Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

Ale masz piękne krokusiki, te żółto różowe
No i pierwiosnki.
Wszystkie moje jeszcze spiją. Nawet paków nie widać.
Wczoraj naprawdę było cudownie. Dlaczego dzisiaj tak nie mogło być?
Chyba jeszcze trzeba poczekać na prawdziwą wiosne
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dwukrotnie pisałam u Ciebie ale nie poszło już chyba można bo widzę nowe wpisy na FO.
Chwaliłam białą forsycję ,kokorycz kwitnącą i urocze pierwiosnki. ;:138 ;:333
Dobrego dnia Lucynko! ;:196 ;:196

;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Znowu wróciłam uchetana po kokardę. Zgracowałam wszystkie rabaty i ciężko mi nogami przebierać, ale jestem cała happy, bo plan przewidziany na dwa dni wykonałam w jeden. Temperatura nie przekroczyła dwunastu stopni, jednak słoneczko towarzyszyło nam nieustająco, a wiatr ledwo powiewał, dzięki czemu bardzo przyjemnie się pracowało. Tym bardziej, że w którąkolwiek stronę głowę się odwróci, wszędzie jakieś kolorowe kwiatki widać.

Martusiu - pierwiosnki ząbkowane rozkwitły tuż nad ziemią, nietypowo, bo zawsze kwitły na wysokich łodyżkach. Najważniejsze, że nie zginęły. ;:333 Skoro Twoje żyją, to z pewnością pokażą swoje kwiatuszki. ;:303
Na razie nie wieszczą mi nocnych przymrozków, a magnolia tylko - tylko i będzie cała bielutka.

Obrazek

Dziękuję za dobre słowa i cieplutko pozdrawiam. ;:196

Obrazek

Obrazek

Karolu - lubię pierwiosnki, a ząbkowane szczególnie.
Jestem Ci bardzo wdzięczna za podpowiedź w sprawie wzruszenia wierzchniej warstwy ziemi na rabatach. ;:180 Dzisiaj się do tego ostro zabrałam i zrobiłam od A do Z. Pewnie ze dwa dni będę chodziła jak paralityk, ale i tak jestem z siebie dumna. ;:306
Moje 'Abeliofylum ma w nazwie tylko dodatek 'koreańskie', nic więcej. Dzisiaj kwiatki są już bielutkie.
Dziękuję pięknie za pochwałę moich wysiewów, ;:167 dzięki temu wiem, że warto było.

Obrazek

Obrazek

Marysiu - moje hiacynty też jeszcze nie kwitną, ledwo z ziemi wychylają noski. Żonkile wprawdzie zapączkowane, ale bida z nędzą pod względem ich ilości. ;:223 Bardzo dużo cebulek zgniło, zresztą nie tylko narcyzów.
Wszystkie moje pierwiosnki ząbkowane są z własnego siewu. :lol: Zakupione wcześniej kwitły przez dwa sezony i przepadły, własne mają się dobrze.
Może białej forsycji za bardzo dogodziłaś? Swoją wetknęłam tam, gdzie akurat było wolne miejsce, dosyć nieciekawe, miała tam poczekać na lepsze, ale tak ładnie się zaaklimatyzowała, mocno przyrosła, że już tam zostanie. ;:215
Gołębie łażą po całej działce i coś zbierają. Nie wiem, co, bo nic jeszcze nie siałam. M mówi, że robaczki i ziarenka piasku. Tylko skąd tam piasek? ;:7
Dziękuję za dobre życzenia, które z radością przytulam i w całości odwzajemniam. ;:196

Obrazek

Obrazek

Gosiu - mogę dla Ciebie ukopać tych krokusików. Ukopię i wsadzę do doniczki, poczekają na Ciebie. Muszę teraz to zrobić, bo później nie będę pamiętała, gdzie ich szukać. ;:7
Pierwiosnki już powinny się wybudzić. Może sobie poszły?
We wtorek moja noga nie postała na działce, zimno mi było nawet w domu. Dopiero dzisiaj zebrałam się w sobie i pojechałam. Nie żałuję, bo było całkiem miło. ;:333
Też się zastanawiam, kiedy pani wiosna pogoni te zimne noce i rozgości się na całego.

Obrazek

Obrazek

Maryniu - też tak mam. Napiszę, a później znaleźć nie mogę, z tym że ja to zapewne zapominam kliknąć "Wyślij". ;:24 ;:29
Dziękuję za pochwały, bo to miodzio na moje serducho. ;:167
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Obrazek

Obrazek

Najdłużej kwitną żółte krokusiki.

Obrazek

Przebiśniegi już tylko tu i ówdzie takie pojedyncze kwiatuszki.

Obrazek

Krokusy odmianowe już powolutku szykują się do odpoczynku.

Obrazek

Obrazek

Za to puszkinie szaleją.

