Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli to były fragmenty gałązek z listkami przy owocach gdzieś kupionych możesz je wyrzucić bo nic nich nie uzyskasz, poza tym w wodzie nie ukorzenisz cytrusa żadnego. Polecam poczytać tutaj :wink:
Awatar użytkownika
natija
500p
500p
Od: 8 lut 2009, o 23:43

Post »

Szkoda,ze sie nie da :(
W przyszlym tygodniu beda drzewka cytrynowe w sklepie takie od 70cm do 100cm za 17 euro,chyba kupie,bo innego sposobu nie ma.Czy to dobra cena za takiej wielkosci drzewko,bo ostatnio w innym sklepie widzialam takie male(ok 40-50cm)za 25eu ??
x-C-j
---

Post »

Przy wielkości 70-100 cm to dobra cena za praktycznie każdego cytrusa, nim kupisz napisz jakie są gatunki dostępne w tym sklepiku podpowiem Ci które są najmniej trudne do utrzymania, możesz też zajrzeć tutaj - Sklep z cytrusami są teraz fajne ceny - mega promocja. :wink:
Awatar użytkownika
natija
500p
500p

Post »

W ofercie jest jeszcze drzewko oliwne,rozmaryn i lawenda,tez tej wielkosci70-100cm.
Zagladalam do tego linku,fajne oferty i naprawde duzy wybor,tylko czy wysla za granice...
Powiedz mi jeszcze na co mam zwracac uwage przy zakupie tej cytryny,zebym czasem nie kupila chorej...
x-C-j
---

Post »

Podejrzewam że do Niemiec wyślą bo nie jest daleko tylko koszt wysyłki będzie inny (pewnie wyższy zgodnie z opłatą PP) co do cytrusa jeśli zamierzasz kupić cytrynę sprawdź czy to drzewko szczepione (bardzo ważne) powinno być widać miejsce szczepienia podkładki z szlachetnym zrazem, dokładnie pooglądaj czy nie ma szkodnika (głównie przędziorka, inne bez problemu się zwalcza) oraz w jakiej ziemi rośnie czy z dodatkiem perlitu lub keramzytu i czy nie ma bagna w doniczce bo wtedy można już nie uratować rośliny. To takie podstawowe rzeczy na które należy zwrócić uwagę. :wink:
Awatar użytkownika
natija
500p
500p

Post »

Szczepione raczej jest,bo to drzewko bedzie juz z cytrynkami,czy powinnam wybrac takie ,ktore ma jak najmniej cytryn,bo chyba czym wiecej ich jest to bardziej drzewko oslabia,dobrze mysle ?
x-C-j
---

Post »

Wręcz przeciwnie wybierz to co ma najwięcej owoców bo jest silniejsze genetycznie. Cytrus jeśli nie jest w stanie wyżywić wszystkich owoców jakie się na nim zawiążą sam je zrzuca zostawiając tyle na ile ma siły by je utrzymać. :wink:
Awatar użytkownika
natija
500p
500p

Post »

Ok Dzięki ,teraz juz będę wiedziec.
szymon2020
50p
50p
Od: 20 lut 2008, o 13:29

Post »

Witam, moja cytryna jakies kilka miesięcy temu zaczęła zrzucać liście(ostatni spadł jakiś miesiąc temu), prawdopodobnie przez przenawożenie, było to opisywane wcześniej, a teraz wypuściła kilka pąków kwiatowych, co z nimi zrobić, jak dla mnie to jest dziwne nie ma liści a wypuszcza kwiaty.
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Można je zostawić lub zerwać, ponieważ i tak same spadną :) U mnie drzewka cytryny skierniewickiej zawsze zrzucały liście , kiedy na zimę wnosiłam je do mieszkania i też lubiły "gołe" wypuścić kwiaty, po czym prędzej czy później zrzucały je.
Od kiedy wnoszę cytryny do zimnego pomieszczenia (jasnego) nic sie z nimi nie dzieje. Zachowują wszystkie liści.
Cytryny bardzoooo nie lubią dymu papierosowego , zawsze zrzucają liście. :)
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To moja cytryna skierniewicka
Obrazek Obrazek
Dostałam ją na dzień kobiet ;) teraz zastanawiam się co z nią zrobić, czy zostawić jak jest czy może przyciąć? Mam nadzieję że niedługo uszczęśliwi mnie kwiatami :)
x-C-j
---

Post »

To najprawdopodobniej ukorzeniona wegetatywnie sadzonka, nie liczyłbym w tym roku na kwiaty aczkolwiek jest to możliwe. Nic z nią nie rób poczytaj sobie o tym jak się nią zajmować w tych tematach tutaj oraz by wyeliminować częste błędy również tutaj :wink:
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku bardzo dziękuję za odpowiedź. Nic z nią robić nie będę, niech się zaaklimatyzuje. Co do kwitnięcia, to jej siostry z tej samej palety ;) miały spore owoce, ale były strasznie zabiedzone i połamane. Więc może zakwitnie, jeśli nie, nie szkodzi :)
Lecę czytać :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”