Ogórek - choroby, szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p
Od: 21 lip 2006, o 16:12

Post »

lukaszx95 potwierdzam to co piszą przedmówczynie ,Ja od ieebie chcę dodać ,że w tym sezonie miałem już takie objawy.
1) to był gryzoń i ogór padł
2) to jak w przypadku mojm wcześniej kilka postów ugniła mi łodyga (wilgoć i choroba) mam cztery odmiany i właściwie na razie na jednej jest to widoczne.

Koło łodygi rozgrzeb nieci ziemie i zobacz czy tam nie robi się brązowe jakby takie zdrewniałe
PIOTREK (blansz1)
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p

Post »

Przeprowadziłem wnikliwszą obserwację moich uszkodzonych ogórków. Zaznaczone miejsca są jakby zwężone w środku jest zielone ale z czasem usycha. Nie wygląda to na miejsce gnijące raczej jakoś zasychające. Korzenie czyste białe wyglądają na zdroweObrazek
PIOTREK (blansz1)
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 16:54

Post »

Może to brak jakiegoś składnika pokarmowego?
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Prawdopodobnie zgnilizna twardzikowa .Duża zawartość próchnicy w glebie i wysoka wilgotność powietrza i podłoża sprzyja porażeniu. Łodyga w miejscu porażenia przysycha i z czasem staje się biała , jeśli roślina nie będzie usunięta na powierzchni wyrasta biała watowata grzybnia . Po jakimś czasie pojawiają się twardniejące czarne grudki , sklerocja grzyba .
Porażone rośliny należy ostrożnie usuwać aby nie rozsiewać grzyba poprzez opadające sklerocja .
Podlewać tak aby powierzchnia gleby była jak najkrócej wilgotna , dobrze wietrzyć . Opryskiwać co 10-14 dni Topsinem M , Sumilexem , Rovralem , Bioseptem .
Żeby choroby nie było w następnym roku należy wymienić podłoże albo bardzo głęboko przekopać . Można zastosować na 3 miesiące przed sadzeniem środek Contans zawierający żywy organizm wypierający szkodliwe grzyby(Coniothyrium minitans) , tylko nie wiem ile to cudo kosztuje .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p

Post »

Kozula wielkie dzięki a co sądzisz o środku PREVICUR ENERGY 840 SL podlać inne ogórki czy jedynie zastosować któreś wymienione przez Ciebie.
Pozdrawiam
PIOTREK (blansz1)
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Trzeba mieć pewność która to choroba , zgnilizna twardzikowa przesuwa się ku górze , a łodyga staje się biaława ( na początku jest mokra zgnilizna ) . Jeszcze może to być rizoktonioza jeśli łodyga nie bieleje . Previcur nie działa ani na jedno , ani na drugie .

Pozdrawiam , kozula .
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli jest choroba w łodydze to już nie ma możliwości "wyleczenia" ogórka, ale pozostałe trzeba jak najbardziej czymś zabezpieczyć. Tak w ogóle to tego typu choroby mają często początek już u rozsady. Nie każda ziemia nadaje się do rozsady ogórka, a im lepsza odmiana, tym bardziej wrażliwa.
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p

Post »

To dzieje się w jednym miejscu łodygi. Odległość około 3 cm . W tym miejscu pojawia sie na łodydze rdzawy kolor, zwęża się . Jak jest to miejsce bardzo cienkie ogórek więdnie ale nadal pozostaje zielony łącznie z łodygą . Żadnych dodatkowych objawów , nic nie szarzeje, nic nie pleśnieje . Po wgłębnym przeglądzie Netu pasują mi zgorzel . Co wy na to , dziś wywaliłem następne 5 krzaków. Pozdrawiam
PIOTREK (blansz1)
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p

Post »

Może te fotki coś pomogą Obrazek Obrazek [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/244 ... 33c2d.html]Obrazek[/URL

zmyłem korzenie wodą aby było lepiej widać uszkodzenia.
PIOTREK (blansz1)
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Jedyne, co możesz zrobic, to podlać wszystkie ze środkiem grzybobójczym (np. Ridomil, Previcur).
Może Twoje ogórki miały za mokro.
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p

Post »

Nie wydaje mi się abym je przelewał .
Szczerze powiedziawszy u nas juz miesiąc jest tragiczna pogoda z małymi przerwami
PIOTREK (blansz1)
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Ja swoje ogórki wczoraj spryskałam miedzianem :)
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

blansz1 pisze:To dzieje się w jednym miejscu łodygi. Odległość około 3 cm . W tym miejscu pojawia sie na łodydze rdzawy kolor, zwęża się . Jak jest to miejsce bardzo cienkie ogórek więdnie ale nadal pozostaje zielony łącznie z łodygą . Żadnych dodatkowych objawów , nic nie szarzeje, nic nie pleśnieje . Po wgłębnym przeglądzie Netu pasują mi zgorzel . Co wy na to , dziś wywaliłem następne 5 krzaków. Pozdrawiam
Jest jeszcze mokra zgnilizna łodygi ( w strefie szyjki korzeniowej ) i to chyba najbardziej pasuje . Zapobieganie - podlewanie siewek lub rozsady po posadzeniu na miejsce stałe . Środki Acrobat 0,2% , Previcur Energy 0,1-0,15% ,Topsin M 0,15% w dawce 4-6 l cieczy na m kw. lub 20-40 roślin . Przy dużym zagęszczeniu roślin zabieg powtórzyć po dwóch tygodniach .

Pozdrowienia , kozula .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”