Obrazek

Obrazek

Dobrego, ciepłego czwartku. ;:3 ;:4

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Lucynko
Czytam, że odwaliłaś kawał dobrej roboty. ;:333
Twoje pierwiosnki już takie śliczne , moje mają po jednym pączusiu.
Tylko te fioletowe podarowane przez teściową już zakwitły.
Puszkinie fajniste, szczególnie te z niebieskimi paseczkami.
Gołębie fajnie wyglądają na rabatce, jak żywe ozdoby.
Piękny ten szkudnik biało brązowy przy krokusikach na poprzedniej stronie.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko praca w ogrodzie na wiosnę wielkie wezwanie bo jesteśmy zastani po zimie, ale mimo to spragnieni pracy. Nie ważne że boli ale cieszy.Teraz odpoczywaj i nabieraj siły bo pogoda się popsuła i czekamy na ;:3 . Pozdrawiam serdecznie miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko to określenie- "uchetana po kokardę" super ;:215 to ja o sobie w ostatnim czasie mogłabym napisać o kilka kokard ;:306 Pracy wiosna jest naprawdę dużo, ale kwiatuszki nawet te najmniejsze umilają tę syzyfową pracę.
Działeczka za to pięknie wygląda, i gołąbki sobie mogą pogrzebać w wyplewionych rabatkach, widać jakie szczęśliwe są.
Pierwiosnki ząbkowane dostaną nóżki u mnie też tylko na razie kwiaty są, dalsza część schowana w ziemi.
Teraz pogoda nam się zbiesiła, to mamy czas na odpoczynek, ja wypatruję porządnego deszczu.
Pozdrawiam ;:168
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wzięłam sobie dzisiaj urlop na żądanie, by wyprostować plecy i kark. Okazało się, że w domu też jest co robić i guzik z pętelką z mojego leniuchowania. Jutro, jeśli pogoda będzie taka jak dzisiaj, tj. słoneczna, nie będę tyrała w domu. Zdecydowanie wolę działkowy wysiłek.

Ewuniu - u mnie od dłuższego już czasu nie ma przymrozków i słoneczka nie brakuje, dzięki czemu prymulki zdecydowały się pokazać z najlepszej strony. ;:303 Trochę im nie wyszło, nie zdążyły bowiem wyrosnąć im wysokie łodyżki, ale ponieważ mają duże kwiaty, widać je z daleka. ;:333
Ślicznie dziękuję za pochwały moich i mężowskich podopiecznych ;:180 i cieplutko pozdrawiam. ;:196

Alu - tak to już z nami jest. ;:131 Długo tęsknimy za działkowym czy ogrodowym wysiłkiem, by ostatecznie zacząć narzekać na bolące różne części ciała. :lol: Nic to, przecież my to bardzo lubimy.
U mnie pogoda nie jest zła. Mam słońce, tylko temperatura powietrza niska, ale i tak oscyluje wokół 12 stopni. Trochę dokucza zimny wiatr, jednak mnie on nie przeszkadza, ;:185 z domu wyszłam jedynie po zakupy.
Pozdrawiam wzajemnie bardzo serdecznie i poprawy pogody życzę. ;:196

Dorotko - mnie wystarczy na razie jedna kokarda. ;:7 Ledwo nogami powłóczę, nawet po zakupy godzinę się zbierałam w sobie, by wreszcie wyjść. A wróciłam cała spocona. Nie z powody gorąca, nie! ;:185 Z powodu wysiłku, który kosztowały mnie zakupy poczynione w trzech różnych marketach. ;:306
Co do gołąbków, to ja nie jestem zachwycona ich grzebaniem na moich rabatach, bo tam przecież powinny wschodzić samosiewki np. maków i boję się, by mi ich nasionek nie wydziobały. ;:oj
U nas pogoda przyzwoita, słoneczna, ale deszczyk też już by się przydał. Takie błoto było i nie wiadomo kiedy wyschło. Ziemia na głębokości ok. 4 -5 cm jeszcze trzyma wilgoć, jednak jeśli będzie suszona w dotychczasowym tempie, to szybko wyschnie głębiej. ;:223 Jak dotąd jeszcze niczego nie musiałam podlewać, co nie znaczy, że wkrótce sytuacja nie ulegnie zmianie.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Na działce dzisiaj nie byłam, nie mam świeżych fotek, wobec tego dla urozmaicenia postu trochę zaległych kolorków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie pytajcie, dlaczego nie mam zdjęć Misi. Ona szaleje na sąsiednich działkach, a gdy na chwilę wpadnie na swoją, to ja akurat nie mam pod ręką aparatu.
Niech Wam piąteczek przyniesie w prezencie wiosenne ciepełko. ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Lucynko ale Ci zazdroszcze u mnie pada deszcz i zimno ledwie 1 stopień na plusie i to u mnie na 4 piętrze przypuszczam, że przy gruncie będzie zimniej i to o wiele. Siedzę w domku i nie wybieram się nigdzie brr zimno dobrze, że na działce przykryłam grządki agro szkoda by tego było. Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Cyt, "bo plan przewidziany na dwa dni wykonałam w jeden."; ależ masz formę atletyczna niemal ;:333 A to duża radość tak sobie popracowac z porywem wiosny!! Prześlicznie kolorowo u ciebie :D I do tego jeszcze masz ;:3 ??? No wiesz ten Płock to naprawdę uprzywilejowany w porownaniu z moją "aleją" deszczu,przymrozków i wiatrów...
Podopieczne M wyglądają na bardzo zadbane po tej zimie :D a jakie maja relacje z Misią (boją się jej?)?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Alu, deszcz wprawdzie u mnie nie pada, jednak słońce coś ukradło i teraz niebo zasnute chmurami. ;:131 Nie miałabym nic przeciwko deszczowi, tylko gwiżdżący wiatr mnie wkurza na maxa. ;:145
Po porannej wyprawie po zakupy, już nie wychyliłam nosa za drzwi, a temperatura na moim dziewiątym piętrze spadła do sześciu stopni. ;:223 Będzie zimno, jeszcze zimniej. Trzeba uzbroić się w cierpliwość. :shock: Który to już raz?

