje dopiero pod koniec lutego wynoszę na słoneczny taras. Ja wywożę karpy dalii w skrzynce do ciemnej piwnicy.
Chryzantemy sadzę w ogrodzie dopiero wiosną, bo mam wątpliwości, czy takie wydelikacone w szklarni zdążyłyby się ukorzenić. ;:218 Nigdy nie próbowałam sadzić na zimę.
Pozdrawiam ciepło. ;:168
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wandziu, zdjęć Bathsheby mam więcej, ale te to tak na szybko znalazłam. Ona rzeczywiście jest mocno zmienna, ale sporo Austinek tak ma ;:167

Listopadowe róże.

Obrazek

Obrazek

To zresztą kolejny przykład na zmienność róż Austina - Tea Clipper w czerwcu ma kwiaty w odcieniach moreli z żółtą nutą, a teraz jest po prostu żółta ;:108

Soniu, jak pisałam u Ciebie – nie mam znajomych z nieogrzewaną piwnicą :( Może spróbuję ją pomimo wszystko zadołować w doniczce i okryję solidnie jak przyjdą przymrozki… Mam zresztą kilka innych, o większych kwiatach i te również spróbuję przechować. Tyle, że w domku ogrodnika. Najwyżej jak przyjdą większe spadki temperatur to wniosę go garażu. Będzie co ma być. Może się uda? Przecież nic nie tracę. Najwyżej sobie z nimi trochę pochodzę w tę i z powrotem ;:65

chryzantema, którą bardzo chcę przechować

Obrazek

i te również

Obrazek

Obrazek

Martusiu, poniżej zdjęcie rośliny, o której rozmawiałyśmy. Zerknij, proszę ;:196

Obrazek

Obrazek

I wreszcie doczekałam się na pierwsze kwiaty chryzantemy od Hani. Haniu ;:196

Obrazek

Obrazek

Zakwitła ponownie brunera ;:oj Czy to normalne o tej porze?

Obrazek

A taki karmnik zrobił mąż :)

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, to jednak nie jest poziomkówka indyjska. Ona bardzo się rozrasta rozłogami, a jak zaowocuje, to rozpanoszy się w ogrodzie. Pięknie kwitnie, a jeszcze piękniej wygląda łan krzaczków z czerwonymi owockami, jednak zdecydowanie nie polecam długo zachwycać się nimi, tylko jak najszybciej zutylizować! ;:306
Mam tego mnóstwo i nie pozbędę się, bo u sąsiadów rośnie łan ;:14
Chociaż może to być też pięciornik poziomkowaty, on ma takie bardziej omszone listki, a poziomkówka bardziej błyszczące i owocki jak okrągłe poziomki.
PS
Jednak to jest jakiś pięciornik, ale raczej chwast, poziomkówka ma inne listki ;:333
Pięciorników jest mnóstwo, niektóre bardzo ładne, może go poobserwuj co pokaże na wiosnę?

Jeśli ta chryzantema, na której Ci bardzo zależy, ma taki kolor jak na zdjęciu i mniej więcej 3centymetrowe kwiatuszki, to taka u mnie zimuje w ogrodzie od trzech lat i okryta była dopiero ostatniej zimy ;:131 . Do przechowania doniczek w domku ogrodnika, dobre byłoby pudło styropianowe, które zawsze można jeszcze dodatkowo okryć kocykiem, w razie większych mrozów, chyba nawet lepiej niż przenosić do ciepła, gdzie mogà zacząć rosnąć. Zawsze też możesz je trzymać na parapecie i nie pozwolić im zasnąć, tylko w domowych warunkach, przynajmniej u mnie, to nieustająca walka z mszycą i ziemiórką ;:14 , ale czasem się udaje ;:333
;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Dzień dobry witam się i ja w nowym pięknym wątku.
:D Dorotko po spacerze w Twoich różach ,czuję się oszołomiona zapachami i kolorami .Też kocham róże .
Dziś stworzyła bym u siebie ogród różany ,a tak będzie chyba liliowo -różany. :wink: z przewagą teraz powoli lilii .
W tym wątku u Ciebie widzę różności ,co czyni go pięknym a prace jakie wykonaliście do tej pory wzbudzają szacunek.
Spaceruję sobie dalej z ogromną przyjemnością :D
Pozdrawiam niedzielnie ,cieplutko. :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, zaintrygowała mnie ta zmieniająca kolor kwiatków różyczka. ;:215
Podziwiam też Twoje śliczne chryzantemy ;:303 i wcale nie dziwi mnie, że tak bardzo zależy Ci na ich przezimowaniu. ;:108
Tak to już jest, że jeśli na jakiejś roślince nam bardzo zależy, to robimy wszystko, by pozostała z nami jak najdłużej, niech zatem Twoje chryzantemowe ulubienice doczekają w dobrej kondycji następnego sezonu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”