Krety i walka z nimi !
- Robert ZMC
- 50p
- Od: 6 wrz 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Krety i walka z nimi !
hmm metoda brutal force rzadko kiedy jest w ostatecznym rozliczeniu najlepsza . Ekspansja za wszelką cenę to nie jest najlepsze rozwiązanie patrząc globalnie na nasze oddziaływanie na środowisko .Dlatego z zasady odrzucam wszelkie gazowanie , spalinowanie jako nie naturalne i nie zgodne z moją naturą współistnienia z innymi stworzeniami w tym zakątku Wszechświata ;)
Może to brzmi śmiesznie z poziomu postrzegania agresywnie dbałego o swój Trawnik Człowieka ale nie mniej jakoś tak bym chciał by tak właśnie ludzie postępowali ze swoim srodowiskiem
Może to brzmi śmiesznie z poziomu postrzegania agresywnie dbałego o swój Trawnik Człowieka ale nie mniej jakoś tak bym chciał by tak właśnie ludzie postępowali ze swoim srodowiskiem
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Czyli nie tylko ja wpadłem na pomysł z gazem i spalinami, choć jeszcze go nie zastosowałem
Co do życia z kretem w symbiozie. to i owszem jak sobie pójdzie na łąkę kawałek kawałek dalej.Dwa wywiozłem do lasu, i już jestem zmęczony proszeniem zwierzaków zęby sobie poszły gdzie indziej. A mój przedmówca chyba nie miał jeszcze poważniejszych problemów z kretami. Wstając rano i widząc kilka kolejnych kopców na trawniku i skalniakach, po jakim czasie odchodzi ochota na polubowne załatwienie sprawy, zwłaszcza jak się ma całą krecia rodzinę, dwa złapałem a owoce nocnego fedrunku i tak muszę sprzątać z trawnika prawie codziennie.
Co do życia z kretem w symbiozie. to i owszem jak sobie pójdzie na łąkę kawałek kawałek dalej.Dwa wywiozłem do lasu, i już jestem zmęczony proszeniem zwierzaków zęby sobie poszły gdzie indziej. A mój przedmówca chyba nie miał jeszcze poważniejszych problemów z kretami. Wstając rano i widząc kilka kolejnych kopców na trawniku i skalniakach, po jakim czasie odchodzi ochota na polubowne załatwienie sprawy, zwłaszcza jak się ma całą krecia rodzinę, dwa złapałem a owoce nocnego fedrunku i tak muszę sprzątać z trawnika prawie codziennie.
brak polskich znaków
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Swoim środowiskiem?! A kto śmie mówić że środowisko do człowieka należy?Robert ZMC pisze:nie zgodne z moją naturą współistnienia z innymi stworzeniami w tym zakątku Wszechświata ;) Może to brzmi śmiesznie z poziomu postrzegania agresywnie dbałego o swój Trawnik Człowieka ale nie mniej jakoś tak bym chciał by tak właśnie ludzie postępowali ze swoim srodowiskiem
Niemniej jak już ktoś te parę metrów trawki ma swoje to jakoś musi bronić
Mój kret ma się doskonale, nawet potrafi wyjść i dać się pogłaskać Tylko mój ogródek to dzicz spontaniczna, żadnej golonej na łyso trawki.
A od warzywnika, rozsadnika - wara! Niechby spróbował...
Znaczy.... jakoś go przekonałeś, że nie wolno? Łagodna perswazja? Czy tłumaczyłeś podczas głaskania?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Ano, dałem do zrozumienia. Niedwuznacznie. Nawiozłem warzywnik metodą wlewną jw.
Natura z natury nie jest miłą, wiecie. Prawo buszu. To tylko miastowym się marzy jakieś "współistnienie z innymi stworzeniami" . Inne stworzenia nie zajmują się pokojowym współistnieniem.
Ale nie zapominajmy że krety są pożyteczne. Nie ma kreta, są pedraki. Albo i turkuć...
Nie ma lekko.
Natura z natury nie jest miłą, wiecie. Prawo buszu. To tylko miastowym się marzy jakieś "współistnienie z innymi stworzeniami" . Inne stworzenia nie zajmują się pokojowym współistnieniem.
Ale nie zapominajmy że krety są pożyteczne. Nie ma kreta, są pedraki. Albo i turkuć...
Nie ma lekko.
- Nadia777
- 10p - Początkujący
- Od: 2 paź 2011, o 19:47
Na pędraki mam niezawodny sposób - kiedy przekopuję ogródek...wołam kury Czasem dżdżowniczkę dziobną, ale zwykle te są szybsze, no a pędraki niemrawo gryzmolą się w ziemi, więc mam potem fajne duże jajka
Umarł Maciek, umarł, już leży w kaplicy
Z trumny mu wystaje kawałek gromnicy
Które panny Maćka znały, to gromnice całowały, oj dana dana!!!!
- miki___
- 50p
- Od: 10 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też nie mogę porozumieć z kretami w parze z nornikami. W użyciu były już świece i czosnki, i piskacze, i karbid, i butelki na prętach i wszystko to działa na parę dni Buszują po wszystkich rabatach i skalniaku Ale z trawnikiem mam spokój- nic go nie rusza- zdradzę sekret- pod trawnikiem mam warstwę jakieś 30 - 40 cm betonowe gruzy. I tak moi przyjaciele zwykle nocą robią sobie rundkę w koło trawnika
Pozdrawiam ;)
- Nadia777
- 10p - Początkujący
Właśnie zakończyłam wlewanie gnojówki pokrzywowej do krecich korytarzy Przepis na "zupkę" mam dzięki uprzejmości użytkownika forum:) Zostało mi jeszcze trochę gnojówki z kurzych kup, więc zmieszałam to razem i wyszła mi straszliwie śmierdząca ciecz, którą zresztą polałam sobie kończyny i dzieci uciekły No to teraz czekam...:):):)
- Robert ZMC
- 50p
- Od: 6 wrz 2011, o 11:35
Oj za ten zapach zupki to się nie raz nasłuchałem od żony bo ona z gatunku delikatnych nosków a ja zupkę i na krety i na nawóz dla warzyw no i czasem jako oprysk więc nieraz w powietrzu unosiła się delikatna naturalna woń .