Iguniu - formę to ja miałam wczoraj. ;:306 Dzisiaj cierpię przez własną głupotę, ale ponieważ pogoda zmienia się na gorsze, to po przerwie znowu zacznę szaleć. ;:306
Słońce miałam, już go nie mam. ;:185 Już mam chmury i szybko spadającą temperaturę. :oops: Do kompletu jest jeszcze paskudny wiatr. ;:145
Drwi sobie z nas pani wiosna, oj drwi. ;:108
M codziennie, a w najgorszym razie co drugi dzień chodził do tych swoich gołąbków, dbał o nie jak o źrenicę w oku, toteż mają się dobrze. :lol: A Misia boi się gołębi, nie odwrotnie. ;:306 Skrada się do nich, a gdy zatrzepocą skrzydłami, ucieka na bepieczną odległość. One się koty nie boją. :D :D

Moje fiołeczki dopiero się budzą.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Śliczne gołąbki. A czy te ślicznotki nie robią u Ciebie porządków na rabatach? U mnie jakieś ptaki zawzięły sie na czerwone rojniki. Co je wsadzę do ziemi to znowu wyskubane.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Dużo kwiatków u Ciebie kwitnie,a ja znowu nie wiem co u mnie słychać.
Pogoda nadal mroźna i wietrzna.Kiedy wreszcie się skończy. ;:222
Miłego dnia Lucynko. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mój urlop na żądanie trwa już dwa dni i obawiam się, że jeszcze trochę potrwa.
Wprawdzie nie spadł ani deszcz, ani śnieg, noce z malutkimi przymrozkami, tak ok. jednego - dwóch stopni poniżej zera, ale w dzień niewiele cieplej, zaledwie trzy stopnie na plusie z dość silnym zimnym wiatrem. W tej sytuacji nikt i nic mnie z domu nie wygoni. :lol:

Mam na balkonie kilka doniczek z pierwiosnkami przygotowanymi do wysyłki, ale koleżanka, dla której są przeznaczone zapadła się pod ziemię i nie daje znaku życia. Może chora, a może coś się porobiło z jej internetowym połączeniem, a prymulki zaczynają kwitnąć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewuniu jolifleur - gołąbki to oczko w głowie mojego małża, ja nazywam je szkudnikami, które potrafią nieźle nabroić, ale puszczam w niepamięć ich wyczyny, dają bowiem fantastyczny nawóz moim roślinkom. :idea:

Danusiu - krokusów mam szczególnie dużo, bo porozłaziły się po całej działce, a botaniczne stworzyły już duże kępy i choć nieszczególnie o nie dbam, to i tak każdej wiosny zdobią rabaty. ;:215 Inne wiosenne już nie tak obfite w kępach, ponieważ trochę je ograniczam. Cieszą mnie te, które kwitną, ale nie pozwalam na ich nadmiar. :lol:
Pogoda zbiesiła się i u mnie ;:145 , w związku z czym od wczoraj też siedzę w domu i choć tęskno mi za działką, ani myślę zmarznąć. ;:109 Czytałam, że zimowa bądź niemal zimowa aura ma nam towarzyszyć do maja :shock: . Ponieważ jednak przeczytałam to dzisiaj, to mam cichą nadzieję, że to taki prima-aprilisowy fake news. ;:218
Mimo wszystko dzień mija spokojnie, dziękuję i Tobie również życzę samych miłych dni, a przede wszystkim zdrowych. ;:167 ;:196

Wszystkim Przyjaciołom i Gościom życzę dobrego, spokojnego weekendu. ;:114
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”