Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
wielki32
100p
100p
Od: 15 sie 2010, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wysiewanie kaktusów

Post »

Ja chyba musze przepikować swoje małe kaktusy jeszcze raz. Pikowałem je jakieś 2 miesiące temu i teraz jakby troszke usychały. Może dlatego że kilka razy je ostatnio tylko spryskałem bo nie miałem czasu nalać wody. Dzisiaj podlałem, ale jak przeschną to i tak muszę przepikować bo glony się pojawiły.
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli Henryku mówisz że świetlówki typu daylight badziej odpowiadają do doświetlania niż Sylvania grolux lub Osram fluora? Może to był u mnie ten problem bo właśnie takich używałem :?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie się sprawdzają od lat świetlówki typu Daylight. Do tego są tańsze i wszędzie dostępne...
Problemów nigdy nie miałem. Tyle, że wcześnie wietrzyłem swoje siewki - taki już mam system wychowu. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

A ile na jaką powierzchnię stosowałeś?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

2x 24W.
Powierzchni mnożarki dokładnie nie pamiętam - a że stoi 5 pięter niżej to nie chce mi się sprawdzać. :wink:
Długość to ok. 60 cm, szerokość ok. 30 cm, wydokość ok. 25 cm.
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Więc w tym sezonie będę testował swoją z tymi świetlówkami Daylight :)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powodzenia życzę i trzymam kciuki! ;:333
sancho100
100p
100p
Od: 21 lut 2012, o 06:53

Post »

popiolek69 pisze:Możesz pyknąć fotki swojej machiny
A oto i ona.
Sorki za jakość zdjęcia ale robione w ciemnej piwnicy gdzie mnożarka obecnie leży.Chyba jednak co nie co widać.
Obrazek
popiolek69 pisze: niektóre wyciągały się że masakra
No to mnie zmartwiłeś.Ja sam jeszcze nigdy nie doświetlałem więc moja wiedza na ten temat jest tylko teoretyczna.Ja również korzystałem z artykułu Pana M.Snowarskiego jak też Pana M.Siwca.
Niestety wysiewam sulki i rebucje czyli rodzaje wysokogórskie więc mogę mieć problemy z wyciąganiem.Będę obserwował siewki i ewentualnie dołożę jeszcze 1-2 świetlówki.Miejsce na klapie jeszcze mam.Cóż trzeba eksperymentować,czy wysiewy się udadzą czy nie zawsze to jakieś cenne doświadczenie które przyda się na przyszłość.
A jak już mowa o eksperymentach. :idea: Dzisiaj eksperymentalnie zmikrofalowałem tę swoją ziemię bukową w postaci takiego błotka przez 30 minut na max mocy i wyszła prawie sucha.Chyba wybiłem wszystkich intruzów?Jak nie to i tak przed sianiem dobrze zlewam substrat wodą z previcurem.Jutro zaczynam siew.
Pozdrawiam.
Paweł.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Możesz wysiewać rodzaje, które nie mają dużego zapotrzebowania na światło. Wtedy z wyciąganiem się siewek nie ma większego problemu. O ile kojarzę całkiem dobrze ze słabszym oświetleniem radzą sobie gymnaki i parodie. Rebucje też jakoś powinny sobie poradzić. Natomiast ze sulkami czy echinopsami to już gorzej. A przy lobiwkach to prawdziwa tragedia. Inna para kaloszy, że nawet dość mocno wyciągnięte siewki bardzo szybko dochodzą do siebie po wystawieniu na dobre, naturalne światło, oczywiście o ile ich stan nie jest agonalny i nie mają kształtu zapałki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli mogę coś dodać...

Wydaje mi się, że będziesz miał problemy z utrzymaniem odpowiedniej temperatury nawet przy dwu świetlówkach - a wspominasz, że możesz ich chcieć dołączyć więcej. Niestety to dużo ciepła - a te rodzaje o których piszesz nie lubią mieć więcej niż powiedzmy 25 stopni.
Ja to rozwiązałem w ten sposób, że świetlówki mam na zewnątrz mnożarki więc ciepło oddają bez szkody dla siewek. Tu szczelne wieko nie rokuje dobrze.
sancho100
100p
100p
Od: 21 lut 2012, o 06:53

Post »

hen_s pisze:Wydaje mi się, że będziesz miał problemy z utrzymaniem odpowiedniej temperatury
Zgadzam się z tym.Już moje dotychczasowe próby pokazały,że ciężko jest utrzymać temperaturę nawet poniżej 30 stopni,nie mówiąc o 25.Termostat często wyłączał oświetlenie co bardzo niekorzystnie wpływa na trwałość dosyć drogich świetlówek.Dlatego myślę o jakiejś wentylacji chyba nawet wymuszonej.Chcę spróbować wykorzystać wentylatorek od chłodzenia procesora w komputerze.Ma on niewielką moc,zużywa niewiele energii a jest dosyć wydajny.Szczelne zamykanie skrzyni też nie wchodzi w rachubę,będę zostawiał wieko uniesione.Próby pokażą jak mi się to wszystko sprawdzi.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

A czemu podłączyłeś termostat do świetlówek? Ja u siebie termostat podłączyłem do kabla grzewczego, co do wentylacji możesz też u góry skrzyni nawiercic kilka otworów po bokach i to też już jest jakieś rozwiązanie :)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawiercanie otworów w gotowej konstrukcji nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem.
Przecież najpierw nasiona a potem siewki wymagają dużej wilgotności powietrza a jak ją wtedy uzyskać?
To samo dotyczy uchylonego wieka!

Wentylatorek pewnie może być, tylko ciekawe, czy da radę aż tak obniżyć temperaturę.
A termostat jak będzie wyłączał światło to będzie go za mało do prawidłowego rozwoju siewek. I tak źle i tak niedobrze. :|
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”