Trzymam kciuki Nadia777
Trzymam kciuki Nadia777
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam dość duży ogród warzywny, a krety z czasem polubiłam. U mnie ziemia ciężka więc korytarze w ziemi zapewniają korzonkom tlen. Jednego z czasem się nauczyłam: nie psuć i nie zadeptywać nor i kretowisk bez potrzeby. A więc oni mają pod ziemią swoje drogi, ja na powierzchni. Jeśli im się zostawi stare korytarze raczej bez potrzeby nowych nie robią. A jeśli niektóre chcą się wyżyć w ryciu ziemi, zostawiam im poletka, które przykrywam starymi wykładzinami. Po jakimś czasie po odkryciu mogę stwierdzić jaką pracę wykonały dla mnie. Dywanik przenoszę na inne miejsce, a ziemię z pod dywanika przerabiam grapami, nie muszę już kopać szpadlem i ryć, one naprawdę dużo mi pomagają. A na trawnikach, no cóż czyż takie kopce nie wyglądają ciekawie? Zresztą coś za coś.
Jedynie w foliaku nie zdzierżę kretów, ale tam to krecich nor wkładam łodygi i liście takiej czerwonej roślinki, nie wiem jak się ona nazywa, ja wierzę że skutkuje, a jak wiadomo wiara czyni cuda.
Jedynie w foliaku nie zdzierżę kretów, ale tam to krecich nor wkładam łodygi i liście takiej czerwonej roślinki, nie wiem jak się ona nazywa, ja wierzę że skutkuje, a jak wiadomo wiara czyni cuda.
- majs
Krycha
Może i ciekawie wyglądają takie kopce na trawniku, tylko czemu akurat u mnie? Maja dziady 100 metrów do rezerwatu przyrody tam mogą robić co chcą, ale nie trawnik im lepiej pasuje. Jóź nie wspomnę o wymianie noży w kosiarce. Zrobiłem błąd i nie położyłem siatki pod trawnik. Widok przekopanych skalniaków i przerytego trawnika naprawdę nie należy do przyjemności. Odstraszanie zapachowe może i zdaje egzamin na małych powierzchniach. Ja mam ziemie lekką wiec kopią ile dusza zapragnie. A na 2kmkw trawnika te wszystkie nalewki i roślinki zapachowe pomagają tyle co nic.
Może i ciekawie wyglądają takie kopce na trawniku, tylko czemu akurat u mnie? Maja dziady 100 metrów do rezerwatu przyrody tam mogą robić co chcą, ale nie trawnik im lepiej pasuje. Jóź nie wspomnę o wymianie noży w kosiarce. Zrobiłem błąd i nie położyłem siatki pod trawnik. Widok przekopanych skalniaków i przerytego trawnika naprawdę nie należy do przyjemności. Odstraszanie zapachowe może i zdaje egzamin na małych powierzchniach. Ja mam ziemie lekką wiec kopią ile dusza zapragnie. A na 2kmkw trawnika te wszystkie nalewki i roślinki zapachowe pomagają tyle co nic.
brak polskich znaków
- Nadia777
- 10p - Początkujący
Słuchajta Barry White`a! Krety w odwrocie Co dzień sprawdzam kopcowisko - przybywają maksymalnie dwa dziennie i "przemieszczają się" w kierunku końca działki...ku sąsiadom Co dzień także robię dolewkę, smród unosi się pod niebiosa, a z nim moja pieśń zwycięstwa
Serdeczne dzięki za ekstra przepis na zupę!!! To działa
Faktycznie mój kretyński kawałek nie jest duży, ale tam jest dobra ziemia i mam zamiar do cholery coś posadzić - bez konieczności użycia kilofa, jak na pozostałych hektarach Lubię zwierzęta, ale jako homo faber jakoś mam jednoznaczne odczucia wobec jednostek ryjących pode mną...
P.S Oglądam właśnie "Boską!" w tvp1, są chwile, kiedy mam ochotę na chwilę wrócić do wielkomiejskiego zgiełku i to zobaczyć na własne oczy Ale na chwilę, by potem oglądać tyłki kretów
Serdeczne dzięki za ekstra przepis na zupę!!! To działa
Faktycznie mój kretyński kawałek nie jest duży, ale tam jest dobra ziemia i mam zamiar do cholery coś posadzić - bez konieczności użycia kilofa, jak na pozostałych hektarach Lubię zwierzęta, ale jako homo faber jakoś mam jednoznaczne odczucia wobec jednostek ryjących pode mną...
P.S Oglądam właśnie "Boską!" w tvp1, są chwile, kiedy mam ochotę na chwilę wrócić do wielkomiejskiego zgiełku i to zobaczyć na własne oczy Ale na chwilę, by potem oglądać tyłki kretów
- majs
Nadia777
On wróci na stare śmiecie, a zapach przestanie mu przeszkadzać, te potwory potrafią się przyzwyczaić się do wszystkiego. Od sąsiada to tylko kilka minut na piechotę.
On wróci na stare śmiecie, a zapach przestanie mu przeszkadzać, te potwory potrafią się przyzwyczaić się do wszystkiego. Od sąsiada to tylko kilka minut na piechotę.
brak polskich znaków